Δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών  στη διαφορετικότητα

Δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαφορετικότητα

Ιουν 12, 2019

Μια πολύ σημαντική βιωματική δράση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2, την Τρίτη, 3 και την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείου το Κολλεγίου Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία γονέα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας στο πλαίσιο του βιωματικού διαθεματικού προγράμματος έρευνας με θέμα τη διαφορετικότητα.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο προπονητής Γιώργος Γκουντάς και οι αθλητές του σωματείου Ιωνάς Λουκία Κυριαζή, Νίκος Κύτταρης, Χρήστος Κορομηλάς, Αντώνης Παππάς, Δημήτρης Λίτσιος, Αλέξης Κουτσέλος, επισκέφτηκαν το Σχολείο μας και μίλησαν αρχικά στους μαθητές της 5ης τάξης. Στη συνέχεια, την παρουσίαση παρακολούθησαν και οι μαθητές της 1ης, 2ας και 6ης τάξης, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία, περισσότεροι μαθητές, να κατανοήσουν, βιωματικά, την έννοια της διαφορετικότητας.

 

Στόχοι της δράσης ήταν:

 

  • η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με την έννοια της αναπηρίας,
  • η καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους και
  • η παροχή κινήτρων στους μαθητές, ώστε να εμπιστευτούν τους εαυτούς τους, να θέτουν στόχους και να παλεύουν για αυτούς.

 

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν αρχικά σχετική παρουσίαση από τον προπονητή του αθλητικού σωματείου Ιωνάς με θέμα την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και με τα αθλήματα στα οποία επιδίδονται τα μέλη του σωματείου. Κατόπιν οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το αθλητικό υλικό, που είχαν φέρει μαζί τους οι αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, «έτρεξαν» χρησιμοποιώντας χειρήλατο αμαξίδιο, χρησιμοποίησαν το ειδικό ποδήλατο για τυφλούς, έπαιξαν ποδόσφαιρο με κλειστά μάτια χρησιμοποιώντας την ειδική μπάλα με κουδουνάκια. Επίσης, οι μαθητές μας, χωρισμένοι σε ζευγάρια, και κρατώντας τις δυο άκρες του ίδιου σκοινιού, έτρεξαν στον στίβο. Ο ένας μαθητής είχε δεμένα τα μάτια του και ο δεύτερος τον καθοδηγούσε. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές μας κατανόησαν πόσο σημαντικός είναι ο βοηθός στους δρομείς με προβλήματα όρασης.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στη διαφορετικότητα σχετίζεται άμεσα με το  Unit of Inquiry της 5ης Δημοτικού, καθώς τα πεδία έρευνας που εξετάζουν οι μαθητές   εστιάζουν σε τρόπους έκφρασης της διαφορετικότητας στην καθημερινή ζωή, στη στάση μας απέναντι στο διαφορετικό, αλλά και στους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η  διαφορετικότητα στις κοινωνίες

.

Τέλος, οι μαθητές μας συνομίλησαν με τους αθλητές, στους οποίους έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την αθλητική τους ζωή.

 

    

 

 

Η δράση αυτή έδωσε τη δυνατότητα, στους μαθητές να σκεφτούν κριτικά  απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, να μάθουν ποιες αλλαγές στις δικές τους συνήθειες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία και να κατανοήσουν ότι η διαφορετικότητα αποτελεί εφαλτήριο για μια  ζωή μεστή νοημάτων.

 

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης αυτής.

 

Επιστροφή