Διαδραστικές Επιδείξεις από το S’ Cool Lab του CERN

Διαδραστικές Επιδείξεις από το S’ Cool Lab του CERN

Απρ 15, 2022

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μαθητές του Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν διαδικτυακά με ερευνητές του CERN και να παρακολούθησουν διαδραστικές επιδείξεις πειραμάτων στο εκπαιδευτικό ερευνητικό κέντρο "S’ Cool Lab" του CERN.  

Tην Τρίτη, 5 Απριλίου οι μαθητές της γ’ Γυμνασίου παρακολούθησαν στα αγγλικά το show με τίτλο: "Superconductors take off!", ενώ την Τρίτη 12 Απριλίου οι μαθητές της β’ γυμνασίου το show με τίτλο: "It's just a phase!".  

Οι μαθητές μας μυήθηκαν στο μαγικό κόσμο των καταστάσεων της ύλης και κατανόησαν τη δημιουργία της ομίχλης και των σύννεφων στην ατμόσφαιρα. Αναρωτήθηκαν πώς γίνεται να βράζει το νερό στο εσωτερικό μιας σύριγγας χωρίς να θερμαίνεται ή να παγώνουν τα τρόφιμα λίγα δευτερόλεπτα αφού βυθιστούν σε υγρό άζωτο. Συζήτησαν με τους ερευνητές τι είναι το πλάσμα και πώς γίνεται να φωτοβολεί μια λάμπα φθορισμού χωρίς να είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα, εξερεύνησαν, μέσα από πειράματα, τις ιδιότητες υπεραγώγιμων υλικών και μελέτησαν μερικές από τις τεχνολογικές εφαρμογές τους στους επιταχυντές σωματιδίων, όπως στον LHC στο CERN, στους μαγνητικούς τομογράφους MRI και στα τρένα μαγνητικής αιώρησης Maglev. Σε αυτά και άλλα απαιτητικά ερωτήματα κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις εξερευνώντας τα άδυτα μονοπάτια της Φυσικής. 

Υπεύθυνη δράσης: Eιρήνη Σιώτου, Φυσικός Κολλεγίου Αθηνών

Επιστροφή