To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», Κωνσταντινούπολη, 20-23 Μαρτίου 2014

To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», Κωνσταντινούπολη, 20-23 Μαρτίου 2014

Απρ 7, 2014
Μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού συμμετείχαν με ανακοινώσεις στο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Γ.

Μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού συμμετείχαν με ανακοινώσεις στο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που συνδιοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (Ζωγράφειο Λύκειο) από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ομάδα του Κολλεγίου Αθηνών, την οποία συγκρότησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Σ.  Αντωνάτος, Χ.-Γ. Γιάγκος, Μ.-Α. Δέφνερ, Ν. Ιωάννου, Ξ.-Λ. Κατωπόδη, Ό. Κυριαζή, Κ. Κυριακόπουλος, Α. Κυριάκου και Μ. Παπαζήση, προετοίμασε και παρουσίασε ανακοίνωση με θέμα «Το βάρος του παρελθόντος στην ποίηση του Γ. Σεφέρη».

Αντιστοίχως, η ομάδα του Κολλεγίου Ψυχικού, την οποία συγκρότησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου και του Ι.Β.1 Ε. Αλεξανδράκη, Ά.-Θ. Βακάλης, Γ. Δημητρόπουλος, Ά. Ελευθεριάδη, Σ. Κατσαμπή, Φ. Πάσσα, Ί.-Α. Φράγκου και Ε. Χρυσός, προετοίμασε και παρουσίασε  ανακοίνωση με θέμα «Το σύμβολο των αγαλμάτων στην ποίηση του Γ. Σεφέρη».

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συντόνισαν και καθοδήγησαν, αντιστοίχως, οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Λάππας, Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικών Σπουδών Γυμνασίου-Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Βασίλης Βουβονίκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου-Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού και η Φιλόλογος του Ι.Β. Μαρίζα Πετροπούλου. 

Επιπλέον, κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της εργασίας οι δύο ομάδες  συνεργάστηκαν με τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, βιβλιογράφο, ποιητή και επίτιμο διδάκτορα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Οι ανακοινώσεις του Κολλεγίου παρουσιάστηκαν στην Δ΄ Συνεδρία με τον γενικό τίτλο: «Παρελθόν και παρόν στον Γ. Σεφέρη» και απέσπασαν θετικά σχόλια.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε  η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και δημοσιογράφοι επιχείρησαν να φωτίσουν πολύπλευρα την προσωπικότητα και το έργο του νομπελίστα ποιητή. Αποσπάσματα ποιημάτων του Γ. Σεφέρη απήγγειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος καθώς και σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών ποίημα απήγγειλε η μαθήτρια Ξ.-Λ. Κατωπόδη και εκ μέρους του Κολλεγίου Ψυχικού ο μαθητής Ά. Βακάλης. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, περιηγούμενοι στον Βόσπορο, συζήτηση εν πλω, με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη»,  μεταξύ μελών της επιστημονικής επιτροπής και μαθητών των σχολείων. Στη συζήτηση, από το Κολλέγιο Αθηνών συμμετείχε η Ξ.-Λ. Κατωπόδη και από το Κολλέγιο Ψυχικού η Φ. Πάσσα.

Κατά την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Αγία Σοφία και το Sultanahmet. Επισκέφθηκαν τον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών καθώς και τους τόπους που επισκεπτόταν ο Γ. Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη, τη Μονή της Χώρας και τη Μονή Παντοκράτορος. Τέλος, την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014, τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.  

Επιστροφή