Το Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών και το Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού έλαβαν την πιστοποίηση του IB για την εφαρμογή του PYP και εντάχθηκαν στο δίκτυο των IB World Schools τον Μάιο του 2022.

Η εφαρμογή του PYP αντανακλά τη φιλοσοφία του International Baccalaureate, αλλά και την αποστολή και τις εκπαιδευτικές παραδόσεις του Κολλεγίου Αθηνών, λειτουργώντας  παράλληλα με το Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Το PYP αποτυπώνεται κυρίως στην καθημερινή μαθησιακή εμπειρία των μαθητών. Οι μαθητές θέτουν ερωτήματα, διερευνούν, ανταλλάσσουν απόψεις και συνεργάζονται, συνδέουν ιδέες, αναπτύσσουν δεξιότητες, κάνουν επιλογές, αξιοποιούν την ανατροφοδότηση και αναλογίζονται τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και μαθαίνουν. Προχωρούν επίσης σε ουσιαστική δράση, όταν αυτή προκύπτει μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία.

Αυτενέργεια, δράση και αναστοχασμός

Η μάθηση δεν τελειώνει όταν οι μαθητές ολοκληρώνουν μια δραστηριότητα ή μια διαδικασία αξιολόγησης. Ενθαρρύνονται να αναλογίζονται όσα μαθαίνουν, να εξετάζουν πώς έχει αλλάξει ο τρόπος  σκέψης τους, αλλά και τι μπορούν να κάνουν ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Η δράση μπορεί να είναι ατομική ή συνεργατική. Μπορεί να είναι η αλλαγή μιας συνήθειας, το μοίρασμα της γνώσης με άλλους, η πρόταση μιας λύσης, η ευαισθητοποίηση για κάποιο ζήτημα, η βελτίωση μιας πτυχής της κοινότητας ή μια υπεύθυνη προσωπική επιλογή.

Η ουσιαστική δράση προκύπτει οργανικά μέσα από τη μάθηση και όχι από την προσθήκη της στο τέλος μιας ενότητας.

Η Έκθεση του PYP (PYP Exhibition)

Η Έκθεση του PYP πραγματοποιείται στο τελευταίο έτος του προγράμματος (6η Δημοτικού) και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πολλές από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει κατά τη μαθησιακή τους πορεία.

Οι μαθητές διερευνούν σημαντικά θέματα, διατυπώνουν ερωτήματα, διεξάγουν έρευνα, συνεργάζονται, παίρνουν αποφάσεις, αναλογίζονται όσα έμαθαν και εξετάζουν ουσιαστικές μορφές δράσης.

Η Έκθεση δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να εργαστούν αυτόνομα, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη μαθησιακή τους πορεία και να μοιραστούν όσα έμαθαν με την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Η μάθηση στην πράξη

Παραδείγματα από τις δραστηριότητες στις τάξεις, που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, αναδεικνύουν πώς βιώνουν οι μαθητές το PYP:

  • Τι κέντρισε την περιέργεια των μαθητών;
  • Τι διερεύνησαν;
  • Ποιες συνδέσεις έκαναν;
  • Πώς εξελίχθηκε ο τρόπος σκέψης τους;
  • Πώς αναστοχάστηκαν τη μαθησιακή τους πορεία;
  • Τι δράση ανέλαβαν ως αποτέλεσμα της μάθησής τους;

 

Η μάθηση στο PYP εκτείνεται πέρα από τα όρια της τάξης. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες, η Διεύθυνση, το υποστηρικτικό προσωπικό και τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας συνεισφέρουν στη μαθησιακή εμπειρία.

Οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται με συναδέλφους που διδάσκουν σε άλλες τάξεις και γνωστικά αντικείμενα, ενώ και οι οικογένειες αποτελούν σημαντικούς συνεργάτες στη μαθησιακή πορεία των παιδιών. Οι μαθητές μαθαίνουν επίσης από ειδικούς και άλλα μέλη της κοινότητας, καθώς και μέσα από αυθεντικές εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης έξω από την τάξη.

Καλλιέργεια διεθνούς συνείδησης (international-mindedness)

Οι μαθητές ενθαρρύνονται να κοιτούν πέρα από μία μόνο οπτική γωνία. Μαθαίνουν να εξετάζουν θέματα από διαφορετικές οπτικές, να εκτιμούν την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία, να αναγνωρίζουν τις συνδέσεις μεταξύ τοπικών και διεθνών ζητημάτων και να κατανοούν τις ευθύνες τους απέναντι  στους άλλους.

Μέσα από τη μάθηση και την εμπειρία, οι μαθητές αναπτύσσουν την κατανόηση και τη στάση που πρέπει να έχουν για να συμμετέχουν με περίσκεψη και υπευθυνότητα σε έναν αλληλένδετο κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, γίνονται ενεργοί παγκόσμιοι πολίτες.

Μάθηση για κάθε μαθητή

Κάθε παιδί φέρνει στο σχολείο διαφορετικές εμπειρίες, ικανότητες, γλώσσες, ενδιαφέροντα και μαθησιακές ανάγκες.

Στόχος του Κολλεγίου Αθηνών είναι να δημιουργήσει ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν, να αναπτύσσονται και να αντιμετωπίζουν κατάλληλες προκλήσεις. Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν στρατηγικές όπως η διαφοροποίηση (differentiation), η  υποστηρικτική καθοδήγηση (scaffolding), οι ευέλικτες ομάδες (flexible grouping), η γλωσσική υποστήριξη (language support), οι δραστηριότητες επέκτασης της μάθησης (extension), καθώς και ποικίλους τρόπους  με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να επιδεικνύουν τι έχουν κατανοήσει.

 

 

 

IB Programmes Director: Ελένη Βασιλείου    

Συντονίστρια PYP Κολλεγίου Αθηνών: Φαίη Καφετζοπούλου

Συντονίστρια PYP Κολλεγίου Ψυχικού: Ελένη Μαρινοπούλου