Τα Νέα μας

Επίσκεψη των μαθητών Ψυχολογίας του 2ου έτους IB DP στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Δρομοκαΐτειο

Επίσκεψη των μαθητών Ψυχολογίας του 2ου έτους IB DP στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Δρομοκαΐτειο

Ιαν 9, 2024

Οι μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα της Ψυχολογίας IB DP είχαν την ευκαιρία τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου να επισκεφθούν το Δρομοκαΐτειο, ένα από τα παλαιότερα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις θεραπείες που εφαρμόζονται στη χώρα μας για τους ψυχικά ασθενείς. Η συνάντηση των μαθητών με τους ασθενείς και η διαδικασία ακρόασης της προσωπικής τους ιστορίας, τους διαφώτισαν ως προς τον τρόπο σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας των ανθρώπων αυτών, πληροφορίες που δε μπορούν να αντληθούν μόνο μέσα από τη μελέτη και τις συζητήσεις μέσα στην τάξη.

Η επίσκεψη οργανώθηκε από τη Διευθύντρια της 5ης Ψυχιατρικής Πτέρυγας του νοσοκομείου, κυρία Χ. Λεωτσάκου, η οποία μας ξενάγησε στον χώρο, εξιστορώντας παράλληλα την ιστορική διαδρομή του ιδρύματος. Παρουσίασε λεπτομερώς τον τρόπο εισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο, ο οποίος πολλές φορές γίνεται με την παρέμβαση κάποιου δημόσιου κατήγορου, χωρίς τη συγκατάθεση των ιδίων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αιτιολογία της σχιζοφρένειας, η οποία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και κοινωνικών παραγόντων.

Το πιο αποκαλυπτικό σημείο της επίσκεψης αποτέλεσαν οι συναντήσεις με τους ίδιους τους ασθενείς και η εξιστόρηση της προσωπικής τους ιστορίας, με την καθοδήγηση των ερωτημάτων που έθετε η ψυχίατρος. Η θεωρητική συζήτηση που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη για το τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη, τι σημαίνει να διακατέχεται κάποιος από αυταπάτες και παραισθήσεις ή πώς τα τραυματικά γεγονότα που βιώνουμε οδηγούν σε ψυχοπαθολογικά φαινόμενα, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών, μέσω των διηγήσεων των ασθενών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μία ξενάγηση στο μουσείο του ιδρύματος με εκθέματα εργαλείων και μεθόδων θεραπείας ασθενών τον 20ο αιώνα, όμορφους πίνακες και ποιήματα, δημιουργίες των ίδιων των ασθενών. Την επίσκεψη οργάνωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΙΒ DP, κα. Α. Καρακώστα.

Επιστροφή