Ρεσιτάλ Κιθάρας του Νίκου Μπαλογιάννη
24
ΦΕΒ
ΣΑΒ
ΩΡΑ: 07:00 ΜΜ - 08:30 ΜΜ

Ρεσιτάλ Κιθάρας του Νίκου Μπαλογιάννη

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Χωρέμη το ρεσιτάλ κιθάρας “Not Just Six Strings” του καθηγητή του Ωδείου του Κολλεγίου Νίκου Μπαλογιάννη*.

Θα ερμηνεύσει έργα των:

Francisco Tárrega

Agustín Barrios Mangoré

Carlo Domeniconi

Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου

Νίκου Μπαλογιάννη

 

Είσοδος Ελεύθερη 

 

* Ο Νικόλαος Μπαλογιάννης σπούδασε κιθάρα με τον καθηγητή Θ. Τεμζελίδη. Έλαβε Δίπλωμα σολίστ με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» και Α' Βραβείο, ενώ για την επίδοσή του, του έχει απονεμηθεί το «Χρυσό Μετάλλιο Εξαιρετικής Ιδιοφυίας στη μνήμη του Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου». Παράλληλα, ολοκλήρωσε τον κύκλο των Ανώτερων Θεωρητικών με «Άριστα Παμψηφεί» (Πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας) με καθηγητή τον Σ. Ιωαννίδη.

Είναι κάτοχος των Performance Diplomas «LTCL» και «FTCL» με «Distinction» από το London Trinity University.

Συμμετέχει συστηματικά, ως προσκεκλημένος σολίστ και ως μέλος κριτικών επιτροπών σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς κιθάρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια σημαντικών κιθαριστών (Μ. Barrueco, D. Russell, R. Aussel κ.α.). Είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κιθάρας για παιδιά και εφήβους της musicArte.

Συνεργάζεται ως σολίστ με την «Ένωση Ελλήνων Μουσουργών», ερμηνεύοντας πολλές φορές σε πρώτη εκτέλεση, πληθώρα έργων των εκπροσώπων της παλαιάς αλλά και της νεότερης γενιάς των Ελλήνων συνθετών, όπως οι Γ. Παπαϊωάννου, Θ. Αντωνίου, Μ. Καλομοίρη, Γ. Σισιλιάνου, Μ. Χατζιδάκι, Χ. Εκμεκτσόγλου, Α. Ντάρλα, Λ. Κανάρη, Σ. Τσιλιγκιρίδη, Δ. Μηνακάκη, Κ. Τζωρτζινάκη, Α. Μπαζού, Θ. Κουμεντέρη, Γ. Μηνά, Μίκη Θεοδωράκη κ.α.

Από τα πολλά έργα που έχουν γραφτεί για τον Νίκο Μπαλογιάννη, σημείο αναφοράς αποτελεί το «Just 6 Strings» (2014) για σόλο κιθάρα που του αφιέρωσε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου και κυκλοφόρησε (Μάρτιος 2018) από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας.

«Ο Νίκος Μπαλογιάννης είναι ένας σπουδαίος κιθαριστής με εκπληκτικά μουσικά και πνευματικά προσόντα. Διαθέτει σπάνια μουσική αντίληψη και ερμηνεύει με άρτια τεχνική και απαράμιλλη ευαισθησία έργα του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και της σύγχρονης μουσικής. Η λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία μαζί με την αγάπη του για τη διδασκαλία και τον γενναιόδωρο τρόπο προσφοράς, τον καθιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους καθηγητές κιθάρας. Το 2016 σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ερμήνευσε μοναδικά και με πολλή αγάπη ολόκληρο τον κιθαριστικό κύκλο της εργογραφίας μου. Κάθε φορά που ένας συνθέτης έχει την ευκαιρία να ακούσει έργο του από τον Νίκο, είναι σαν να δέχεται ένα πολύτιμο δώρο».  Θεόδωρος Αντωνίου (2017)

Τον Φεβρουάριο του 2016 παρουσίασε στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ένα ρεσιτάλ - αφιέρωμα στο έργο για κιθάρα του Αντωνίου, ερμηνεύοντας το σύνολο της εργογραφίας του κορυφαίου συνθέτη για σόλο κιθάρα.

Τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» στην αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», ένα ρεσιτάλ - αφιέρωμα στον ιστορικό κιθαριστή, Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου. Τον Μάρτιο του 2022 η οικογένεια του εμβληματικού Δάσκαλου της κιθάρας, αποφάσισε να δωρίσει στον Νίκο Μπαλογιάννη το πολύτιμο αρχείο του.

Τον Ιούνιο του 2021 συνέστησε μαζί με τον διακεκριμένο τσελίστα Αστέριο Πούφτη το ‘’Duo is Orchestra’’ με σκοπό τη διερεύνηση και ερμηνεία του γοητευτικού και διαρκώς διευρυνόμενου ρεπερτορίου για τσέλο και κιθάρα. Η πρώτη τους εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ανάμεσα στις πολλές συνεργασίες του με σημαντικούς μουσικούς, ξεχωρίζουν οι συναυλίες του με τον διεθνούς φήμης Βέλγο φλαουτίστα Christian Plouvier.  Αξιοσημείωτη είναι και η σύμπραξή του με λαμπρούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στο ορατόριο ‘’Canto General’’ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Pablo Neruda, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάρτιος 2014), υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Τον Ιούλιο του 2016 παρουσίασε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Γιορτή της Δημοκρατίας», ένα πρόγραμμα για σόλο κιθάρα με έργα Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Τον Ιούνιο του 2018 η Ακαδημία Αθηνών τον επέλεξε τιμητικά ως μέλος της επιτροπής χορήγησης υποτροφιών στον τομέα της μουσικής (κληροδότημα Ιωάννου Βόζου), σε επιτυχόντες μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Διατηρεί τάξεις κλασικής κιθάρας στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» και στο Ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού.

Επιστροφή