Οι μαθητές του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών γιόρτασαν την Ημέρα Προγραμματισμού 2023 και την Ώρα του Κώδικα 2023 στα Εργαστήρια Πληροφορικής του Σχολείου

Οι μαθητές του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών γιόρτασαν την Ημέρα Προγραμματισμού 2023 και την Ώρα του Κώδικα 2023 στα Εργαστήρια Πληροφορικής του Σχολείου

Δεκ 21, 2023

Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού EU Code Week. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας εκατομμύρια παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία τους σε όλο τον κόσμο, για να μάθουν να προγραμματίζουν. Για τον σκοπό αυτό οι καθηγήτριες Πληροφορικής του Δημοτικού του Κολλεγίου Αθηνών, Πόπη Βασάλου και Βιβή Λέλη, δημιούργησαν στο https://codeweek.eu έξι δράσεις-events, μία για κάθε τάξη, οι οποίες υλοποιήθηκαν με επιτυχία στα εργαστήρια Πληροφορικής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν τον φετινό εορτασμό της Ώρας του Κώδικα Hour of Code | Code.org από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου στην ώρα του μαθήματος Πληροφορικής. Η Ώρα του Κώδικα υποστηρίζεται από περισσότερους από 400 συνεργάτες, 20.000 εκπαιδευτικούς και 58.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο οι μικρές τάξεις (1η – 3η) να εμπλακούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο με τον προγραμματισμό αξιοποιώντας αλγοριθμικές δομές όπως τη δομή της ακολουθίας και της επανάληψης. Οι μεγαλύτερες τάξεις (4η – 6η) πραγματοποίησαν δραστηριότητες σχετικές με την Tεχνητή Nοημοσύνη (Artificial Intelligence). Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και τα δεδομένα εκπαίδευσης διερευνώντας παράλληλα πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Tεχνητή Nοημοσύνη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως ο καθαρισμός των ωκεανών από τα σκουπίδια.

Στο τέλος των δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού και της Ώρας του Κώδικα 2023.

 

Επιστροφή