Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας!

Ας εκτοξεύσουμε και φέτος όλοι μαζί τους μαθητές μας και το Σχολείο μας στο διάστημα!

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας για άλλη μία χρονιά στην πρωτοβουλία των μαθητών Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής CanSat. Ο διαγωνισμός CanSat διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και καλεί μαθητές από όλη την Ευρώπη να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν έναν μικρό δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού. Μέσα σε ένα σκάφος ύψους μόλις 115 χιλιοστών και διαμέτρου 66 χιλιοστών, ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα συστήματα για τη λειτουργία της συσκευής, καθώς επίσης και οι αισθητήρες και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο για την εκτέλεση της αποστολής. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

H ομάδα προκρίθηκε στη δεύτερη φάση του πανελλήνιου υπο-διαγωνισμού CanSat in Greece 2023 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την SPIN-Space Innovation. Το CanSat τους θα εκτοξευτεί τον Απρίλιο 2023 στο 1 χιλιόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας με την χρήση ενός πυραύλου υψηλής ισχύος (High Power Rocket). Στο πλαίσιο του Ελληνικού διαγωνισμού, ο πύραυλος αυτός έχει κατασκευαστεί από την SPIN Hellas – Space Innovation.

Τον Μάιο του 2023, ύστερα από προσπάθειες 8 μηνών, η ομάδα SALT προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου και κατέκτησε το Βραβείο Best Outreach Prize.

Δείτε περισσότερα: Ιστοσελίδα - Instagram - Youtube

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την προσπάθεια της ομάδας στον περσινό διαγωνισμό εδώ.

Η ομάδα

Η μαθητική ομάδα SALT (Satellite for Advanced Landing Technologies) αποτελείται από 8 μαθητές και έναν καθηγητή σύμβουλο. Παρακάτω τα μέλη της ομάδας με ένδειξη της αρμοδιότητας κάθε μέλους: 

Νικόλας Σκεύης Συντονιστής, Ομάδα μηχανικών πτήσης (flight engineers)
Δημήτριος Χρυσικός Oμάδα εύρεσης πόρων & marketing
Πωλίνα Μπελεξή Oμάδα εύρεσης πόρων & marketing
Ορέστης Αναγνωστάκης Ομάδα μηχανικών πτήσης (flight engineers)
Βύρωνας Τρικκαλίδης Ομάδα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης
Σοφία Αντωνιάδου Ομάδα συστήματος αισθητήρων και τηλεμετρίας
Γιώργος Χαΐνης Ομάδα συστημάτων αυτόματης πλοήγησης CanSat
Στέλιος Αντωνιάδης Ομάδα συστήματος αισθητήρων και τηλεμετρίας

Η αποστολή & το όραμα της ομάδας

Αποστολή της ομάδας είναι η διευρεύνηση της σκοπιμότητας και της λειτουργικότητας ενός συστήματος προσεδάφισης μικρών διαστημοπλοίων σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο σημείο στην επιφάνεια πλανητών και ουράνιων σωμάτων με ατμόσφαιρα και η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Η φετινή αποστολή είναι εμπνευσμένη από τις δίδυμες αποστολές Viking της NASA, οι οποίες είχαν ως στόχο την προσεδάφιση στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. 

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, οι μαθητές μας συμμετέχουν παράλληλα στο Annual Fund του Σχολείου μας. Το ποσό που θα προκύψει μετά την κάλυψη των αναγκών του έργου θα στηρίξει το Πρόγραμμα Υποτροφιών για την Οικονομική Ενίσχυση συμμαθητών και των οικογενειών τους στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη. Δείτε περισσότερα για τις ανάγκες του έργου εδώ.