Εκπαδευτική επίσκεψη του Ομίλου "Youth Training at the United Nations" του Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών στη Γενεύη

Εκπαδευτική επίσκεψη του Ομίλου "Youth Training at the United Nations" του Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών στη Γενεύη

Μαϊ 9, 2023

Βασικός στόχος του Oμίλου του Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών "Youth Training at the United Nations" είναι η εξοικείωση των μαθητών-τριών με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη λειτουργία του καθώς και με σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα τη παγκόσμια κοινότητα, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το προσφυγικό ζήτημα, η κλιματική αλλαγή κ.ά. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις του ομίλου στηρίχθηκαν κατά κόρον στους ίδιους τους μαθητές που σχεδόν από την αρχή ανέλαβαν δράση κάνοντας παρουσιάσεις για τους θεσμούς του ΟΗΕ και τη λειτουργία τους.

Αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για τη βιωματική εμπειρία που απόλαυσαν έντεκα μαθητές-τριες της γ΄ Γυμνασίου, μέλη του ομίλου, που ταξίδεψαν τον Μάρτιο για μία εβδομάδα στη Γενεύη και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Youth Training at the United Nations, στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι κυρίες Λαμπρινή Ζήση και Αιμιλία Στριπέλη.

Στο πλαίσιο αυτής της μοναδικής εμπειρίας μαθητές-τριες της γ΄ Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις: ξεναγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία, ομιλίες, συζητήσεις, διαδραστικά παιχνίδια-κουίζ και ομαδικές παρουσιάσεις. Αντικρύζοντας για πρώτη φορά το Μέγαρο των Εθνών το ενδιαφέρον και η περιέργεια κορυφώνονται … Πού πάμε; Τι είναι αυτό το κτήριο; Γιατί είναι τόσο σπουδαίο; οι μαθητές περπατούν στους διαδρόμους και κυκλοφορούν ανάμεσα σε ανθρώπους άγνωστους και διαφορετικούς, ένα πραγματικά πολυπολιτισμικό περιβάλλον· επισκέπτονται τις αίθουσες συνεδριάσεων των επιτροπών, παρακολουθούν ζωντανά την συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που λαμβάνει χώρα στη μεγάλη αίθουσα ΧΧ (Human Rights and Alliance of Civilizations Room) με τους πολύχρωμους σταλακτίτες να κοσμούν την οροφή. Μια πρώτη επαφή με τους χώρους της διεθνούς διπλωματίας όπου έχει γραφτεί και συνεχίζει να γράφεται ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας!

Μεγάλο ενθουσιασμό προκαλεί η ομιλία του επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Γενεύη, του κ. Ρωσσίδη Ζαφείρη, που γεννά ένα πλήθος ερωτήσεων για το επάγγελμα του διπλωμάτη και το ρόλο της Ελλάδας στη διπλωματία. Μια πιο προσωπική -  ευκαιρία για ερωτήσεις και απαντήσεις δίνεται και τη δεύτερη μέρα, όταν νεαροί-ές ασκούμενοι-ες στον ΟΗΕ συναντούν τους μαθητές μας σε ομάδες, παρουσιάζουν τις σπουδές τους και εξηγούν πώς διεκδίκησαν τη θέση στον ΟΗΕ. Και βέβαια ξεχωρίζει η ομιλία της Dorine van der Wal για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρώτη επαφή με ένα θεσμό που ξεχώρισε την τελευταία τριετία. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επισκέψεις στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Λοζάνης και στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού. Πέμπτη βράδυ και όλοι σε ομάδες προσπαθούν να τελειώσουν και να προετοιμαστούν για τις παρουσιάσεις της Παρασκευής. Η τελευταία ημέρα, γεμάτη κι αυτή παρουσιάσεις, βράβευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, χαμόγελα, πολλές φωτογραφίες και σιγά σιγά το ταξίδι της επιστροφής ξεκινά.

Οι μαθητές του ομίλου έδωσαν το «παρών» και στο Πανηγύρι του Κολλεγίου (31/3-2/4) παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις του Γυμνασίου. Στήθηκε ένας πίνακας με αφίσες και φωτογραφίες από το πρόγραμμα και προβλήθηκε το βίντεο που ετοίμασε ο μαθητής Μάριος Θωμάς (γ3) για τη συνολική δράση του ομίλου. 

Επιστροφή