Τον Σεπτέμβριο του 2025 ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης του Κολλεγίου Αθηνών “Athens College AI Center” με στόχο να εφοδιάσει τους μαθητές με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Η αποστολή του Athens College AI Center είναι να συμβάλλει άμεσα και καθοριστικά στον εκπαιδευτικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος στην εποχή της ΤΝ. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στοχεύουν στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού στην Τεχνητή Νοημοσύνη για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η ΤΝ φέρνει τεράστιες αλλαγές στην παραγωγή, στην οικονομία και την κοινωνία. Ο στόχος του AI Center είναι να συνεισφέρει στην προετοιμασία του Σχολείου αλλά και των μαθητών μας ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών.

Οι τομείς παρέμβασης και πρωτοβουλιών του AI Center είναι οι ακόλουθοι:

Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και διαρκείς επιμορφωτικές δράσεις: Ο κρίσιμος κρίκος για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό μετασχηματισμό είναι η ουσιαστική συμφωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Το AI Center θέτει ως κύρια προτεραιότητά του τον διαρκή εξοπλισμό των εκπαιδευτικών με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που υποστηρίζονται από εργαλεία ΤΝ.

Δημιουργία και διάχυση πλαισίου αρχών και κανόνων χρήσης της ΤΝ: Το πλαίσιο διαμορφώνει μια συλλογική συνείδηση στην εκπαιδευτική κοινότητα και μία κοινή κατεύθυνση. Προτεραιότητα του AI Center είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ορθής χρήσης της ΤΝ από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δημιουργία ή/και εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων σπουδών: Κύκλοι μαθημάτων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση εντός ή εκτός του ωρολογίου προγράμματος.

Προώθηση συνεργασιών και κοινών πρωτοβουλιών με σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς εκπαίδευσης: Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με ιδρύματα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου πλαισίου δημιουργικής αξιοποίησης της ΤΝ στην εκπαιδευτική πράξη.

Προώθηση ή/και διενέργεια εκδηλώσεων και διαγωνισμών Τεχνητής Νοημοσύνης: Είναι καθοριστικής σημασίας η ανάληψη μαθητικών πρωτοβουλιών και η διοργάνωση εκδηλώσεων και διαγωνισμών, οι οποίοι να κινητοποιούν την μαθητική κοινότητα, να ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών και να αναδεικνύουν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους.

Από το πρώτο έτος λειτουργίας του, το AI Center πραγματοποίησε συστηματικές δράσεις για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιμορφώσεις στα ακαδημαϊκά τμήματα του Σχολείου με θέμα τον Κώδικα Δεοντολογίας των εκπαιδευτικών και την ασφαλή χρήση εργαλείων ΤΝ, αλλά και επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών Γυμνασίου και Λυκείου, με έμφαση σε καλές πρακτικές χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης  και στο Prompt Engineering, όπου παρουσιάστηκαν στρατηγικές ένταξης των εργαλείων στη διδασκαλία.

Παράλληλα, παρεχόταν διαρκής και συστηματική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, τόσο σε τεχνικά ζητήματα όσο και στη δημιουργική αξιοποίηση των εργαλείων για τη διαμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού. Δημιουργήθηκε ένα πλήρες σύνολο εργαλείων ΤΝ που παρέχει το Σχολείο και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων όπως unit - lesson planning, assessment personalized feedback, adaptive learning, visualization tools κλπ.

Στόχος των παραπάνω δράσεων είναι η αξιοποίηση των εργαλείων ΤΝ για την ενίσχυση της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού που υποστηρίζει τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και την προσαρμοστική μάθηση.

Το AI Center σε συνεργασία με την επιτροπή ΤΝ ξεκίνησε την καμπάνια Safe AI με σκοπό τη διάχυση της γνώσης για την ασφαλή χρήση της ΤΝ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν Κώδικες Δεοντολογίας  για τη  χρήση της ΤΝ που αφορούν καθηγητές και μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι Κώδικες Δεοντολογίας συζητήθηκαν στα ακαδημαϊκά τμήματα του Σχολείου καθώς και στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ζωής των Γυμνασίων με τους μαθητές και τους καθηγητές συμβούλους.


Το AI Center ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες:

  • MIT – Universal AI: μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Universal AI του Massachusetts Institute of Technology και έλαβαν πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης.
  • AI Summer Course: πραγματοποιήθηκε το θερινό μάθημα AI Summer Course με εισηγητή τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας (Austin) κ. Καραμανή με τη συμμετοχή 19 μαθητών.
  • Επικοινωνία με ακαδημαϊκούς: Τα μέλη του AI Center και της επιτροπής ΤΝ συμμετείχαν σε συζήτηση με τον ακαδημαϊκό κ. Χατζησολωμού σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση. Ο κ. Χατζησολωμού παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα της έρευνάς στο συγκεκριμένο πεδίο.
  • Συμμετοχή στο συνέδριο Classroom Futures – Panathenea: το AI Center και δύο μαθητές που εκπροσώπησαν τη μαθητική κοινότητα του Σχολείου, η Ελένη Μαρινάκη (ΙΒ, Κολλέγιο Ψυχικό) και ο Σπύρος Ρούπας (Κολλέγιο Αθηνών), συμμετείχαν στη συζήτηση για το μέλλον της εκπαίδευσης και τη χρήση της ΤΝ, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.
  • Επισκέψεις σε Κέντρα Καινοτομίας: πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Κέντρα Καινοτομίας ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και συνάντηση με την ομάδα της καθηγήτριας ΕΚΠΑ κ. Ζαχαρούλα Σμυρναίου   στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ΑΙ Center με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για VR και Robotics.

Πραγματοποιείται διαρκής έρευνα για την αξιολόγηση Λογισμικών και Τεχνολογιών ΤΝ. Στόχος είναι τα λογισμικά που προτείνονται να εξελίσσονται και να διαμορφώνονται ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του Σχολείου. Τα μέλη του ΑΙ Center είναι σε συστηματική επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ανατροφοδότηση από τη χρήση των λογισμικών ΤΝ.

Το AI Center σχεδίασε και προχώρησε στη δημιουργία δύο εργαστηρίων: Virtual Reality & AI και Robotics & AI με στόχο να προωθήσει τη βιωματική και αυθεντική μάθηση καθώς και τη STEAM διδασκαλία. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τεχνολογίες αιχμής, θα αναπτύξουν την υπολογιστική, τη δημιουργική και την κριτική τους σκέψη, ενώ παράλληλα θα μελετήσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτών των τεχνολογιών και την υπεύθυνη χρήση τους. 

 

Ομάδα ΑΙ Center 

Σύμβουλος: Σ. Κουγέας

Μέλη: Α. Καράμπελας, Δ. Τριβέλα, Ε. Κονταργύρης, Χ. Κοκκινάκη , Χ. Μάρκου