Συντροφιά Μαζί την Κυριακή - 18/12/22

Δεκ 7, 2022

Περιδιαβαίνοντας την Ερμού και την Αθηνάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα


Τα Ειδικά Προγράμματα, εδώ και αρκετά χρόνια, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο.

 

Ξανασμίγει και πάλι η «Συντροφιά» μας ενόψει Χριστουγέννων και επιχειρούμε μια πρώτη παραδοσιακή περιήγηση. Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από την Πλατεία Συντάγματος. Περνώντας από το παλιό Υπουργείο Παιδείας και τον Ιερό Ναό της Αγίας Δύναμης θα κατηφορίσουμε προς την Αιόλου και την Αθηνάς ανιχνεύοντας το εμπορικό κέντρο της πόλης μας…

 

Η οδός Αιόλου, πεζοδρομημένη σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι ο πρώτος δρόμος που χαράχτηκε (1834), όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα. Τότε είχε το όνομα «Αιολική Οδός», καθώς ξεκινούσε από το Ωρολόγιον του Κυρρήστου, τους Αέρηδες, αλλά και «Δρόμος της Αγοράς», μιας και συγκέντρωσε από την αρχή ποικιλία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Από τη δεκαετία ήδη του 1840, είχαν ανεγερθεί διώροφα κτίρια και στις δύο πλευρές του δρόμου, με κατοικία στον πρώτο όροφο και εμπορικό κατάστημα στο ισόγειο. Ακόμη και σήμερα σώζονται αρκετά από αυτά τα οικοδομήματα.

 

Η οδός Αθηνάς, πάλι, χαράχτηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1835. Σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη-Σάουμπερτ η οδός Αθηνάς θα εξελισσόταν σε ένα δενδροφυτεμένο βουλεβάρτο, το οποίο θα ένωνε τα ανάκτορα, που τοποθετούνταν στην Πλατεία Ομονοίας, με την παλιά πόλη. Παρά την εγκατάλειψη του σχεδίου, η Αθηνάς δεν έπαψε να ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την αρίθμηση του δρόμου που ξεκινάει «ανάποδα» από το Μοναστηράκι.

 

Ο δρόμος απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα, όπως και η Αιόλου, με κτίρια νεοκλασικά, μπελ επόκ, αρ ντεκό και μοντερνιστικά. Από τα σημαντικότερά της κτίρια ήταν το Βαρβάκειο Λύκειο, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, που κατεδαφίσθηκαν, το Δημαρχείο και η Κεντρική Αγορά. Στην πραγματικότητα όμως η Αθηνάς ήταν μοιρασμένη στα δύο, ένα πιο «λαϊκό» τμήμα από το Μοναστηράκι έως την Κεντρική Αγορά και ένα πιο « αστικό» από την Αγορά μέχρι την Ομόνοια. Η Αθηνάς μετεξελίχθηκε σιγά-σιγά στο δρόμο του λαϊκού εμπορίου.

 

Στην περιήγησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να «ανακαλύψουμε» το μικρό θησαυρό και την ομορφιά που κρύβουν οι μικρότερες αλλά και οι μεγαλύτερες εκκλησίες του κέντρου, όπως οι Ιεροί Ναοί της Καπνικαρέας, της Παναγίας της Ρόμβης, της Αγίας Ειρήνης, της Χρυσοσπηλιώτισσας και της Αγίας Παρασκευής στην Αιόλου.

 

Θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αιόλου και θα μιλήσουμε για την Εταιρεία Φίλων του Λαού στην οδό Ευριπίδου, ενώ δεν θα παραλείψουμε να θαυμάσουμε τα εμβληματικά μέγαρα Γεωργίου Σταύρου και Μελά στην Πλατεία Κοτζιά, τα οποία ανήκουν τώρα στην Εθνική Τράπεζα.

 

Ασφαλώς και θα επισκεφθούμε τα μικρά γραφικά μαγαζάκια με τις λιχουδιές, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, για να ετοιμάσουμε τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά… για τους ανθρώπους μας και την οικογένειά μας.

 

Για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν ανασύρουμε την ακόλουθη περιγραφή: «Παρ’ όλο που η Αθήνα περιοριζόταν σε τέσσερις συνοικίες: την Πλάκα, το Μοναστηράκι, την Καλαμιώτου και τον Άγιο Φίλιππα, η μικρή πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους ζούσε έντονα τη ζωή της, τουλάχιστον τις εορτάσιμες αυτές μέρες. Το κέντρο της πόλης είχε μεταφερθεί τώρα, από την οδό Αδριανού, όπου ήταν παλαιότερα, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Ερμού. Εκεί ήταν τα εμπορικά καταστήματα, τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία: το πιο γνωστό ήταν της Ωραίας Ελλάδος, κοντά στην Αγία Ειρήνη. Το μεγάλο αυτό καφενείο «ήταν το πρώτο δημόσιο κέντρο που στόλισε για πρώτη φορά το 1848 χριστουγεννιάτικο έλατο με πολύχρωμα κεράκια, επιχρυσωμένους καρπούς, παιχνίδια από αληθινή πορσελάνη και ένα σωρό άλλα μπιχλιμπίδια. (Από τα Λαογραφικά του δημοσιογράφου Γιάννη Ιωαννίδη. Επιμέλεια κειμένου, Φίλιππου Φίλιππα. Από το περιοδικό «ιστορία εικονογραφημένη», τεύχος 462, Δεκέμβριος 2006).


Λογοτεχνικά - φιλοσοφικά ίχνη, δημιουργική έκφραση, εκπαιδευτικό παιχνίδι. Σε αυτό το πρώτο, για φέτος ταξίδι μας στο χρόνο, θα απολαύσουμε αποσπάσματα από Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, τις οποίες θα συνοδεύουν αρώματα ευωδιαστά και γλυκιές λιχουδιές.

 

Ημερομηνία: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, 10:00-13:30

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου, Α’ & Β’ Λυκείου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά

Συνάντηση:  Σταθμός Μετρό Σύνταγμα, εντός του σταθμού προς την έξοδο για την πλατεία, στις 09:45

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού (τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 20€ ανά οικογένεια.

 

Χρήσιμες οδηγίες:Για τον περίπατό μας θα χρειασθεί να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο ελαφρύ σνακ για να κάνουμε ένα μικρό πικνίκ στον περίβολο χώρο του Ιερού Ναού της Χρυσοσπηλιώτισσας της οδού Αιόλου.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452) ή να αποσταλεί με email (specialprograms@athenscollege.edu.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

Από τη Διεύθυνση των Ειδικών Προγραμμάτων

Επιστροφή