Νέα φινλανδική γραμματική

Νέα φινλανδική γραμματική

«Άραγε υπάρχει μνήμη χωρίς γλώσσα, αναρωτιέται ο συγγραφέας. Σε ποιον βαθμό η γλώσσα καθορίζει αυτό που είμαστε, το παρελθόν και μέλλον μας, την εθνική ταυτότητα αλλά και την προσωπικότητά μας; Ένα ψυχολογικό θρίλερ αναζήτησης και ταυτόχρονα ένα τρυφερό ταξίδι στον ψυχισμό ενός χαμένου ανθρώπου.»   

Συγγραφέας : Marani, Diego
Εκδοση : Αιώρα

Marani, Diego. Νέα φινλανδική γραμματική. Αθήνα: Αιώρα, 2015. (Μ MAR)

«Ενώ στην Ευρώπη μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, μια νύχτα του ‘43 οι ναύτες του γερμανικού πλοίου Τίμπινγκεν περιμαζεύουν σε μια προβλήτα στην Τεργέστη έναν άνδρα αναίσθητο και σοβαρά τραυματισμένο. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα και χωρίς μνήμη, ένας άνθρωπος που δεν θυμάται καν τη μητρική του γλώσσα. Μια ετικέτα ραμμένη στο εσωτερικό του ναυτικού αμπέχωνου που φοράει κι ένα μαντίλι με τα αρχικά Σ.Κ. οδηγούν τον φινλανδικής καταγωγής γιατρό του πλοίου στο συμπέρασμα ότι ο τραυματίας είναι ο Φινλανδός στρατιώτης Σάμπο Κάργιαλαϊνεν. Έτσι, τον στέλνει στο Ελσίνκι με σκοπό να αναζητήσει το παρελθόν του και να βρει τη χαμένη του μνήμη. Εκεί, σε μια χώρα άγνωστη σ’ εκείνον αλλά πολύ γοητευτική, η αναζήτηση της ταυτότητάς του συνεχίζεται με τη βοήθεια ενός αινιγματικού λουθηρανού εφημέριου και μιας τρυφερής νοσοκόμας, μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας. Άραγε υπάρχει μνήμη χωρίς γλώσσα, αναρωτιέται ο συγγραφέας. Σε ποιον βαθμό η γλώσσα καθορίζει αυτό που είμαστε, το παρελθόν και μέλλον μας, την εθνική ταυτότητα αλλά και την προσωπικότητά μας; Ένα ψυχολογικό θρίλερ αναζήτησης και ταυτόχρονα ένα τρυφερό ταξίδι στον ψυχισμό ενός χαμένου ανθρώπου.»  

- από το οπισθόφυλλο

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Grinzane Cavour 2001», «Bραβείο Ostia Mare 2001», «Bραβείο Guiseppe Desi 2001», ενώ ήταν υποψήφιο και για το «Independent Foreign Fiction Prize 2012».


 

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Diego Marani«Ο Ιταλός Ντιέγκο Μαράνι (Φεράρα 1959) εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλες, όπου ασχολείται με την προώθηση της πολυγλωσσίας. Εκτός από την πολυβραβευμένη Νέα φινλανδική γραμματική, έχει γράψει και άλλα μυθιστορήματα που επίσης μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν με επιτυχία σε πολλές χώρες. Ο Ντιέγκο Μαράνι επινόησε την Europanto, μια γλώσσα-παιχνίδι (ένα κράμα λέξεων από ευρωπαϊκές γλώσσες) στην οποία έγραψε μια συλλογή διηγημάτων και πολλά άρθρα για ευρωπαϊκές εφημερίδες.»

- από το αυτί του βιβλίου


 

Κριτικές - Παρουσιάσεις

Librofilo, Με τον τρόπο του Μπόρχες, "Librofilo", 9.9.2016

 

Κώστας Δρουγαλάς, Η ξεχασμένη γραμματική της μνήμης, www.bookpress.gr, 15.5.2016

Νόρα Ράλλη, Η γραμματική και το μυστικό της τέλειας ζωής, "Εφημερίδα των Συντακτών", 14.5.2016

 

Γιάννης Αντωνιάδης, Νέα φινλανδική γραμματική, http://www.culturenow.gr, 4.3.2016

Σταυρούλα Σκαλίδη, Diego Marani: «Οι γλώσσες ανήκουν σε αυτούς που τις μιλούν», "Η Καθημερινή", 21.2.2016

 

Νίκη Κώτσιου, Δοτές ταυτότητες, www.oanagnostis.gr, 29.1.2016

 

Αγγέλα Γαβρίλη, «Η γλώσσα είναι μητέρα», www.diavasame.gr, Ιανουάριος 2016

 

Κώστας Κυριακόπουλος, Νέα φινλανδική γραμματική, "amagi", 31.12.2015

 
Κατερίνα Μαλακατέ, Νέα φινλανδική γραμματική, "Διαβάζοντας", 24.12.2015

Books by Diego Marani


Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες – video

http://www.abc.net.au/tv/firsttuesday/s3808004.htm (Ο Diego Marani μιλάει για τις γλώσσες και τον εαυτό του)

https://vimeo.com/68412429 (Ο Diego Marani στο “Auckland Writers & Readers Festival 2013”)

https://www.youtube.com/watch?v=4UWHTAliDsg (Ο Diego Marani στο “European Literature Night 2014”)

 

Επιστροφή