1η διαθεματική ενότητα έρευνας 2ας τάξης Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών: Η δική μας συνοικία

1η διαθεματική ενότητα έρευνας 2ας τάξης Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών: Η δική μας συνοικία

Φεβ 9, 2021

Στο Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών οι μαθητές μας μαθαίνουν πως αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Είναι μαθητές σε ένα μεγάλο σχολείο, ενώ παράλληλα ζουν και αναπτύσσονται σε μια μεγάλη πόλη, σε γειτονιές και συνοικίες με τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα.

Έτσι,  στο πλαίσιο της 1ης διαθεματικής  ενότητας έρευνας της 2ας  Δημοτικού, τα παιδιά έκαναν έρευνα για τη μορφή και τη λειτουργία μιας συνοικίας, με στόχο να ανακαλύψουν τα δομικά στοιχεία της, να γνωρίσουν τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της, καθώς και να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν η στάση και οι προσωπικές επιλογές κάθε μέλους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ως καταληκτική δραστηριότητα του Διαθεματικού Προγράμματος έρευνας «Η δική μας συνοικία», οι μαθητές και οι μαθήτριες της 2ας τάξης θα έπρεπε να κατασκευάσουν όλοι μαζί τη δική τους συνοικία στο Μικρό Θέατρο του Σχολείου μας. Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε και τηρώντας τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του κάθε τμήματος δημιούργησαν τη συνοικία των ονείρων τους στην τάξη τους. Πριν όμως από αυτό, παρακολούθησαν διαδικτυακά παρουσίαση από αρχιτέκτονα (μητέρα μαθητή μας), μελέτησαν κατόψεις συνοικιών, συζήτησαν και συναποφάσισαν τη μορφή που θα έχει η δική τους συνοικία.

Με τον τρόπο αυτό ταπαιδιά έγιναν μικροί ερευνητές αναπτύσσοντας παράλληλα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την κριτική σκέψη και την κοινωνική τους ευαισθησία.

Επιστροφή