Πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς

Κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με δεκάδες MKO σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για να προσφέρουμε στους μαθητές μας ευκαιρίες βιωματικής μάθησης και να ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία. Η προσπάθεια αυτή συνάδει με τη μακρά παράδοση προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης στο Κολλέγιο με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση. Οι ευκαιρίες αυτές εντάσσονται στους ακόλουθους βασικούς πυλώνες που αναφέρονται ενδεικτικά. 

Δείτε περισσότερα εδώ

Βασικοί πυλώνες

Ο πυλώνας αυτός αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Σχολείου και μεγάλων κοινοτήτων (σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο) για την ανάπτυξη συνεργειών και την αμοιβαία επωφελή ανταλλαγή γνώσεων και πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται δράσεις, όπως το School Project, το Πρόγραμμα Speak Truth to Power, το We Act Because We Care project (συλλογή από πλαστικά καπάκια που εξασφάλισαν την προσφορά δεκατριών αναπηρικών αμαξιδίων και ειδικού ανελκυστήρα σε παιδιά και συμπολίτες που έχουν ανάγκη) και άλλες δράσεις.

Ο πύλωνας αυτός αφορά στην ενεργητική και ουσιαστική μάθηση και ανταλλαγή πληροφοριών για διάφορα ζητήματα με μέλη ή διαφορετικά τμήματα μιας κοινότητας με στόχο τον εμπλουτισμό γνώσεων, δεξιοτήτων και τρόπων σκέψης. Οι δράσεις στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν την υποστήριξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης, όπως για τη στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, forensics, ρητορικούς διαγωνισμούς, MUN και άλλες δράσεις.

Ο πυλώνας αυτός αφορά στην εθελοντική δράση μεμονωμένων μαθητών ή ομάδας μαθητών ως ενεργών και υπεύθυνων μελών της Μαθητικής Κοινότητας με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στο Σχολείο και στην τοπική κοινότητα. Οι δράσεις στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες των Μαθητικών Συμβουλίων για ανακύκλωση, αναδάσωση, δωρεά τροφίμων, όπως η πρόσφατη δωρεά για την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην Covid-19, και άλλες δράσεις.

Το Πρόγραμμα "School Project" υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ "The HOME Project", που στηρίζει ασυνόδευτα παιδιά και ανήλικους πρόσφυγες μέσω της διδασκαλία μαθημάτων και mentoring από μαθητές μας εντός του campus. Τα μαθήματα προσφέρονται κάθε εβδομάδα σε περισσότερα από 30 ασυνόδευτα παιδιά από εθελοντές εκπαιδευτικούς του Σχολείου με τη συνδρομή εθελοντών μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου που τα στηρίζουν με την καθοδήγησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέσα από το School Project, τα παιδιά του The Home Project που συμμετέχουν  επιταχύνουν την κοινωνική τους ένταξη, ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους, αναπτύσσουν τα δυνατά τους σημεία, δημιουργούν φιλίες και σχέσεις ζωής και μεταφέρουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν, στην οικογένεια του The HOME Project. Οι μαθητές του Κολλεγίου που συμμετέχουν αποκτούν μια πολυεπίπεδη εκπαιδευτική εμπειρία, που τους μεταδίδει τις αξίες της οικουμενικότητας, της κοινωνικής ένταξης, της συνοχής και της συμμετοχής.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς το Κολλέγιο Αθηνών και το Shapiro Foundation, με την πολύτιμη συμβολή των οποίων καταφέραμε να ενισχύσουμε το πλαίσιο προστασίας των παιδιών μέσα από την παροχή ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Μία ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που στηρίζουμε να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους».

Σοφία Κουβελάκη ’02, Διευθύνουσα Σύμβουλος, The HOME Project

«Είναι τιμή μας να συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο του The HOME Project, που διευρύνει την πρόσβαση των μαθητών που φιλοξενούνται στους ξενώνες σε ευκαιρίες εκπαίδευσης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στήριξη του Κολλεγίου Αθηνών, τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών του στην πρωτοβουλία αυτή του The HOME Project, που ανοίγει δρόμους για καινοτόμες λύσεις στα θέματα των μικρών προσφύγων».

Ed Shapiro, Trustee, Shapiro Foundation

«…[To School Project] με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τους άλλους και να δω τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες: τη σκληρότητα και την καλοσύνη των ανθρώπων. Μπορώ να νιώσω τόσο το θάρρος και την ανδρεία στις ψυχές όσο και τη θλίψη που έχουν βιώσει. Έμαθα ότι στη ζωή πρέπει να εκτιμάμε αυτό που έχουμε και, όποτε μπορούμε, να προσφέρουμε τη βοήθειά μας».

Μαθητής Κολλεγίου Αθηνών, Εθελοντής School Project 

Το Πρόγραμμα Speak Truth to Power αποτελεί μια πολύπλευρη παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των μαθητών σε ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τους παροτρύνει να αναλάβουν ενεργό δράση για την προστασία τους. Το Πρόγραμμα που στηρίζει το Ίδρυμα Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υλοποιήθηκε στο Κολλέγιο Ψυχικού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Βασίζεται σε εμπειρίες υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης. Οι μαθητές του Κολλεγίου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πλούσιο υλικό, να συζητήσουν πολλές περιπτώσεις και να αποκτήσουν τα εφόδια για τον σχεδιασμό σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Ο πυλώνας αυτός αφορά στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες της Κολλεγιακής κοινότητας, όπως το Χριστουγεννιάτικο Bazaar, το Πανηγύρι, σχολικές συναυλίες, χορωδίες, συνέδρια ή δράσεις για τη βελτίωση του Σχολείου και του περιβάλλοντος και τη στήριξη της αειφορίας.