Αλέξανδρος Νεχαμάς '64

Αλέξανδρος Νεχαμάς '64

Μέλος

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1964 και έλαβε πτυχίο ΒΑ από το Swarthmore College το 1967 και PhD από το Princeton University το 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Pittsburgh (1971-1986) και της Pennsylvania (1986-1989) και το 1989 επέστρεψε στο Princeton ως Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, και Συγκριτικής Φιλολογίας στην έδρα Carpenter.

Έχει επίσης διδάξει στις έδρες Mills και Sather στο Πανεπιστήμιο της California/Berkeley και έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων σε πολλά πάνεπιστήμια όπως αυτά του του Yale και του Εδιμβούργου.

Στο Princeton έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, Διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2000), καθώς και Ιδρυτικός Διευθυντής του Οργανισμού Ερευνητών Ανθρωπιστικών και Επιστημονικών Σπουδών (Society of Fellows in the Liberal Arts). 

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Διετέλεσε Πρόεδρος της American Philosophical Association και είναι μέλος της American Academy of Arts and Sciences και της American Philosophical Society. 

Έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, με το Behrman Award for Distinguished Achievement in the Humanities του Πανεπιστημίου του Princeton, με το Premio Internazionale Nietzsche και με το Mellon Foundation Award for Distinguished Achievement in the Humanities.  

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2003 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνεισφορά του στις Ελληνικές Σπουδές και το 2018 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας. 

 

Επιστροφή