Eκδηλώσεις 2017-2018

Nοέμβριος  2017
(1/11)

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου η συγγραφέας Ελένη Δασκαλάκη γνώρισε στο τμήμα Συναγρίδα τον μικρό Λευτέρη, τον ήρωα της ιστορίας της «Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη» των εκδόσεων Ψυχογιός. Μια εφευρετική και τρυφερή ιστορία  που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν πως το νοσοκομείο δεν είναι τίποτε τρομερό και πως απλώς κάποιες φορές χρειάζεται να πάμε εκεί για να μας φροντίσουν οι γιατροί και να γίνουμε καλά. Η συγγραφέας συζήτησε με τους μαθητές για τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουν το σώμα τους και μοιράστηκαν μαζί εμπειρίες. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

oi amigdalies tou lefteri

 

Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη μας την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και αφηγήθηκε στο τμήμα Αστερίας την  ιστορία της «Η μάχη της Οδοντόβουρτσας» των εκδόσεων Ψυχογιός. Οι μαθητές μετά την αφήγηση της ιστορίας συζήτησαν με τη συγγραφέα τρόπους φροντίδας της στοματικής υγιεινής και με τη βοήθεια μιας οδοντόβουρτσας έμαθαν πως πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην τάξη Αστερίας.

i maxi tis odontovourtsas

(16/11) 

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ήρθε στη Βιβλιοθήκη μας η συγγραφέας Αυγή Βάγια και μαζί της έφερε τον «Κουραμπιέ ΓιεςΓιες» των εκδόσεων Διόπτρα,  από το ομώνυμο βιβλίο της. Η ιστορία του κουραμπιέ μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την  εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, τη δύναμη της αληθινής φιλίας και να παίξουμε βιωματικά παιχνίδια. Τα παιδιά ξάπλωσαν και ακούμπησαν στην κοιλιά τους ένα κουραμπιέ-κουκλάκι – το φιλαράκι της αναπνοής τους. Υπό καθοδήγηση, ανέπνεαν  αργά και εστίαζαν την προσοχή τους στο κουκλάκι που κινείται με κάθε αναπνοή. Μια αποτελεσματική άσκηση mindfulness (ενσυνειδητότητας) που ηρέμησε τα παιδιά και τα σύνδεσε με το σώμα τους και τη μοναδικότητά τους. Την παρουσίαση παρακολούθησαν τα τμήματα Λαβράκι και Μπαρμπούνι στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

kourampies gies gies

(28/11)

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη αφηγήθηκε στους μαθητές του Δελφινιού και του Ξιφία την ιστορία της: «Ο Λιχουδέλης το λαίμαργο φιδάκι» των εκδόσεων Παρρησία.  Η ιστορία μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την υγιεινή διατροφή καθώς και για τη σημαντικότητα της φιλίας. Οι μαθητές έπαιξαν κινητικά παιχνίδια και γνώρισαν τον ήρωα της ιστορίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

lixoudelis2

 
 
 
 
 
 
 
 

Δεκέμβριος 2017

(4/12)

 

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου οι μαθητές των τμημάτων Κοράλλι και Κοχύλι παρακολούθησαν την αφήγηση της χριστουγεννιάτικης ιστορίας το «Μαγικό Άγγιγμα» των εκδόσεων Λιβάνης,  από τον ηθοποιό-εμψυχωτή Γιάννη Βουράκη. Οι μαθητές δραματοποίησαν την ιστορία σε μικρές ομάδες και διασκέδασαν ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

magikoaggigma_december2017

 (6/12)

Η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη μας την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου και τότε ξεκίνησε μια τρομερή «Δωροβροχή». Η συγγραφέας αφηγήθηκε την ομώνυμη ιστορία των εκδόσεων Παπαδόπουλος, στο τμήμα Αχιβάδα. Μια ιστορία χριστουγεννιάτικη που πραγματεύεται τις αξίες της αγάπης, της φιλίας και της αλληλεγγύης. Οι μαθητές έπαιξαν με τα χριστουγεννιάτικα δώρα της ιστορίας και απόλαυσαν τη χριστουγεννιάτικη μουσική της ιστορίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

dorovroxi

(8/12)

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευών δημιουργήθηκε στη Βιβλιοθήκη και κοντά μας ήρθε ο συγγραφέας Χρήστος Δημόπουλος. Οι μαθητές των τμημάτων Τσιπούρα, Ιππόκαμπος και Καβούρι δημιούργησαν με τη βοήθεια του συγγραφέα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τα τμήματα Ιππόκαμπος και Καβούρι κατασκεύασαν το δικό τους ταρανδάκι και η Τσιπούρα έφτιαξε χριστουγεννιάτικες κάλτσες. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης. 

christmas craft dimopoulos.

Ιανουάριος  2018

(9/1 και 11/1)

 

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου  οι μαθητές των τμημάτων Δελφίνι και Ξιφίας παρακολούθησαν την αφήγηση της ιστορίας «Ένα κίτρινο φύλλο» των εκδόσεων Ίκαρος,  από τον συγγραφέα Μιχάλη Μουλάκη. Οι μαθητές δραματοποίησαν την ιστορία και συζήτησαν για τις εποχές και τις αλλαγές που παρατηρούν στη φύση. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 michalis  moulakis_january2018

Η συγγραφέας Άλκηστις Χαλικιά επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και γνώρισε στους μαθητές των τμημάτων Λαβράκι και Μπαρμπούνι  τον ήρωα από το ομώνυμο της βιβλίο «Το κουτί του Σιλάν» των εκδόσεων Ίκαρος. Η συγγραφέας συζήτησε με τους μαθητές ένα από τα πιο καίρια ζητήματα των ημερών μας, με μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας. Οι μαθητές παράλληλα έπαιξαν με διάφορα Props. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

halikia_january2018

Φεβρουάριος 2018

(9/2 και 14/2)

 

ΤηνΠαρασκευή 9 Φεβρουαρίουοι μαθητές των τμημάτωνΤσιπούρα, Ιππόκαμπος και Καβούρι παρακολούθησαν το βιωματικό εργαστήριο εικονογράφησης από τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη. Με αφορμή το βιβλίο της «Ρεβυθοκοντούλης» των εκδόσεων Διόπτρα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια βασισμένα στην ιστορία καθώς και να συζητήσουν μαζί με την εικονογράφο για τον τρόπο που επιλέγει τα χρώματα στις εικόνες του βιβλίου. Η κ. Γιώτη χάρισε μια μεγάλη ζωγραφιά της στο κάθε τμήμα. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

giotimarina_february2018

Η Άλκηστις Χαλικιά την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου μας ταξίδεψε στα «Χρώματα της Θάλασσας» από το ομώνυμο βιβλίο της των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Η συγγραφέας έδειξε στους μαθητές των τμημάτων Συναγρίδα, Αστερίας και Αχιβάδα έργα του καλλιτέχνη Νίκου Αλεξίου. Όλοι μαζί γίναμε «θαλασσοποιοί» και με την τεχνική marbling φτιάξαμε τη δική μας θάλασσα. Οι μαθητές παρατήρησαν τις αποχρώσεις που δημιουργήθηκαν και μέσα από την αισθητηριακή δράση είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τους συνδυασμούς των χρωμάτων. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

halikia_february2018

Μάρτιος 2018

(7/3 και 22/3)

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου η συγγραφέας-εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη γνώρισε στους μαθητές του τμήματος Συναγρίδα τον Ρεβυθοκοντούλη, τον κεντρικό ήρωα από το ομώνυμο βιβλίο της από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η διάσημη ιστορία του Κοντορεβιθούλη, περίπου όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές, όπου παράλληλα με την αφήγηση του βιβλίου παρακολούθησαν και ένα εργαστήριο εικονογράφησης από την κ. Γιώτη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

revithokontoulis march 2018

Την Πέμπτη 22  Μαρτίου η εμψυχώτρια Άννα Μαρία Βλάσση έφθασε στη Βιβλιοθήκη μας φέρνοντας μαζί της μια ιστορία διαφορετική από τις άλλες. Τι συμβαίνει όταν τα μήλα γίνονται μύτες, τα φύλλα παπλώματα, και η νύχτα αποκτά φως ημέρας; Με βοηθό το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Ένα μήλο... αλλιώς», εμπνευσμένο από το βιβλίο «Το μήλο του Μαγκρίτ», [εκδ. Μέλισσα-ΜοΜΑ], οι μαθητές του τμήματος Λαβράκι ταξίδεψαν στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας που σχεδίασε η εμψυχώτρια. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Απρίλιος 2018

(17/4 και 20/4)

Την ιστορία της «Σκουφοκοκκινίτσας» των εκδ. Διόπτρα γνώρισαν οι μαθητές του τμήματος Δελφίνι  μέσα από την αφήγηση και τη δραματοποίηση της κ. Μαρίνας Γιώτη την Τρίτη 17 Απριλίου. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για να εξασκούνται τα παιδιά στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Η δράση συνοδεύτηκε από βιωματικά παιχνίδια και πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

skouyfokokkinitsa_aprilios 2018

Ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα την «ενσυνειδητότητα» ή αλλιώς «mindfulness» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου από την κ. Όλγα Αλεξίου βασισμένο στο βιβλίο «Ο Λούπο και οι φίλοι του δεν νυστάζουν» των εκδ. Διόπτρα. Οι μαθητές του τμήματοςΞιφίας συμμετείχαν ενεργά και με χαρά σε κινητικά παιχνίδια. Η σειρά "Ζεν για παιδιά" περιλαμβάνει τρυφερές ιστορίες για να περνάνε τα παιδιά ήρεμες στιγμές και να μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.  Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

o loupo kai oi filoi toy_aprilios2018

Την Παρασκευή 20 Απριλίου η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη και «Το πέταγμα της μέλισσας» των εκδ. Παρρησία έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του τμήματος Τσιπούρα να γνωρίσουν τις περιπέτειες της μέλισσας Μελία. Οι μαθητές μέσα από την αφήγηση της ιστορίας και τις βιωματικές δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει η συγγραφέας συζήτησαν για την αξία της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της καλοσύνης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

topetagmatismelissas_april2018