Τμήμα Μουσικής

Με πάνω από 50 μουσικές εκδηλώσεις τον χρόνο, την ατομική διδασκαλία μουσικών οργάνων, ομάδες παιδικής όπερας, μιούζικαλ και 10 διαφορετικά σχήματα Ορχήστρας και Χορωδίας, προσφέρουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στα μουσικά δρώμενα του Σχολείου.

Από το Νηπιαγωγείου έως το Λύκειο, στο μάθημα της Μουσικής ακολουθούμε το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας εμπλουτισμένο με τη μεθοδολογία του International Baccalaureate. Προσφέρουμε ειδικά προγράμματα για κάθε σχολική βαθμίδα και τα μαθήματα γίνονται σε σύγχρονες αίθουσες μουσικής.

Οι μαθητές μας μαθαίνουν να γράφουν οι ίδιοι μουσική, έρχονται σε επαφή με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε συναυλίες με τις μεγαλύτερες ορχήστρες της χώρας όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Μέσα σε ένα απαιτητικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, οι μαθητές μας βρίσκουν χώρο, τρόπο και χρόνο να αναπτύξουν δεξιότητες και να εκτιμήσουν τη Μουσική, εμπλουτίζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους είτε ως ακροατές είτε ως μέλη κάποιου μουσικού συνόλου.

 

Διασχολικός Προϊστάμενος Μουσικής: Στέφανος Τσοκάκης

College Symphony Orchestra

Από το 2009 λειτουργεί στο Σχολείο μας η College Symphony Orchestra, στην οποία συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, απόφοιτοι, καθώς και σπουδαστές του Ωδείου του Κολλεγίου. Το 2012 συστάθηκε η Junior College Symphony Orchestra, ως φυτώριο της CSO, για τους μαθητές Δημοτικού.

Με εντατικές πρόβες που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, μετά τη λήξη των μαθημάτων και υπό την καθοδήγηση καθηγητών με πολυετή ορχηστρική εμπειρία, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη μουσική τους αντίληψη και να καλλιεργήσουν απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως ομαδικότητα και συνεργασία, αλληλεγγύη κ.ά.

Εκτός από το κλασσικό συμφωνικό ρεπερτόριο, η College Symphony Orchestra έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα του μαέστρου, συνθέτη και παλαιού καθηγητή του Σχολείου μας Δημήτρη Μηνακάκη καθώς και άλλων σύγχρονων συνθετών, όπως του διεθνώς αναγνωρισμένου Αναστάση Φιλιππακόπουλου. 

Η College Symphony Orchestra έχει έντονη δράση στο πλαίσιο της Κολλεγιακής ζωής, συμμετέχοντας στο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ, στο Κονσέρτο της Άνοιξης/Κονσέρτο Divertimento, στο Πανηγύρι, σε εκπαιδευτικές συναυλίες και σειρά από άλλες σχολικές εκδηλώσεις.

Ωδείο Κολλεγίου

 

Το Ωδείο Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού προσφέρει μουσική παιδεία στους μαθητές του Κολλεγίου, σε μαθητές άλλων σχολείων καθώς και σε ενήλικες. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλες τις ηλικίες, από την ανάπτυξη των αισθησιοκινητικών λειτουργιών των πολύ μικρών μαθητών ως την προετοιμασία τους για την εισαγωγή σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Η διδασκαλία των οργάνων είναι ατομική και των γενικών μαθημάτων ομαδική, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών. Εξειδικευμένοι καθηγητές με πλούσια διδακτική εμπειρία, πλήρη ενημέρωση και γνώση του αντικειμένου, διδάσκουν μονωδία, φωνητική σύγχρονου τραγουδιού και όργανα, όπως πιάνο - βιολί - βιολοντσέλο - βιόλα - φλάουτο - σαξόφωνο - κιθάρα - μπουζούκι - αρμόνιο - ηλεκτρική κιθάρα - ηλεκτρικό μπάσο - ντραμς. Διδάσκονται επίσης όλα τα επίπεδα ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων.

Παράλληλα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι σπουδαστές του Ωδείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο Βρετανικό σύστημα μουσικών σπουδών του Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) και να προετοιμασθούν για την απόκτηση των αντίστοιχων τίτλων σπουδών. Η πρόοδος των σπουδαστών ελέγχεται από βρετανική επιτροπή σε ακροάσεις που διεξάγονται στο Σχολείο μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές που έχουν κατακτήσει το επίπεδο γνώσεων του Grade 5 στη θεωρία και στο μουσικό όργανο, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μαθήματος μουσικής του International Baccalaureate Diploma Programme, ενώ από το Grade 6 και άνω (τόσο στα όργανα όσο και στα θεωρητικά), οι σπουδαστές κερδίζουν UCAS points, διευκολύνοντας έτσι την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι βαθμοί αυτοί ισχύουν και σε κλάδους πέραν της μουσικής.