Πειρατικές ουτοπίες: Μαυριτανοί κουρσάροι και ευρωπαίοι αποστάτες

Πειρατικές ουτοπίες: Μαυριτανοί κουρσάροι και ευρωπαίοι αποστάτες

"Από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα οι Μουσουλμάνοι κουρσάροι από την Μπαρμπαριά έσπερναν τον όλεθρο στην ευρωπαϊκή ναυσιπλοΐα, οδηγώντας πολλές χιλιάδες αιχμαλώτους στη σκλαβιά. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, χιλιάδες Ευρωπαίοι προσχώρησαν στο Ισλάμ κι έλαβαν μέρος στον πειρατικό «ιερό πόλεμο». Ήταν άραγε αυτοί οι άνθρωποι αποβράσματα της θάλασσας, προδότες και αποστάτες (renegados); Ή μήπως, εγκαταλείποντας τη χριστιανοσύνη, προέβαιναν σε μια πράξη κοινωνικής αντίστασης;"

Συγγραφέας : Wilson, Peter Lamborn
Εκδοση : Αλεξάνδρεια

Wilson, Peter Lamborn. Πειρατικές ουτοπίες: Μαυριτανοί κουρσάροι και ευρωπαίοι αποστάτες. Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2009. [910.45 WIL]

«Από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα οι Μουσουλμάνοι κουρσάροι από την Μπαρμπαριά έσπερναν τον όλεθρο στην ευρωπαϊκή ναυσιπλοΐα, οδηγώντας πολλές χιλιάδες αιχμαλώτους στη σκλαβιά. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, χιλιάδες Ευρωπαίοι προσχώρησαν στο Ισλάμ κι έλαβαν μέρος στον πειρατικό «ιερό πόλεμο». Ήταν άραγε αυτοί οι άνθρωποι αποβράσματα της θάλασσας, προδότες και αποστάτες (renegados); Ή μήπως, εγκαταλείποντας τη χριστιανοσύνη, προέβαιναν σε μια πράξη κοινωνικής αντίστασης; Ο Πήτερ Λάμπορν Ουίλσον στέκεται στο πιο εντυπωσιακό επίτευγμα των κουρσάρων, την ανεξάρτητη Πολιτεία του Σαλέ, στο Μαρόκο του 17ου αιώνα. Πειρατές, μαυριτανές, αιρετικοί Εβραίοι, ιρλανδοί αντάρτες, βρετανοί κατάσκοποι, ήρωες της εργατικής τάξης – όλοι συμπλέουν σ’ αυτό το βιβλίο, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα την ίδια στιγμή που θέτει ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο οι εξεγερμένες κοινότητες.»

                                                                            (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Peter Lamborn Wilson, γνωστός επίσης με το φιλολογικό ψευδώνυμο Hakim Bey, γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ταξίδεψε επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και το Νεπάλ. Μελέτησε τις τάντρα στη Δυτική Βεγγάλη, επισκέφθηκε ναούς και δασκάλους σούφι και διεξήγαγε έρευνα για το σουφικό τάγμα των Νιματουλάχι. Την περίοδο 1974-75 έγινε σύμβουλος του World of Islam Festival, διευθυντής αγγλόφωνων εκδόσεων της Ακαδημίας Φιλοσοφίας στην Τεχεράνη και συντάκτης του περιοδικού Sophia Perennis· έφυγε ωστόσο από το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής των εκδόσεων Semiotext(e)-Autonomedia στη Νέα Υόρκη. Εκτός από ποιήματα και πεζά, έχει γράψει δοκίμια για ποικίλα θέματα, από τον Φουριέ και τον Ντ' Ανούντσιο μέχρι τον πνευματικό αναρχισμό στην αποικιοκρατική Αμερική, την τεχνολογία και το λουδισμό, τις παραδόσεις Τονγκ, τις σχέσεις μεταξύ σουφισμού και αρχαίου κελτικού πολιτισμού. Μεταξύ των έργων του είναι: "Scandal: Essays in Islamic Heresy" (1988)· "TAZ: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism" (1991, 2003)· "Sacred Drift: Essays on the Margins of Islam" (1993)· "Pirate Utopias: Moorish Corsairs & European Renegadoes" (1995, 2003)· "Escape from the Nineteenth Century: Essays on Marx, Fourier, Proudhon & Nietzsche" (1998).

                                                                            (από το εσώφυλλο του βιβλίου)


Άλλα βιβλία του συγγραφέα στη βιβλιοθήκη

Wilson, Peter Lamborn. Το βιβλίο των αγγέλων. Αθήνα: Άγρα, 2002. [235.5 WIL]                                                                                                                                                                                                                                                                             


Βιβλιοκριτικές κι αποσπάσματα από βιβλιοκριτικές

Βασίλης Πεσμαζόγλου, Πίτερ Λάμπορν Ουίλσον: η πειρατολογία ως κοινωνική κριτική, "Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο", 10.10.2009.

Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Η δημοκρατία των λούμπεν, "Η Αυγή", 11.10.2009.

«Ένα από τα σπάνια εκείνα βιβλία που δίνουν στους ιστορικούς νέες ιδέες για να σκεφτούν. Ασχολείται με ευρωπαίους προσήλυτους στο Ισλάμ τον 17ο αιώνα -συνήθως αλλά όχι πάντα πειρατές - τον αριθμό των οποίων ο Ουίλσον ανεβάζει σε χιλιάδες. Η προσεκτική ανάλυσή του για τους "ρενεγκάντος", τις ιδέες τους και την πολιτική πρακτική τους οδηγεί σε μια πρόταση που μένει να διερευνηθεί: ότι ορισμένοι απ' αυτούς συνδέονταν με τους Ροδόσταυρους και με τον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα• ότι σχημάτιζαν ίσως μια "αρχόμενη κουλτούρα της αντίστασης" ως δραπέτες από έναν πολιτισμό οικονομικής και σεξουαλικής αθλιότητας. Οι ιστορικοί θα πρέπει να σκεφτούν γύρω από το πρωτότυπο θέμα αυτού του βιβλίου και να παρακολουθήσουν τις συνεπαγωγές του. Πράγματι ο Ουίλσον γυρίζει τον κόσμο ανάποδα!»              

        Christopher Hill, ιστορικός, συγγραφέας του "The World Turned Upside Down"

«Ένας χρονικογράφος, ιστοριογράφος και πειρατολόγος στην παράδοση του Ντιφόου ... με απέραντη ευρυμάθεια και ενδιαφέρουσες προτιμήσεις. Η κιβωτός της γνώσης του διασχίζει τα πελάγη της άγνοιας και της προκατάληψης με δύναμη και χάρη.»            

      Peter Linebaugh, ιστορικός,συγγραφέας του "The London Hanged" «Ο Πήτερ Λάμπορν Ουίλσον δείχνει γιατί έχουμε αδυναμία στους πειρατές - και γιατί, για χάρη του μέλλοντος, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε... ένα μεθυστικό, περιπετειώδες βιβλίο.»            

     Marcus Rediker, ιστορικός, συγγραφέας του "Between the Devil and the Deep Blue Sea"   

Επιστροφή