Eκδηλώσεις 2018-2019

Νοέμβριος 2018

Οι παρουσιάσεις βιβλίων για τη σχολική χρονιά 2018-2019 ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στη Βιβλιοθήκη με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη. Η Μαρίνα Γιώτη , συγγραφέας και εικονογράφος παρουσίασε στο τμήμα Ξιφίας το βιβλίο της «Σκουφοκοκκινίτσα» των εκδόσεων Διόπτρα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία παράλληλα με την αφήγηση, να δραματοποιήσουν την ιστορία υπό την εμψύχωση της κ. Γιώτη. Η «Σκουφοκοκκινίτσα» πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Αποτελεί  ένα εργαλείο που αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

skoufokokkinitsa_nov2018

 

Η Σοφία Δάρτζαλη γνώρισε το τμήμα Λαβράκι την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και παρουσίασε στους μαθητές το ολοκαίνουριο βιβλίο της «Το σύν-ναι-φο που κατάπινε τα ΝΑΙ» των εκδόσεων Δίοπτρα. Μια ιστορία γεμάτη παιδικά όχι και πολύ πείσμα, ένα περίεργο σύννεφο και βροχή που, όταν τα δεις κάπως αλλιώς, μπορούν να φέρουν μια λιακάδα γεμάτη ναι. Μέσα από μια αφήγηση ιδιαίτερα θεατρική και μοναδική οι μαθητές διασκέδασαν και εξέφρασαν τις προσωπικές τους ανησυχίες, με αφορμή την ηρωίδα του βιβλίου.  Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

tosiinefopoukatapinetanai_nov2018

 

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 τα τμήματα Μπαρμπούνι και Ιππόκαμπος γνώρισαν την ιστορία του  «Όλιβερ» των εκδ. Ίκαρος μέσα από τη βιωματική παρουσίαση της θεατρικής ομάδας «Ανεμόμυλοι».  Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Ζαφείρη Ελένης, που αφηγήθηκε την ιστορία, συμμετείχαν σε κινητικά παιχνίδια, έπαιξαν σε ένα μικρό θεατράκι σκιών και δραματοποίησαν διάφορες στιγμές από το παραμύθι. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

oliver_nov2018

 

Δεκέμβριος 2018

Την Δευτέρα  3 Δεκεμβρίου 2018 ξεκίνησαν  στη Βιβλιοθήκη οι παρουσιάσεις χριστουγεννιάτικων βιβλίων. Η Κατερίνα Μαρκαδάκη παρουσίασε το βιβλίο της «Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα», των εκδ. Διόπτρα στα τμήματα Κοχύλι και Κοράλλι. Η κ. Μαρκαδάκη με χριστουγεννιάτικη διάθεση αφηγήθηκε την ιστορία παράλληλα με διάφορες βιωματικές δραστηριότητες που διασκέδασαν τους μαθητές.  Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου με πολύ χιούμορ για τη σημασία τού να προσφέρεις, και να μοιράζεσαι. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

markadaki_dec2018

 

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη παρουσίασε στα τμήματα Αστερίας και Αχιβάδα το καινούριο της βιβλίο «Τι τρέχει με τον Αϊ- Βασίλη» των εκδόσεων Δίοπτρα. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Παραμύθια…αλλιώς!» με μια περιπέτεια να ξεκινάει στην καρδιά των Χριστουγέννων. Τελικά τι λέμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη;  Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη και όλοι μαζί απαντήσαμε σε αυτή τη σπουδαία ερώτηση.

marinagioti_dec2018

 

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η τραγουδοποιός Τατιάνα Ζωγράφου παρουσίασε στο τμήμα Καβούρι το πρώτο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο "Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης" , των εκδ. Καλέντης, σε εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά. Μίλησε μαζί τους για τα "αληθινά" δώρα της ειρήνης, της αγάπης και του αλληλοσεβασμού" . Τα παιδιά ουσιαστικά  διηγήθηκαν μαζί της τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας, του Άγη και της Λεωνής,γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα. Παράλληλα τραγούδησαν με την κ. Ζωγράφου το τραγούδι "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο" του Μάνου Χατζιδάκι καθώς και ένα δικό της τραγούδι τα "Κουτιά" από τη δισκογραφική εργασία της "Μια νότα μου χτυπά το τζάμι"(MLK, 2015). Τέλος στο πνεύμα το βιβλίου, κάναν μικρή χειροτεχνία "Ο εαυτός μου- το δώρο-σπίτι " με την ευχή το 2019 να έχουν όλα τα παιδιά ένα σπίτι, με τον συμβολισμό που μια τέτοια ευχή περιέχει. Κατάλαβαν πως  "Μόνο τα δικά τους δώρα μπορούν ν'αλλάξουν τον κόσμο"!. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

tatiana zografou dec2018

 

Tην Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βουράκης αφηγήθηκε στους μαθητές των τμημάτων Τσιπούρα και Συναγρίδα το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Γιώτας Λιβάνης "Το δώρο" εκδ. Λιβάνη.  Η Δέσποινα η ηρωίδα της ιστορίας έγραψε μια διαφορετική ευχή στον Αη Βασίλη και επειδή την έγραψε με την καρδιά της και την πίστεψε πολύ πραγματοποιήθηκε. Οι μαθητές δραματοποίησαν την ιστορία και διασκέδασαν ακούγοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

vourakis_dec2018

 

Ιανουάριος 2019

Την Τρίτη  15 Ιανουαρίου "Το κίτρινο πουλάκι" των εκδ. Μικρή Σελήνη πέταξε και έφτασε μέχρι τη Βιβλιοθήκη μας με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Μαριάννας Ψύχαλλου. Το τμήμα Δελφίνι γνώρισε ένα μικρό κίτρινο πουλάκι που δεν μπορεί να πετάξει, αλλά με την εφευρετικότητα, το πείσμα και την βοήθεια των φίλων άνοιξε τα φτερά του για να ανακαλύψει τον κόσμο και να δώσει έμπνευση σε όλα τα "αδύνατα" πλάσματα που θα συναντήσει! Το δεύτερο βιβλίο της Olga de Dios, είναι μια ιδιαίτερη ιστορία ενός πουλιού που είναι γεμάτο πάθος για τη ζωή και ελπίδα για το μέλλον. Η διαφορετικότητα, η εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και η αξία του να μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε με τους γύρω μας γίνονται κατανοητά μέσα από την ιστορία και την εικονογράφηση, χωρίς όμως να αποτελούν τον αυτοσκοπό του βιβλίου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη. 

to kitrino poulaki

 

 

"Νέα χρονιά, ας φτιάξουμε ημερολόγιο με χαρτιά" ήταν ο τίτλος του εργαστηριου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στη Βιβλιοθήκη μας από την εικαστικό Άννα Παπαιωάννου. Το εργαστήριο παρακολούθησε το τμήμα Ξιφίας, όπου γνώρισε διάφορα υλικά ζωγραφικής (χρωμάτων και χαρτιών) και εν συνεχεία δημιούργησε ένα ομαδικό ημερολόγιο για την τάξη του. Το θέμα του ημερολογίου ήταν τα όνειρα μας για τη νέα χρονιά. Οι μαθητές ζωγράφισαν αγκαλιές, παγωτά και λούνα παρκ διασκεδάζοντας και δημιουργώντας παράλληλα.

annapapaioannou_jan2019

 

Φεβρουάριος 2019

«Θέλεις να παίξουμε;» ήταν ο τίτλος του βιβλίου της Judith Koppens,  των εκδόσεων Διόπτρα που παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη για τα τμήματα Κοχύλι και Κοράλλι από την εμψυχώτρια Σοφία Πολυχρονοπούλου τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019. Οι μαθητές έπαιξαν κινητικά παιχνίδια παράλληλα με την αφήγηση της ιστορίας ενισχύοντας έτσι τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και συζητώντας για τη σημαντικότητα της συνεργασίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη.

polyxronopoulou_theleis na paixoume_feb2019

 

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η Maria Costakis συνάντησε το τμήμα Τσιπούρα στη Βιβλιοθήκη για την παρουσίαση του βιβλίου της «When clouds embrace» των εκδόσεων Mascot Books. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά και μετά την ολοκλήρωση της αφήγησης οι μαθητές μαζί με τη συγγραφέα συζήτησαν για τους φόβους που τους απασχολούν και με ένα συμβολικό παιχνίδι τους έκλεισαν μέσα σε ένα κουτί απομακρύνοντας τους έτσι από την καθημερινότητά τους.

 kostaki_feb2019

 

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η συγγραφέας και εικαστικός Άλκηστη Χαλικιά πραγματοποίησε στη Βιβλιοθήκη εργαστήριο αρχιτεκτονικής με τίτλο: «Χώρος, χωράω, χαρά: η δική μου παιδική χαρά» βασισμένο στο βιβλίο «Ένα απίθανο βιβλίο» των εκδ. Καλειδοσκόπιο.  Οι μαθητές του τμήματος Μπαρμπούνι μαζί με την κ. Χαλικιά συζήτησαν για τις χωρικές έννοιες, για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα και εν συνεχεία με απλά υλικά και μέσα από την αφήγηση μιας σύντομης ιστορίας  κατασκεύασαν τη δική τους παιδική χαρά, την οποία κράτησαν στην τάξη τους για να παίζουν καθημερινά.

xalikia feb 2019

Η παρουσίαση του βιβλίου «Μια τούρτα για το κουνελάκι» της Judith Koppens, των εκδόσεων Διόπτρα  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στη Βιβλιοθήκη για τα τμήματα Αστερίας και Αχιβάδα. Η εμψυχώτρια Σοφία Πολυχρονοπούλου αφηγήθηκε στους μαθητές την ιστορία  και μέσα από μια σειρά βιωματικών παιχνιδιών γνώρισε την ομάδα και πέρασαν μαζί ένα δημιουργικό πρωινό. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της δράσης μια μικρή έκπληξη περίμενε τους Αστερίες και τις Αχιβάδες, που θα τους θυμίζει την όμορφη αυτή συνάντηση που είχαν στη Βιβλιοθήκη.

polixronopoulou_feb2019kounelaki

Μάρτιος

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου καλωσορίσαμε την Άνοιξη στη Βιβλιοθήκη με την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Χολέβα « Στη χώρα των λαχανικών» των εκδόσεων Διόπτρα. Το τμήμα Καβούρι περίμενε τη συγγραφέα στον κήπο του Νηπιαγωγείου μας, όπου συζήτησαν για την αναγκαιότητα των θρεπτικών αυτών τροφών  για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πλαίσιο της δράσης στήθηκε στην αυλή ένα εργαστήριο όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν, να μυρίσουν και να πειραματιστούν με πραγματικά λαχανικά. Τα Καβούρια φύτεψαν τα δικά τους γλαστράκια και έπαιξαν με τα λαχανικά δημιουργώντας ανθρώπινες μορφές με αυτά.

Μυστικά κόλπα μας έδειξε η θεατρική ομάδα των «Ανεμόμυλων» για το «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο» στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου στη Βιβλιοθήκη. Η αφήγηση βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Helen Stephens των εκδόσεων Ίκαρος, όπου μέσα από διασκεδαστικές «δοκιμασίες» οι μαθητές κατάφεραν να μάθουν το γλυκό τέλος της ιστορίας. Την παρουσίαση παρακολούθησαν τα τμήματα Λαβράκι και Δελφίνι, όπου παράλληλα συζήτησαν θέματα φιλίας όπως και τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Στο τέλος συμφωνήσαμε όλοι πως δεν θα φέρει κανένας κρυφά κάποιο λιοντάρι στο Νηπιαγωγείο μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το μικρό 1» του Paul Rand των εκδόσεων Μικρή Σελήνη πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019. Η εμψυχώτρια Μαριάννα Ψύχαλλου γνώρισε το τμήμα Ιππόκαμπος και τους αφηγήθηκε αυτή την ιδιαίτερη ιστορία που προάγει τη σημασία της φιλίας και της συνεργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της αφήγησης όλοι οι μαθητές έκαναν μια απλή ζωγραφιά που όμως μέσα της έκρυβε το τέλος της ιστορίας.

psixalou_april2019

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου η Άννα Μαρία Βλάσση ήρθε στη Βιβλιοθήκη μας για να ζωντανέψει την ιστορία «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας» του Viva Frank των εκδόσεων Μέλισσα. Με αφορμή την ιστορία οι μαθητές του τμήματος Συναγρίδα πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και κατασκεύασαν τη δική τους πόλη. Συζήτησαν για τα επαγγέλματα του μηχανικού και του αρχιτέκτονα καθώς και για το σπουδαίο ΜΟΜΑ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Με την ολοκλήρωση της δράσης τα ατομικά έργα όλων των μαθητών ενώθηκαν και δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα.

vlassi march2019

Η «Σκουφοκοκκινίτσα» της Μαρίνας Γιώτη από τις εκδόσεις Διόπτρα ήταν η ευκαιρία για να μιλήσουμε για το θέμα της  διαφορετικότητας την Τετάρτη 13 Μαρτίου στη Βιβλιοθήκη. Την παρουσίαση παρακολούθησε το τμήμα Τσιπούρα, όπου δραματοποίησαν την ιστορία την ώρα της αφήγησης και εν συνεχεία συζήτησαν μαζί με τη συγγραφέα το τέλος της ιστορίας.

gioti_march2019

Απρίλιος

Την Τρίτη 2 Απριλίου τα τμήματα Αστερίας και Αχιβάδα έπαιξαν μαζί με τη θεατρική ομάδα των «Ανεμόμυλων» στη Βιβλιοθήκη. Η ιστορία του Geoffroy de Pennart «Ψέματα» των εκδόσεων Παπαδόπουλος μας έδωσε την αφορμή να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους, τόσο για τη διαχείριση των συγκρούσεων, όσο και για την αποφυγή των ψεμάτων ανάμεσα σε μια φιλία. Οι μαθητές με τη βοήθεια του εμψυχωτή έπαιξαν, ζωγράφισαν και έγιναν κομμάτι της εξέλιξης της ιστορίας γεγονός που τους χαροποίησε ιδιαίτερα.

psemata_anemomyloi_april2019

Ο Άγγελος Αγγέλου επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη μας την  Τρίτη 2 Απριλίου και γνώρισε τους μαθητές των τμημάτων Λαβράκι και Δελφίνι. Η παρουσίαση του βιβλίου «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» των εκδόσεων Παπαδόπουλος ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη καθώς παράλληλα με την αφήγηση οι μαθητές έπαιξαν με μάσκες που είχε κατασκευάσει ο συγγραφέας. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της δράσης ο συγγραφέας δημιούργησε μαζί με τα παιδιά ένα κλιμακωτό «Ζωο-παραμύθι» και τους βοήθησε να δημιουργήσουν τη δική τους κούκλα-ψύλλο για να θυμούνται αυτή την όμορφη μέρα στη Βιβλιοθήκη.

aggelou_april2019

Στην «Αριθμούπολη» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, βιβλίο των εκδόσεων Καστανιώτης,  ξέσπασε μεγάλος καβγάς και όλοι οι αριθμοί γκρινιάζουν και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο σπουδαίος. Το τμήμα Τσιπούρα γνώρισε τη συγγραφέα την Τετάρτη 3 Απριλίου και όλοι μαζί κατάφεραν να βρουν ποιος αριθμός είναι ο πιο σημαντικός. Η δράση συνοδεύτηκε από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με μπαλόνια και μικρά λογοπαίγνια που έκαναν τους μικρούς βιβλιοφάγους να ξεκαρδιστούν στα γέλια και ταυτόχρονα να εξασκηθούν στην αριθμητική.

tassopoulou_april2019

Την Πέμπτη 4 Απριλίου η συγγραφέας Αυγή Βάγια και η εικονογράφος Κατερίνα Βάγια ήρθαν στη Βιβλιοθήκη μας μαζί με το ολοκαίνουριο βιβλίο τους «Στο βυθό κάνει… φαγούρα» των εκδόσεων Διόπτρα. Μια διασκεδαστική ιστορία που ξεδιπλώνει τη μικρογραφία μιας κοινωνίας και πώς αυτή λειτουργεί απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα διασκέδασε το τμήμα Ξιφίας που παρακολούθησε έκπληκτο την εξέλιξη της αφήγησης. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από εργαστήριο ζωγραφικής από την εικονογράφο, με αποτέλεσμα πολύχρωμα και αστεία χταπόδια να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη μας.

vagia_april2019

Την Τετάρτη 10 Απριλίου η Ελένη Ζότο-Δρακοπούλου παρουσίασε στο τμήμα Συναγρίδα το βιβλίο της «Τα χρώματα της ζωής μου» των εκδόσεων Λιβάνης. Οι μαθητές άκουσαν την ιστορία και στη συνέχεια έπαιξαν κινητικά παιχνίδια μαζί με τη συγγραφέα. Παράλληλα όλοι μαζί ετοίμασαν μια όμορφη αφίσα με τα αποτυπώματα τους χρησιμοποιώντας όλα τα χρώματα που τους αρέσαν και συνάντησαν και μέσα στην ιστορία.

 

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη μας την Πέμπτη 11 Απριλίου και μας παρουσίασε την περιπέτεια της μικρής Αριάδνης. «Η βασίλισσα καλοφαγού» των εκδόσεων Παπαδόπουλος παρουσιάζει την ιστορία  ενός μικρού κοριτσιού που προβληματίζεται γύρω από το θέμα της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το τμήμα Μπαρμπούνι παρακολούθησε την παρουσίαση και όλοι μαζί μελέτησαν τη διατροφική πυραμίδα συζητώντας για τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.

tsitiridou_april2019

 

Μάιος

To «Καλοκαίρι στο κουτί» των εκδ. Παπαδόπουλος έφερε στη Βιβλιοθήκη μας η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη τη Δευτέρα 13 Μαΐου που μας επισκέφθηκε για να μας αφηγηθεί το ολοκαίνουριο βιβλίο της. Την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη, παρακολούθησαν τα τμήματα Κοχύλι και Κοράλλι, όπου άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την καλοκαιρινή ιστορία και συμμετείχαν σε εικαστικές δραστηριότητες με τίτλο "Τι μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη Καλοκαίρι". Ζωγράφισαν με διάφορα υλικά και η κάθε μια ατομική ζωγραφιά αποτέλεσε κομμάτι μιας μεγαλύτερης σύνθεσης με θέμα την αγαπημένη εποχή των μικρών μας μαθητών.

 

argyropipini_may2019

Oι παρουσιάσεις της σχολικής χρονιάς 2018-2019 ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 17 Μάιου. Η εμψυχώτρια Μαριάννα Ψύχαλλου επισκέφθηκε και γνώρισε το τμήμα Καβούρι και ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού παρέα με τις μέλισσες στήθηκε στον κήπο της τάξης. Η παρουσίαση βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο «Μέλισσες» των εκδόσεων Μικρή Σελήνη που οι μικροί μαθητές λατρεύουν να ξεφυλλίζουν ξανά και ξανά.  

psixalou_may2019