Τα Νέα μας

Το Περιοδικό “Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ” της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών συναντά τον Παναγιώτη Ροϊλό (Harvard University)

Δεκ 22, 2023

Στο πλαίσιο του αφιερώματος που ετοιμάζει η Συντακτική Ομάδα του Περιοδικού “Αθηναίος 2024” του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών για την Ελληνική Ομογένεια, τα μέλη της Ομάδας παρακολούθησαν μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ομιλία που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη του ΣΑΚΑ την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, μίλησε στους μαθητές και απάντησε σε ερωτήσεις τους για την πορεία των Κλασικών και των Νεοελληνικών Σπουδών τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην πολιτισμική ομογενοποίηση, μίλησε για την συρρίκνωση των Ελληνικών Σπουδών σήμερα, και παράλληλα ανέλυσε τον συναισθηματικό δεσμό των Ελλήνων των ΗΠΑ με την Ελληνική Γραμματεία. Στην κατατοπιστική ομιλία του ανέπτυξε το όραμά του για τους στόχους του αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και παρουσίασε το πρόγραμμα των Δελφικών Διαλόγων του Κέντρου.

Ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός κατέχει την Έδρα “Γεώργιος Σεφέρης” στο Πανεπιστήμιο Harvard. Το 2017, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ξεκίνησε το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το 2022 διαδέχθηκε την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ευχαριστούμε θερμά τον διακεκριμένο ομιλητή μας για την εμπνευσμένη ομιλία του στους μαθητές της Συντακτικής Ομάδας του «Αθηναίου», καθώς και για τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

Επιστροφή