47ο Φεστιβάλ βιβλίου (Ζάππειο)


Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου (Ζάππειο, 31/8/2018 έως 16/9/2018) έχει κεντρικό αφιέρωμα φέτος τη «Μελοποιημένη Ποίηση» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Περισσότερα

Η κεραμική προίκα της Ρόδου


Τα αρχοντικά σπίτια της Λίνδου ήταν και παραμένουν ονομαστά όχι μόνο για τις εξαιρετικές τους αρχιτεκτονικές προσόψεις αλλά και για την εσωτερική τους διακόσμηση που μαρτυρούσε τη δυναμική και τη γεωγραφική ακτινοβολία του λινδιακού εμπορίου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Περισσότερα

Άρχισαν οι ψεκασμοί για την κουνουποκτονία


Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών, με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες, αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών, όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου. 

Περισσότερα

Δημιουργήθηκε στο εργαστήριο το πρώτο τεχνητό έμβρυο ποντικιού από βλαστοκύτταρα


Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δύο Ελληνοκύπριοι, κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριό τους ένα έμβρυο ποντικιού, χρησιμοποιώντας μόνο δύο είδη βλαστοκυττάρων και ένα υποστηρικτικό τρισδιάστατο ικρίωμα.
Περισσότερα

Ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη


Το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και καταγράφει τις προσπάθειες του Λιμενικού να διασώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές τις Λέσβου.

Περισσότερα

Η Aρχιτεκτονική των Bιβλιοθηκών


Η έκθεση "Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών" στο Μουσείο Μπενάκη είναι οργανωμένη σε πέντε διακριτές περιόδους, που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της βιβλιοθήκης σύμφωνα με τα πνευματικά και πολιτισμικά κριτήρια της κάθε μίας από τις εποχές: Ελληνικός κόσμος, Ρωμαϊκή εποχή, Βυζάντιο, Δύση κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους και Αναγέννηση.

Περισσότερα

Ο Σαίξπηρ στον 21ο αιώνα


400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ και πλήθος εκδηλώσεων παγκοσμίως αποτίουν φέτος φόρο τιμής στον συγγραφέα που παραμένει πάντα το ίδιο επίκαιρος.

.
Περισσότερα

Ιστορία 100 ετών στα 100 μέτρα βάθος


«Σε βάθος 100 μέτρων κρύβεται μια ιστορία 100 ετών. Και μέσα σε μια ακτίνα δύο ναυτικών μιλίων στα νερά της Τζιας, δύο τεράστια βυθισμένα πλοία κι ένα αεροπλάνο μας ξαναγυρίζουν πίσω στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.»
Περισσότερα