Λίγα λόγια για τον Σταμάτη Κριμιζή

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota και Iowa των Ηνωμένων Πολιτειών. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίσθηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής Φυσικής, της οποίας έγινε Διευθυντής το 1991, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες περίπου 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Oμότιμος Διευθυντής.

Μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους, ενώ συμμετείχε στην ομάδα αποστολής του διαστημόπλοιου New Horizons.

 

 

Ο Σταμάτης Κριμιζής στο Βήμα του Κολλεγίου Αθηνών

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και καταξιωμένος επιστήμων του Διαστήματος κ. Σταμάτης Κριμιζής σε αποκλειστική συνέντευξη στο Κολλέγιο μιλά για τον συναρπαστικό κόσμο του Σύμπαντος, την καθημερινότητα ενός διαστημικού επιστήμονα και προτρέπει τους μαθητές μας να αγαπήσουν την Αστρονομία και να γνωρίσουν μέσα από αυτήν το παρόν και το μέλλον.

 

Η ομιλία του Σταμάτη Κριμιζή στους μαθητές μας

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, ο Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής «συνόδευσε» τους μαθητές του Κολλεγίου σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα, με την ομιλία του «Το διαστημόπλοιο New Horizons στον Πλούτωνα και στην Έσχατη Θούλη». Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί.