Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Για όλους τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται και διανύουν την πρώτη τους χρονιά στο Κολλέγιο. Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 ενότητες που περιλαμβάνουν:

 • Εισαγωγή στην ιστορία, την παιδαγωγική φιλοσοφία, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Σχολείου μας. Πραγματοποιείται κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
 • Αρχές Παιδαγωγικής - διδακτικές πρακτικές (σχεδιασμός και οργάνωση μαθήματος, διαχείριση τάξης, αξιολόγηση, ανάπτυξη παιδαγωγικών δεξιοτήτων, χαρακτηριστικά του καλού δασκάλου). Σειρά σεμιναρίων 20 διδακτικών ωρών.

Η πρώτη ενότητα σεμιναρίων (10 ωρών) πραγματοποιείται στην αρχή του σχολικού έτους με θέμα:

Creating an Optimal Learning Environment through Engaging Lesson Planning and Strong Classroom Management

Η δεύτερη ενότητα σεμιναρίων πραγματοποιείται τον Ιανουάριο με θέμα:

Interpersonal & Pedagogical Skill Building

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το College of Education and Human Development του University of Delaware με εισηγητές τους:

Dr. Jacquelyn O. Wilson, Assistant Professor in the School of Education at the University of Delaware and Director of the Delaware Academy for School Leadership (DASL)

Dr. Sharon Brittingham, Senior Associate Director, Delaware Academy for School Leadership

Dr. David W. Santore, Associate, Senior Leadership Specialist, Delaware Academy for School Leadership

Τα μαθήματα έχουν εργαστηριακό χαρακτήρα και δίνουν την ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με τον σχεδιασμό μαθημάτων, τη διαχείριση της τάξης και αποτελεσματικές τεχνικές σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Προσφέρεται από το Κολλέγιο Αθηνών δωρεάν στους εκπαιδευτικούς του όλων των βαθμίδων, με σκοπό να συμπληρώσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την παιδαγωγική τους κατάρτιση και να τους δώσει την ευκαιρία για καθοδηγούμενο στοχασμό πάνω στην άσκηση της διδασκαλίας τους.

Απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε νέους εκπαιδευτικούς.  Δεν αποκλείονται, όμως, και πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί, που θέλουν να ανανεώσουν τις γνώσεις/την εκπαίδευσή τους.

Διάρκεια: Το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023. Η συνολική του διάρκεια θα είναι 150 ώρες σε δύο χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Α΄ Φάση ή τη Β΄ Φάση ή και τις δύο ή έναν μεμονωμένο κύκλο.

Βεβαίωση Παρακολούθησης: Σε όσους παρακολουθήσουν όλους τους κύκλους θα χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης για το συνολικό Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης. Σε όσους παρακολουθήσουν έναν ή περισσότερους κύκλους θα χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης για τους συγκεκριμένους κύκλους. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Α΄ ΦΑΣΗ (2021-22) 

 • Σχεδιασμός Mαθήματος, Διαχείριση τάξης (25 διδακτικές ώρες + 5 ώρες εφαρμογή στην τάξη)

Εισηγητές:

Δρ. Βασιλική Δεμερτζή - Γιαννακοπούλου, Φιλόλογος, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος

Δρ. Αγάθη Γεωργιάδου, Φιλόλογος, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος

Δρ. Δημήτρης Καλαϊτζίδης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής

 

 • Mentoring/Coaching, Θεωρία και πράξη (10 διδακτικές ώρες + 20 ώρες για εφαρμογή (peer-observation στην τάξη από ζεύγη εκπαιδευτικών) + παρουσιάσεις στην ολομέλεια.

Εισηγήτρια:

Dr. Sara Bubb (το μάθημα θα μεταδοθεί στα Αγγλικά)

 

 • Ένα Mάθημα Οnline από το Harvard Graduate School of Education - σειρά Zero Project -  Teaching for Understanding ή από τον Οργανισμό International Baccalaureate (MYP, PYP, IB DP) + εφαρμογή στην τάξη. Το μάθημα θα παρακολουθήσουν την πρώτη χρονιά οι μισοί εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο τους στο Κολλέγιο, τη δεύτερη χρονιά οι υπόλοιποι. 

https://www.ibo.org/professional-development/which-type-of-training-is-right-for-me/other-approved-pd/

 

Β΄ ΦΑΣΗ (2022-23)

 • Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας, σε ομάδες εκπαιδευτικών συναφών ειδικοτήτων (Ελληνική γλώσσα, Μαθηματικά κλπ, ανάλογα με τις ειδικότητες των συμμετεχόντων) (25 διδακτικές ώρες + 5 ώρες εφαρμογή στην τάξη).

Εισηγητές:

Δρ. Δημήτριος Κολιόπουλος, Διδακτική Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δρ. Βασιλική Δεμερτζή - Γιαννακοπούλου, Φιλόλογος, Διδακτική φιλολογικών μαθημάτων, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος

Δρ. Αγάθη Γεωργιάδου, Φιλόλογος, Διδακτική φιλολογικών μαθημάτων, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος

Δέσποινα Ποτάρη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μαθηματικών ΕΚΠΑ

Δρ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης, Σχολικός Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου 

Γιώργος Μπαγάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τεκμηριωμένες Πρωτοβουλίες Βελτίωσης της Διδασκαλίας διαφορετικών ειδικοτήτων με δεδομένα τάξης -Εργασία

 

 • Ηλεκτρονική Μάθηση: Αρχές και σχεδιασμοί στην πράξη (10 διδακτικές ώρες + 5 ώρες εφαρμογή στην τάξη).

Εισηγητής:

Αθανάσιος Τζιμογιάννης, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

 • Ειδική Αγωγή (15 διδακτικτές ώρες + 5 ώρες εφαρμογή στην τάξη).

Εισηγήτρια:

Αναστασία Βλάχου, Καθηγήτρια «Ειδικής Αγωγής - Εκπαιδευτικής Ένταξης» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 


Ολιγόωρα μαθήματα/σεμινάρια (2-6 διδακτικές ώρες) που απευθύνονται στο προσωπικό του Κολλεγίου Αθηνών (σε εθελοντική βάση), σε ενδιαφερόμενους γονείς του Σχολείου, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, που δεν εργάζονται στο ΕΕΙ. Τα μαθήματα έχουν πρακτικό χαρακτήρα και άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Λόγω της πανδημίας COVID-19,  τα μαθήματα πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Εάν αργότερα το επιτρέψουν οι συνθήκες και μπορούν να γίνουν δια ζώσης, θα υπάρξει ενημέρωση.

Είσοδος ελεύθερη- απαραίτητη η εγγραφή.  Χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Εφόσον δηλώσετε συμμετοχή, θα σας αποσταλεί προ της διενέργειας του μαθήματος, ειδικό link και κωδικός εισόδου για την είσοδο στην πλατφόρμα (το link δεν επιτρέπεται να κοινοποιηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο Διαδίκτυο). Κατά τη χρήση της πλατφόρμας (Μπορείτε να συμβουλευθείτε τη Δήλωση Προστασίας Δεδομένων εδώ: https://zoom.us/privacy), θα σας ζητηθεί να δηλώσετε το όνομα με το οποίο επιθυμείτε να εμφανίζεστε στο διαδικτυακό μάθημα και κατά τη  διεξαγωγή του μαθήματος θα γίνει χρήση της εικόνας και του ήχου σας. Σημειώνεται ότι το μάθημα δεν καταγράφεται και έχετε τη δυνατότητα οι ίδιoι να ορίσετε τη χρήση κάμερας ή μικροφώνου (ενεργοποίηση / απενεργοποίηση). Κατά τη χρήση της πλατφόρμας οφείλουν τέλος όλοι οι συμμετέχοντες να τηρούν τους κανόνες προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά μια διαδικτυακή παρουσίαση. 

 

Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο

Πρόγραμμα

Α΄ μάθημα                  09:15-11:45    

Β΄ μάθημα                  12:00-14.30    

Γ΄ μάθημα                   14:45-17:15    

 

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο:

https://www.athenscollege.edu.gr/the-experience/educate-the-educators/registrations

 

Πληροφορίες: [email protected] 

Πηνελόπη Μάρκου Τ:  210 6798357,  Πολυάνθη Τσίγκου Τ: 210 6798265  

 

Περιγραφή των σεμιναρίων:

 

 

α/α

Ημερομηνία

Ώρα

Θέμα

Εισηγητής/Εισηγήτρια

1

Σα, 23/10/21

12:00-14:30

Προσωπικότητα, νοημοσύνη και πολιτισμικό περιβάλλον

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η σχέση ανάμεσα στην προσωπικότητα και τη νοημοσύνη είναι αμφίδρομη. Η προσωπικότητα καθορίζει το αντικείμενο της γνωστικής δραστηριότητας, επιστημονικής ή καλλιτεχνικής. Η νοημοσύνη επηρεάζει την προσωπικότητα διευρύνοντας ή περιορίζοντας τις επιλογές του ατόμου και παρέχοντάς του τα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του. Παράλληλα, το πολιτισμικό πλαίσιο μάς υπαγορεύει πώς να σκεφτόμαστε, πώς να αισθανόμαστε και τι να κάνουμε, διαμορφώνει, δηλαδή, τόσο τη νοημοσύνη όσο και την προσωπικότητα. Στο σεμινάριο αυτό, οι έννοιες νοημοσύνη και προσωπικότητα θα εξετασθούν ως ενιαίο σύστημα σε συνάρτηση με το πολιτισμικό περιβάλλον και τις αξίες του. Θα συζητηθούν ερευνητικά δεδομένα και παραδείγματα, που αφορούν τη διαχείριση θεμάτων της καθημερινής ζωής στο σχολείο, όπως ο ανταγωνισμός, η συνεργασία, η στρατηγική προσέγγισης του στόχου, ο τρόπος αντίδρασης στη δυσκολία, τη σχολική αποτυχία, την κοινωνική απόρριψη.

Στόχοι

Να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί:

· μια σαφέστερη εικόνα των αλληλεπιδράσεων μέσα στην τάξη τους

· δυνατότητες περισσότερο αποτελεσματικής παρέμβασης.

Π. Βλοντάκη,
Ph.D., Καθηγήτρια Αγγλικών

2

Σα, 23/10/21

14:45-17:15

Η χρήση των βίντεο του BrainPOP μέσα στην τάξη

Το  BrainPop είναι μια ομάδα εκπαιδευτικών ιστότοπων με πάνω από 1.000 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για μαθητές, μαζί με κουίζ και σχετικό υλικό, που καλύπτει όλα τα γνωστικά πεδία. Ο εκπαιδευτικός καλείται να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν βαθύτερα νέες έννοιες και λέξεις κλειδιά και να διατυπώσουν τα δικά τους ερευνητικά ερωτήματα. Όμως, με ποιες στρατηγικές θα μπορέσει να πετύχει το στόχο του;

Σε αυτό το εργαστήρι, σκοπός μας είναι:

Να διακρίνουμε και να κατανοήσουμε αυτές τις στρατηγικές,

Να τις εντάξουμε ομαλά μέσα στη μαθησιακή διαδικασία.

Θ. Σούφλας,
M.Ed, Καθηγητής Γαλλικών ΔΚΑ

3

Σα, 20/11/21

09:15-11:45

Στήριξη μαθητών στην αρρώστια και στον θάνατο

Το Σεμινάριο αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει την παρουσίαση θεωρίας και πράξης γύρω από θέματα που αφορούν την στήριξη των μαθητών σε θέματα αρρώστιας παιδιού μέσα στο σχολικό πλαίσιο ή αγαπημένου προσώπου καθώς και τη στήριξη μαθητών στο θάνατο.

Στόχοι

· Κατανόηση της έννοιας του θανάτου στα παιδιά και στους εφήβους.

· Κατανόηση της διεργασίας του θρήνου στα παιδιά και στους εφήβους.

· Κατανόηση του ρόλου του σχολείου στην υποστήριξη παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με το πένθος και το θρήνο μετά την απώλεια αγαπημένου οικογενειακού προσώπου.

· Στηρίζοντας το άρρωστο παιδί μέσα στη τάξη.

· Στηρίζοντας τους μαθητές που θρηνούν την απώλεια συμμαθητή τους.

 

Μ. Αλιβιζάτου,
Ph.D., Ψυχολόγος, Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος και Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΚΑ

4

Σα, 20/11/21

12:00-14:30

Η Αξιολόγηση την εποχή των Δεξιοτήτων: γρίφος δυσεπίλυτος

Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση στην εκπαίδευση;

· Αξιολογούμε ή βαθμολογούμε τους μαθητές μας;

· Με τι σκοπό;

· Πώς αξιολογούνται οι δεξιότητες;

· Μπορούμε να συμβιβάσουμε τις απαιτήσεις της Πολιτείας με τις ανάγκες των μαθητών μας και πώς;

· Ποιες είναι οι απόψεις σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα σχετικά με την αξιολόγηση; Ας συγκρίνουμε.

Αυτά και άλλα σχετικά με την αξιολόγηση ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο μάθημα αυτό, όχι όμως μόνο θεωρητικά. Στόχος είναι να φύγουμε έχοντας πρακτικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις, ωφέλιμες για τους μαθητές μας και αναγκαίες για την επιβίωσή μας…

E. Γερονικολού,
Μ.Α., Καθηγήτρια ΓΚΑ

5

Σα, 20/11/21

14:45-17:15

Η χρήση των πεδίων related readings και primary source του BrainPOP μέσα στην τάξη

Εκτός από τα βίντεο, το BrainPOP προτείνει στους μαθητές επιπλέον κείμενα σχετικά με το θέμα του βίντεο. Τα κείμενα μπορεί να είναι άρθρα, γραφήματα, έρευνες, κόμικς, αποφθέγματα, εικόνες, κλπ. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να τα βρει στα πεδία primary source και related readings. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να εμβαθύνουν στο θέμα του βίντεο και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτό.

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να:

· Να διακρίνουμε και να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα τους,

· Να ανακαλύψουμε με ποιες στρατηγικές θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στο μάθημά μας.

Αυτά τα δύο πεδία εισάγουν τους μαθητές, ειδικά των τάξεων του δημοτικού στη λογική της αναζήτησης πληροφοριών και της έρευνας, καθώς μελετούν τα κείμενα όχι μόνο για να εμπλουτίσουν και να δουλέψουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά μαθαίνουν να αποδελτιώνουν και να συνθέτουν πληροφορίες αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη.

Θ. Σούφλας,
M.Ed, Καθηγητής Γαλλικών ΔΚΑ

6

Σα, 11/12/21

09:15-11:45

Η επίδραση του ψηφιακού υλικού στις μεθοδολογίες εκπαίδευσης και στο ρόλο του Εκπαιδευτικού

Απαντώντας στην πρόκληση που θέτουν τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, αναρωτηθήκαμε: ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τι χρειαζόμαστε (ως μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς), για την ομαλή εισαγωγή και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία; Πόσο εύκολο είναι να περάσουμε από το κείμενο και την εικόνα, στον ήχο και… στην κίνηση; Ποιος είναι ο ρόλος των αισθήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία; Πώς μπορούμε να εφοδιάσουμε τον εκπαιδευτικό και με ποια εργαλεία, ώστε να αλλάξει τη στάση του, να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα ή και να μάθει να προσαρμόζεται συνεχώς, να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες μεθοδολογίες, να τις εξελίσσει, να αναπτύσσει δικές του προς όφελος των μαθητών του και της μετέπειτα πορείας τους;

Η προσέγγιση βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες / άξονες:

• Οι μαθητές απολαμβάνουν πραγματικά τις τεχνολογίες, επειδή τους βοηθούν να σκέφτονται.

• Τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες των μαθητών τοποθετούνται στον πυρήνα της διαδικασίας.

• Οι συσκευές (υπολογιστικές «μηχανές») γίνονται ολοένα και πιο φιλικές, πιο αυτόνομες, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν την τάση να μειώνουν το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουμε για να αποκτούμε δεξιότητες χρήσης.

• Το λογισμικό προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις απαιτήσεις αλλά και στις δυνατότητες του χρήστη, ανάλογα με την ηλικιακή ζώνη στην οποία ανήκει και κατά συνέπεια, αξιοποιεί τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η εξέλιξη του υλικού.

Λόγω της τεράστιας ποσότητας διαθέσιμου διαδραστικού υλικού, τα μαθήματα γίνονται διαρκώς πιο αλληλεπιδραστικά, παρακινούν και βοηθούν τους μαθητές να μαθαίνουν με το δικό τους ρυθμό. Η συνεχής δημιουργία νέων διαδραστικών πολυμεσικών ψηφιακών βιβλίων είναι μια σημαντική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχο έχει να εμπλουτίσει τη “φαρέτρα” του εκπαιδευτικού, του μαθητή αλλά και του γονέα, ώστε να μετατραπεί η μάθηση σε μία δημιουργική, ευχάριστη, χρήσιμη και αποτελεσματική διαδικασία.

Β. Οικονόμου,
Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης ΚΑ

7

Σα, 11/12/21

12:00-14:30

Οικογένεια: Διαπολιτισμικές Απεικονίσεις στη Λογοτεχνία

Στο σεμινάριο αυτό, οι μεταβολές στην οικογενειακή ζωή θα συζητηθούν στο πλαίσιο δύο κοινωνιών, της ελληνικής, η οποία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από τη συλλογικότητα στον ατομισμό, και της βρετανικής ατομιστικής κοινωνίας.

Θα ανοίξουμε, λοιπόν, τη συζήτηση για το σόι, τις συζυγικές και τις γονεϊκές σχέσεις, όπως σκιαγραφούνται στα μυθιστορήματα, Το Τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή και το Private Papers [Προσωπικό ημερολόγιο] της Μάργκαρετ Φόρστερ, για την Ελλάδα και τη Βρετανία κατά την περίοδο γύρω από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα συνεχίσουμε με το Πύλη εισόδου της Μάρως Δούκα και το Μέση Αγγλία [Middle England] του Τζόναθαν Κόου, ιστορίες που εκτυλίσσονται στις μέρες μας, στην Ελλάδα και στη Βρετανία, αντίστοιχα.

Μέσα από την αντιπαράθεση αυτή, θα εξετάσουμε τη συνύπαρξη στην ελληνική αστική οικογένεια παραδοσιακών και σύγχρονων χαρακτηριστικών και ό,τι αυτό σημαίνει για τους ρόλους, τις αξίες, τις σχέσεις. Σε μια αρκετά συλλογική, ακόμη, κοινωνία, όπως η ελληνική, πόση ανεξαρτησία είναι επιτρεπτή και πόση εφικτή; Με άλλα λόγια, είναι δυνατή η αυτονομία των μελών της οικογένειας μέσα στη συναισθηματική αλληλεξάρτηση;

Το σεμινάριο αυτό, ίσως, μας κάνει να στοχαστούμε για τις συνθήκες της δικής μας οικογένειας καθώς και για τις συνθήκες των οικογενειών των μαθητριών/μαθητών μας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η σχέση μας ως εκπαιδευτικών με τα παιδιά στην τάξη μας περνά μέσα από τις οικογένειές τους.

Σημείωση: Η ανάγνωση των βιβλίων δεν αποτελεί προϋπόθεση παρακολούθησης του σεμιναρίου. Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει κατανοητή η παρουσίαση και, ίσως, η μετέπειτα πρώτη ή δεύτερη ανάγνωσή τους να είναι περισσότερο απολαυστική.

Π. Βλοντάκη,
Ph.D., Καθηγήτρια Αγγλικών

8

Σα, 11/12/21

14:45-17:15

Πώς να γίνεις καλός δάσκαλος

Όλοι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να θεωρούνται «καλοί δάσκαλοι». Τι σημαίνει όμως «καλός δάσκαλος»;

Στόχοι

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να γνωρίζουν:

· τι σημαίνει επιτυχημένο μάθημα

· τι σημαίνει μάθηση και ποια μάθηση είναι αποτελεσματική

· πώς να εμπνέουν στους μαθητές τους κίνητρα μάθησης

· πώς μπορούν να αναπτύσσονται ως εκπαιδευτικοί

 

Π. Τσίγκου,
M.A., Ed.D., Φιλόλογος, Σύμβουλος Διευθυντή/ President ΚΑ

9

Σα, 18/12/21

09:15-11:45

Απλές προτάσεις για τη χρήση ‘έξυπνων συσκευών’ μέσα και έξω από την τάξη

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος. Πολλές φορές όμως, η πληθώρα των εφαρμογών, η πολυπλοκότητά τους και κυρίως ο χρόνος που απαιτείται για τη χρήση τους μέσα και έξω από την τάξη, φαίνεται να δυσκολεύουν το έργο των εκπαιδευτικών αντί να το διευκολύνουν.

Στόχοι

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιαστούν απλές προτάσεις για τη χρήση υπολογιστών, tablets, διαδραστικών πινάκων και εφαρμογών τους που μπορούν να διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών και να ωφελήσουν τους μαθητές τους.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς που δεν νιώθουν εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές όσο και σε αυτούς για τους οποίους η χρήση τους είναι καθημερινή πρακτική μέσα και έξω από την τάξη.

Hλ. Τζαβιδόπουλος,
M.Sc., Καθηγητής ΓΚΑ

10

Σα, 18/12/21

12:00-14:30

Παιδιά/Έφηβοι με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (Asperger) και η σχολική τους ένταξη

...Σώπασε η αλεπού και βάλθηκε να κοιτάζει το μικρό πρίγκιπα.

- Σε παρακαλώ, ημέρωσέ με, του είπε….

- Τι πρέπει να κάνω; ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας.

-Πρέπει να δείξεις μεγάλη υπομονή… Στην αρχή θα κάθεσαι κάπως μακριά μου, να έτσι, μέσα στην χλόη. Εγώ θα σε παρατηρώ με την άκρη του ματιού και συ δεν θα λες τίποτε. Η γλώσσα είναι πηγή παρεξηγήσεων. Μα κάθε μέρα θα μπορείς να κάθεσαι λίγο πιο κοντά μου……

Την άλλη μέρα ο μικρός πρίγκιπας ξαναγύρισε.

-Καλύτερα να έρχεσαι πάντα την ίδια ώρα, είπε η αλεπού. Αν έρχεσαι ας πούμε στις τέσσερις το απόγευμα, εγώ από τις τρείς θα νιώθω κιόλας ευτυχισμένη…. Αν όμως έρχεσαι έτσι στην τύχη, δεν θα ξέρω πότε να στολίσω την καρδιά μου…

Έτσι ο μικρός πρίγκιπας ημέρωσε την αλεπού.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αυξανόμενη γνώση σχετικά με τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Αυτός ο όρος επισημαίνει το γεγονός ότι ο αυτισμός είναι μια σοβαρή διαταραχή με βιολογικό υπόβαθρο που επηρεάζει την αναπτυξιακή διαδικασία του πάσχοντα. Ως εκ τούτου, διαφέρει από τις ψυχικές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής και δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, σήμερα έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, όπου στη μία πλευρά του φάσματος είναι τα άτομα με αυτισμό (συνήθως ονομάζεται αυτισμός Κάννερ), τα οποία έχουν επιπλέον νοητική υστέρηση και από την άλλη οι άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά του αυτισμού, αλλά χωρίς διανοητική αναπηρία και συνήθως μέση ή υψηλή επίδοση στα τεστ νοημοσύνης. Οι άνθρωποι σε αυτή την πλευρά του φάσματος λαμβάνουν τη διάγνωση «Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμός ή Σύνδρομο Asperger». Το σεμινάριο επικεντρώνεται σε αυτό το άκρο του φάσματος του αυτισμού, παρουσιάζει τις διάφορες ψυχολογικές θεωρίες που εξηγούν τον υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό, αλλά δίνονται και οδηγίες για την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών/εφήβων στη σχολική τάξη.

Π. Ν. Σιαπέρας,
M.Sc., Ph.D., Ψυχολόγος-Εργοθεραπευτής ΓΚΑ

11

Σα, 18/12/21

14:45-17:15

Πώς το BrainPOP ενθαρρύνει και προάγει τη διαφοροποιημένη παιδαγωγική. (1ο μέρος)

Η εφαρμογή της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής στην τάξη είναι πολύ σημαντική, καθώς λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών και τους ενθαρρύνει να γίνονται πιο ενεργοί στη μαθησιακή διαδικασία. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών, το BrainPOP προτείνει μία σειρά από δραστηριότητες ώστε οι μαθητές να πετυχαίνουν ακαδημαϊκά και να τονώνεται η αυτοεκτίμησή τους.

Στόχος μας είναι:

· Να γνωρίσουμε αυτά τα εργαλεία και τη χρησιμότητά τους,

· Να εξοικειωθούμε με τον τρόπο χρήσης τους,

· Να τα εντάξουμε ομαλά μέσα στη μαθησιακή διαδικασία.

Πρόκειται για ένα εργαστήρι που θα ολοκληρωθεί σε δύο ημερομηνίας ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που θα το παρακολουθήσουν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία στην πράξη.

Θ. Σούφλας,
M.Ed, Καθηγητής Γαλλικών ΔΚΑ

12

Σα, 15/01/22

09:15-11:45

Η Σημασία της Προσπάθειας και των Προκλήσεων στην Ανάπτυξη των Παιδιών και των Εφήβων

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάποιος την ευφυΐα του έχει αντίκτυπο στις αντιδράσεις του, στην αυτοαντίληψή του και στη διαδικασία της μάθησης.

Η καθηγήτριας ψυχολογίας του πανεπιστημίου Stanford, Carol Dweck υποστηρίζει ότι το είδος mindset που έχουμε καθορίζει το πως και εάν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η ομιλία θα εστιάσει στο πως μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν πεποιθήσεις και τρόπο σκέψης που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Θα μάθουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν growth mindset έτσι ώστε να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν την πεποίθηση ότι η προσπάθεια και η στάση τους είναι αυτά που τελικά ορίζουν την ανάδειξη των ικανοτήτων τους.

Μ. Αλιβιζάτου,
Ph.D., Ψυχολόγος, Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος και Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΚΑ

13

Σα, 15/01/22

12:15-14:45

Η διαδικασία μάθησης μέσω έρευνας και η αξιολόγησή της

To workshop αφορά εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει σκοπό να εξηγήσει μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων (hands-on activities) πώς η εκμάθηση μέσω έρευνας (inquiry-based learning) και η αξιολόγησή (assessment) της εφαρμόζεται. Η εκμάθηση μέσω έρευνας αφορά μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία έχει εφαρμοσθεί σε μια πληθώρα κλάδων και σχολικών μαθημάτων, καθώς οδηγεί στη μάθηση μέσα από την έρευνα και πρακτικές εφαρμογές. Αναπόσπαστο στοιχείο της οφείλει να είναι και η αξιολόγηση ως εργαλείο ανατροφοδότησης της μαθησιακής διαδικασίας.

Στόχοι
• Τι σημαίνει inquiry-based teaching and learning
• Τι στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα 9 Educate the Educators
• Πώς μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση και την αξιολόγηση των μαθητών μας
• Πώς θα αλλάξει το μάθημα μας
• Πώς μπορούν να ενσωματωθούν στην ύλη μας
• Ποιες είναι οι απόψεις εκπαιδευτικών που έχουν δουλέψει με αυτόν τον τρόπο
• Ποια είναι η ευθύνη μας ως προς τους μαθητές μας

Β. Ζώσης,
M.Sc.,  Εκπαιδευτικός ΔΚΨ,
Έλ. Παρασχοπούλου,
M.Ed., Καθηγήτρια Αγγλικών ΔΚΨ

14

Σα, 15/01/22

14:45-18:15

Introducing Modern Physics Topics in High School

During the upcoming webinar we will present modern physics resources for high school teachers worldwide. Topics can range from the process of science to climate science, black holes, quantum mechanics and particle physics. The webinar will consist of accessible resources, hands-on activities, workshops and inspirational student opportunities to connect your classroom to leading science. The lectures will be followed by a Q&A, in which science teachers from all over the world are invited to join and share their experience on teaching modern physics topics.

Instructors:
• Prof. Marco Giliberti University of Milan, Italy,
• Dr. Jeff Wiener, CERN Teacher Programmes Manager, Switzerland,
• Mr. Dave Fish and Ms. Olga Michalopoulos, Perimeter Institute for Theoretical Physics, Canada,
• Four Physics teachers: Ms. Chiara Maugeri from Italy, Ms. Afnan Alostaz from International Particle Physics Outreach Group, Switcherland, Mr. Alberto Roldan-Fuentes and Mr. Jose Maria Diaz Fuentes from Spain. Language of instruction: English

Eirini Siotou
M.Sc., Physics Teacher at Athens College Junior High School
...

15

Σα, 05/02/22

09:15-11:45

Υποστηρίζοντας έναν μαθητή με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες:  ανάγκες, συμπτώματα, προτάσεις αντιμετώπισης στο σχολικό πλαίσιο.

Το Σεμινάριο αφορά τους ίδιους τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς είναι πρόσωπα σταθερής αναφοράς για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι σημερινοί μαθητές καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα αρκετά απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα με υψηλές γνωστικές προκλήσεις. Πολύ συχνά πια, αναφέρεται στην τάξη ο όρος μαθησιακή δυσκολία, ενώ συγχρόνως αρκετοί μαθητές αξιολογούνται και χαρακτηρίζονται ως μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό το γεγονός εγείρει προβληματισμό στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς τους.

Στόχοι :
• Κατανόηση του όρου Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, διαφοροδιάγνωση από τις Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες
• Συνοπτική ενημέρωση για τους τύπους των Μαθησιακών Δυσκολίων
• Αναγνώριση των συμπτωμάτων
• Ευαισθητοποίηση στις δευτερογενείς συνέπειες στην ψυχική υγεία των μαθητών και στην κοινωνική τους προσαρμογή
• Υποστήριξη των μαθητών στην τάξη
• Παρουσίαση και ερμηνεία τύπων γνωματεύσεων

Ν. Παπαδοπούλου,
Μ.Sc., Ψυχοπαιδαγωγός-Σχολική Ψυχολόγος ΔΚΑ,
Α. Πισπινή,
Σχολική Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός ΔΚΑ

16

Σα, 05/02/22

12:00-14.30

Μεγαλώνοντας κουρασμένα παιδιά: Μπορεί άραγε η έλλειψη αρκετού και ποιοτικού ύπνου να σχετίζεται με συναισθηματικά αλλά και ακαδημαϊκά ζητήματα;

Αν και λέμε ότι ο ύπνος είναι το ίδιο σημαντικός στη ζωή ενός παιδιού όσο το φαγητό και η στέγη, πολύ συχνά τείνουμε να υποτιμάμε την αναγκαιότητά του και τον στερούμε από τα παιδιά. Σίγουρα δεν είναι κάτι που γίνεται επίτηδες, αλλά συχνά βολεύει. Πολλές ώρες στη δουλειά, μελέτη για το σχολείο, φροντιστήρια και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, τηλεόραση, υπολογιστές είναι κάποιες από τις αιτίες που συμβάλλουν στη στέρηση ύπνου από τα παιδιά. Αν και αυτοί οι λόγοι σκιαγραφούν μια «βολική άγνοια», είναι καιρός πια να αντιληφθούμε το πραγματικό κόστος που έχει για τα παιδιά η έλλειψη ύπνου και να δράσουμε ανάλογα. Στο μάθημα θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα του ύπνου όσον αφορά στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. Θα μελετήσουμε τις διεργασίες και τα οφέλη του ύπνου, θα εξετάσουμε τι θα πει ποιοτικός και ωφέλιμος ύπνος και θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν κοιμάται όσο χρειάζεται.

Αλ. Καζακάκου,
M.Ed. Special Education, Ed.M. Emotional and Behavioral Disorders, Ψυχολόγος ΔΚΨ

17

Σα, 05/02/22

14:45-17:15

Πώς το BrainPOP ενθαρρύνει και προάγει τη διαφοροποιημένη παιδαγωγική. (2ο μέρος)

Η εφαρμογή της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής στην τάξη είναι πολύ σημαντική, καθώς λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών και τους ενθαρρύνει να γίνονται πιο ενεργοί στη μαθησιακή διαδικασία. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών το BrainPOP προτείνει μία σειρά από δραστηριότητες ώστε οι μαθητές να πετυχαίνουν ακαδημαϊκά και να τονώνεται η αυτοεκτίμησή τους.

Στόχος μας είναι:
• Να γνωρίσουμε αυτά τα εργαλεία και τη χρησιμότητά τους,
• Να εξοικειωθούμε με τον τρόπο χρήσης τους,
• Να τα εντάξουμε ομαλά μέσα στη μαθησιακή διαδικασία. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που θα ολοκληρωθεί σε δύο ημερομηνίας ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που θα το παρακολουθήσουν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία στην πράξη.

Θ. Σούφλας,
M.Ed, Καθηγητής Γαλλικών ΔΚΑ

18

Σα, 19/02/22
MS Teams

09:15-11:45

TEAMS όπως Ομάδες. Ξεδιπλώνοντας τις πτυχές ενός δημιουργικού, ευχάριστου, χρήσιμου      και αποτελεσματικού περιβάλλοντος διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μια πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σημαντική για την προώθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όταν: Με ευκολία και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει την ψηφιακή του τάξη και να καλέσει με το e-mail του μαθητές του, αποδίδοντάς τους άμεσα συγκεκριμένα δικαιώματα. Η φιλοσοφία πίσω από το περιβάλλονπλατφόρμα είναι κοντά σ΄ αυτό που ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές έχουν συνηθίσει να κάνουν και στον πραγματικό κόσμο. Οι δυνατότητες που παρέχονται, δίνουν υπεραξία στην εκπαιδευτική διαδικασία … και δεν αποτελούν τροχοπέδη και ανασταλτικό παράγοντα δημιουργικής προσέγγισης. Η τηλεδιάσκεψη διαθέτει όλες εκείνες τις ιδιότητες – δυνατότητες που μηδενίζουν τις αποστάσεις και παρέχουν στους μαθητές στοιχεία και λειτουργίες που προσομοιάζουν την αίθουσα.

Τα βασικά σημεία του σεμιναρίου αυτού είναι:
• Δημιουργία ψηφιακής τάξης. Δημιουργία και διαχείριση ομάδων, υπο-ομάδων. Δικαιώματα χρηστών, ρυθμίσεις μηνυμάτων και περιβάλλοντος.
• Αποθετήρια Εκπαιδευτικού Υλικού. Δημιουργία και Διαχείριση κοινόχρηστων χώρων.
• Κοινόχρηστα αρχεία. Κανόνες χρήσης, διάλογοι εργασίας «πάνω» στο αρχείο, versioning αρχείων. 12 Educate the Educators
• Δυναμική Διαχείριση Εκπαιδευτικού υλικού από εκπαιδευτικούς και μαθητές. (Αξιοποίηση του Class Notebook).
• Αναθέσεις εργασιών. Δημιουργία ανάθεσης, Βαθμολογία, κλίμακες, ημερομηνίες, συγκέντρωση αποτελεσμάτων, ανατροφοδότηση.
• Αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργία ψηφιακών δοκιμασιών αξιολόγησης/αυτόαξιολόγησης για τους Μαθητές μας. Συλλογή, ανακοίνωση αποτελεσμάτων και ανατροφοδότηση. • Ενσωμάτωση και αξιοποίηση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών (π.χ. Scratch, Mindomo, Geogebra κ.α.).

Β. Οικονόμου,
Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης ΚΑ

19

Σα, 19/02/22

12:00-14.30

Οι τέσσερις ρόλοι των ερωτήσεων: ένα μοντέλο για την κατανόηση κειμένου

Ξεκινώντας από την προβληματική της κατανόησης κειμένου συναντάμε την έννοια του «γραμματισμού». Αποδομώντας τα στοιχεία του, προκύπτει «η διατύπωση ερωτήσεων» ως μία από τις στρατηγικές που προσφέρονται για την επεξεργασία του κειμένου.
Το μοντέλο «Οι τέσσερις ρόλοι των ερωτήσεων» αποτελεί μία απλοποιημένη κατηγοριοποίηση ερωτήσεων προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί στην τάξη από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μετά τη γνωριμία με το μοντέλο, οι μαθητές χειρίζονται αποτελεσματικότερα τα διαφορετικά νοήματα που μπορούν να αντλήσουν από το κείμενο.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ένα κοινό εργαλείο – κώδικα κατηγοριοποίησης των ερωτήσεων. Όταν οι μαθητές εξοικειωθούν με το μοντέλο, διατυπώνουν ερωτήσεις προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» κείμενα, να υποστηρίξουν τη μελέτη τους καθώς και να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις απαντήσεις τους.

Μ. Κοκκινιώτη,
M.Ed., Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

20

Σα, 05/03/22

09:30-13:15

H αξία του Project Based Learning για τη διδακτική πράξη. Οργανώνοντας ένα Project

Οι νέες εκπαιδευτικές ανάγκες απαιτούν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στους μαθητές. Ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω των Projects. Η οργάνωση λοιπόν μιας Project Based Learning κουλτούρας, ανεξάρτητα από το μάθημα, κρίνεται αναγκαία αν όχι επιβεβλημένη.

Με το πέρας αυτού του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:
• διαχωρίζουν ένα Project από μια απλή εργασία.
• οργανώνουν ένα Project, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, με δομημένο τρόπο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες, που θα στοχεύουν σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ηλικιακές ομάδες μαθητών, για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού Project, μέσα από μια οργανωμένη μεθοδολογία (στοχεύοντας τις δεξιότητες του 21ου αι.), όπως αυτή ορίζεται στην σύγχρονη βιβλιογραφία. Τα projects αυτά θα παρουσιαστούν στην ομάδα και θα ακολουθήσει ανατροφοδότηση και συζήτηση.

Φ. Διαμαντίδης,
M.Ed, Μ.Α., Καθηγητής ΓΚΨ/ΛΚΨ,
Στ. Φράγκου,
Ph.D., Καθηγήτρια ΓΚΨ

21

Σα, 05/03/22

12:00-14:30

Υπεύθυνοι Ευημερίας (Welfare Officers): Ένα πρόγραμμα Πρωτογενούς πρόληψης

Η πρωτογενής πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι μαθητές απασχολεί καθημερινά στο σχολείο εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους. Στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών, έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 η θέση του Υπεύθυνου Ευημερίας –Welfare Officer- για κάθε 5μελές συμβούλιο. Ακόμη, ένα μέλος του 15μελούς Συμβουλίου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Ευημερίας. Οι Υπεύθυνοι Ευημερίας έχουν τακτικές συναντήσεις με τους Ψυχολόγους του Τμήματος Συμβουλευτικής του Σχολείου για θέματα που αφορούν στα καθήκοντά τους και στη δράση τους (π.χ. δεξιότητες επικοινωνίας, αμεροληψία, εχεμύθεια, τρόπους ενημέρωσης των συμμαθητών τους κ.α.). Οι Υπεύθυνοι Ευημερίας αποτελούν έναν πυρήνα της μαθητικής κοινότητας που ασχολείται με προγράμματα πρόληψης, προσφοράς και διαμεσολάβησης ενώ παράλληλα έχουν ως στόχο την κινητοποίηση των μαθητικών συμβουλίων στην οργάνωση άλλων δράσεων, όπως αυτών για τις εξαρτήσεις από αλκοόλ, κάπνισμα και διαδίκτυο ή για την υποδοχή των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου και το θεσμό της Αλληλεγγύης του Γυμνασίου Κ.Α. Στη δεκαετία λειτουργίας του προγράμματος στα μαθητικά συμβούλια του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών το έχει υπάρξει καταλυτική εφαρμογή και ενσωμάτωση στο πρόγραμμα MYP (Middle Years Programme-International Baccalaureate) μέσα από τη καλλιέργεια δεξιοτήτων (ATL Skills- Approaches to learning: Thinking, Communication, Self. Management, Research Skills, Social Skills) αλλά και μέσα από το Service as Action (learning by doing and experiencing).

Ακόμη, οι υπεύθυνοι ευημερίας διαχειρίζονται μικρά προβλήματα που απασχολούν τους συμμαθητές τους. Πολλές φορές, όταν ένας μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα, δυσκολεύεται να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα και προτιμά να απευθυνθεί σε έναν συνομήλικο τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί. Στην πορεία της 10ετους λειτουργίας του προγράμματος, οι Υπεύθυνοι Ευημερίας συναποφάσισαν και υλοποίησαν με τους συμμαθητές τους πρακτικές διαμεσολάβησης, αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και τη διενέργεια προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης. Σε όλες τις δράσεις, οι Υπεύθυνοι Ευημερίας (Welfare Officers) δεν λειτούργησαν μόνοι τους αλλά είχαν την βοήθεια των 5μελών και του 15μελούς (των οποίων είναι μέλη), την καθοδήγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και της διεύθυνσης του σχολείου. Πλέον όλες οι δράσεις των Welfare Officers υλοποιούνται και δίδεται η ευκαιρία για αναστοχασμό σε επίπεδο τάξης με βάση τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Global Goals for Sustainable Development 2030- United Nations

Π. Ν. Σιαπέρας,
M.Sc., Ph.D., Ψυχολόγος-Εργοθεραπευτής ΓΚΑ

22

Σα, 05/03/22

14:45-17:15

Η αξιολόγηση στο BrainPOP .

Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα από αυτή, μπορούμε να αξιολογήσουμε όχι μόνο τους μαθητές μας, αλλά και την ίδια μας τη δουλειά εντοπίζοντας τι πήγε ή δεν πήγε καλά στη μαθησιακή διαδικασία. Όμως, για τους μαθητές είναι μία σειρά δοκιμασιών που τους δημιουργεί άγχος και αρνητικά συναισθήματα που αρκετές φορές αποτελούν τροχοπέδη για να παρατηρήσουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι μαθητές να μη νιώθουν το άγχος ότι αξιολογούνται; Το BrainPOP προτείνει μία σειρά από δραστηριότητες προκειμένου να αξιολογηθούν οι μαθητές με παιγνιώδη αλλά και αποτελεσματικό τρόπο.

Στόχος μας είναι:
• Να κατανοήσουμε τι αξιολογούμε και με ποιο σκοπό,
• Να γνωρίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αξιολόγησης.

Θ. Σούφλας,
M.Ed, Καθηγητής Γαλλικών ΔΚΑ

23

Σα, 19/03/22

09:30-13:15

Οι τεχνικές ενεργοποίησης του στοχασμού μέσα από την παρατήρηση της τέχνης:  α) Visible Thinking β) Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία           

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προσεγγίσουμε τα ακόλουθα:
1. Τον ρόλο των τεχνών στη διεργασία της μάθησης και ειδικότερα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21 αι.
2. Τεχνικές ενεργοποίησης στοχασμού δια μέσου της παρατήρησης έργων τέχνης: (Visible Thinking(Project Zero), Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία)
3. Ένταξη των τεχνικών ενεργοποίησης του στοχασμού δια μέσου των τεχνών στο Primary Years Programme

Γ. Μέγα,
Ph.D., Εκπαιδευτικός, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΚΑ

24

Σα, 19/03/22

14:00-16:30

Οι Ήχοι των Αριθμών – Τα Μαθηματικά της Μουσικής. Σχέση ρητή η άρρητη;

Εισαγωγική προσέγγιση σε βασικούς πυλώνες που θεμελιώνουν την απαρχή εξερεύνησης της συναρπαστικής σχέσης των δύο κόσμων. Συμμετέχετε στην δημιουργική διεργασία ανακάλυψης της μουσικής κλίμακας, εξοικειώνεστε με βασικές απλές αρχές Μαθηματικών, Μουσικής, Φυσικής, ερευνάτε βήματα μαθηματικής σκέψης, διαγράφετε μία σύντομη ιστορική αναδρομή και γνωρίζετε τον κυριότερο σύγχρονο εκφραστή αυτής της σχέσης διεθνώς.

Διαμέσου σύντομων στοχευμένων δραστηριοτήτων, διεγείρεται η ταυτόχρονη λειτουργία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων και της έκκρισης ορμονών ευεξίας, με στόχο την δημιουργικότητα, μία ολιστική μορφή σκέψης έξω από τα καθιερωμένα, την βελτίωση της μαθησιακής αίσθησης και κατά συνέπεια την χαρά, την ευεξία, την υγεία. Καθένας είναι ελεύθερος να προσαρμόσει τις δοθείσες πληροφορίες στο αντικείμενο ειδικότητας.

Σ. Δημητριάδης,
M.A., Ph.D., Καθηγητής Μουσικής ΓΚΑ/ΛΚΑ

25

Σα, 02/04/22

12:00-14:30

Αισθητηριακή Νοημοσύνη: Είναι εξίσου σημαντική με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και το Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης;

« Η ψυχή ορίζεται με την ικανότητα της θρέψης, της αίσθησης, της σκέψης και με την κίνηση» (Αριστοτέλης Περί Ψυχής Β, 413b, 12-14)

Ο τρόπος με τον οποίο μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί βιώνουν το περιβάλλον της τάξης, του εργαστηρίου, των γηπέδων και της αυλής του σχολείου στηρίζεται στις αισθήσεις. Κάποιοι μαθητές (και εκπαιδευτικοί) αισθάνονται άνετα και δημιουργικά σε ένα περιβάλλον με πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα. Προτιμούν τα πάντα πιο φωτεινά, πιο δυνατά, πιο ζεστά, και πιο έντονα. Αυτή η αίσθηση τους ευχαριστεί και τους κρατά σε εγρήγορση (π.χ. να προσέχουν στο μάθημα οι μαθητές ή να αποδίδουν καλύτερα στη τάξη οι εκπαιδευτικοί). Άλλοι όμως μαθητές (και εκπαιδευτικοί) αποφεύγουν το θορυβώδες περιβάλλον, τους χώρους με πολύ κόσμο και προσπαθούν να δραπετεύσουν από αυτά προκειμένου να αισθανθούν πιο άνετα, σε περιβάλλοντα με λιγότερα και ηπιότερα ερεθίσματα, που δεν θα τους δημιουργούν διέγερση που τους αποσυντονίζει. Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των μηχανισμών επεξεργασίας των αισθήσεων και πώς διαφορετικοί μαθητές (και εκπαιδευτικοί) βιώνουν το ίδιο ερέθισμα με διαφορετικό τρόπο. Πόσο αυτό επηρεάζει την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο μάθημα ή τον αθλητισμό, πώς μπορεί να καθορίσει το γραφικό χαρακτήρα, πώς επιδρά στην σχολική καθημερινότητα πώς επιδρά στις κοινωνικές σχέσεις με συνομηλίκους και εκπαιδευτικούς και πώς μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά τους μαθητές.

Π. Ν. Σιαπέρας,
M.Sc., Ph.D., Ψυχολόγος-Εργοθεραπευτής ΓΚΑ

26

Σα, 02/04/22

14:45-17:15

Η Ψηφιακή Αφήγηση στη διδασκαλία της (Γαλλικής ως) ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Μοντέλο επιλογής Ψηφιακών Αφηγήσεων

Στόχος:
Αξιοποίηση νέων εκπαιδευτικών εργαλείων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων στα σύγχρονα πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.

Περιεχόμενα:
• Σύγχρονες θεωρίες μάθησης και αντιλήψεις για την αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας) στην εκπαίδευση
• Παρουσίαση του πολυτροπικού εργαλείου της Ψηφιακής Αφήγησης (ΨΑ)
• Συμβολή της Ψηφιακής Αφήγησης (ΨΑ) στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων και πολυγραμματισμών
• Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες (ΕΠΣ-ΞΓ) και ΨΑ • Μαθητές και διδάσκοντες ως συνεργάτες, συνερευνητές, συνοδοιπόροι και αμοιβαία εκπαιδευόμενοι στο σχολείο του 21ου αιώνα
• Μοντέλο αξιολόγησης ΨΑ βάσει κριτηρίων (στοιχεία Κέντρου Ψηφιακής Αφήγησης, παιδαγωγικά, γλωσσολογικά και αξιοπιστίας)
• Ρόλοι και δράσεις μαθητών σε ένα project ΨΑ
• Δυνατότητα ένταξης του εργαλείου της ΨΑ στο πλαίσιο του PYP

Αικ. Ζαρμπώνη,
Ph.D, Καθηγήτρια Γαλλικών ΔΚΨ

27

Σα, 09/04/22

09:15-11:45

Διαζύγιο, μια σύνθετη διαδικασία. Οι επιπτώσεις του σε παιδιά και σε εφήβους

Το διαζύγιο δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μία δύσκολη απόφαση και αποτελεί μέρος μιας διεργασίας με πολλαπλές μεταβολές. Είναι ένα γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα κλονίζει τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, ενώ οι αντιδράσεις τους ποικίλουν ανάλογα με την αναπτυξιακή τους ηλικία. Στη συνάντησή μας θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις του διαζυγίου στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, να μελετήσουμε τους παράγοντες που καθορίζουν αυτές τις επιδράσεις και να δώσουμε έμφαση στους προστατευτικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη προσαρμογή των παιδιών. Επιπλέον, θα αναφερθούμε στις επιδράσεις του διαζυγίου στο περιβάλλον του σχολείου ειδικότερα.

Ν. Παπαδοπούλου,
Μ.Sc., Ψυχοπαιδαγωγός- Σχολική Ψυχολόγος ΔΚΑ

28

Σα, 09/04/22

12:00-14.30

Παρατήρηση μαθήματος

Το σεμινάριο θα παρουσιάσει ιδέες για το πώς η παρακολούθηση μαθήματος μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να αναπτυχθεί. Να του δώσει την ευκαιρία να στοχαστεί πάνω στα δυνατά του σημεία και αυτά που θα έπρεπε να βελτιώσει, ώστε η μάθηση να είναι πιο αποτελεσματική επ’ ωφελεία διδασκομένων και διδάσκοντος.

Στόχοι
Οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν γνώσεις και αυτοπεποίθηση για το πώς η παρακολούθηση μαθημάτων θα είναι δημιουργική.

Θα εξετασθούν θέματα, όπως:
• Ποιες είναι καλές πρακτικές στην παρακολούθηση μαθήματος
• Πώς κρατώ σημειώσεις κατά την παρακολούθηση μαθήματος
• Τεχνικές παρακολούθησης μαθήματος
• Πώς ανακαλύπτω τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία ενός μαθήματος
• Πότε η αξιολόγηση μαθήματος μπορεί να είναι επικίνδυνη
• Πώς η συζήτηση μετά την παρακολούθηση μπορεί να βελτιωθεί

Π. Τσίγκου,
M.A., Ed.D., Φιλόλογος, Σύμβουλος Διευθυντή/ President ΚΑ

29

Σα, 9/04/22

14:45-17:15

Επαυξημένη, Εικονική… και Πραγματικότητα (Mixed Reality). Σύγχρονη διδακτική παρέμβαση ή/και… εργαλείο εξατομικευμένης διερευνητικής μάθησης;

Η ικανοποίηση των μαθησιακών αναγκών απαιτεί ενναλακτικούς τρόπους προσέγγισης και καινοτόμες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η μάθηση γίνεται πολυδιάστατη, προσεγγίζεται διαθεματικά, αναπτύσσει τις ικανότητες του 21ου αιώνα μέσα από γνώσεις, δεξιότητες και αξίες.

Σκοπός της διαθεματικής παρέμβασης με αφορμή την Ιστορία, είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/μαθήτριες τον «Χρυσό Αιώνα της Τέχνης», μέσα από δημιουργήματα που σώζονται μέχρι σήμερα, να αναπτύξουν κριτική ικανότητα αναλύοντας την αναγκαιότητα και τον τρόπο δημιουργίας τους, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναζήτησης, συνδυαστικής προσέγγισης πηγών, συλλογής και παρουσίασης πληροφοριών, παρατήρησης τρισδιάστατων απεικονίσεων, εικαστικής δημιουργίας, κατασκευών και εμβύθισης σε εικονικά περιβάλλοντα για διερεύνηση. Ας φανταστούμε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς να «επισκέπτονται» εικονικά αρχαιολογικούς χώρους, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες γλυπτών, υλικών κατασκευής και διακόσμησης. Να παρατηρούν κτήρια, ναούς, αγάλματα, καθημερινά σκεύη… τη διαδικασία κατασκευής τους. Να αναλογίζονται πώς σχεδιάστηκαν επιφάνειες, μοτίβα, σχήματα, καθώς και τη μηχανική στη σύνθεση των δομικών υλικών με τα μέσα της εποχής. Ξεκινώντας με εικασίες, αναγνωρίζουν αντικείμενα μέσα από τη λειτουργικότητά τους, ερευνούν τις ιδιότητές τους, αναζητούν μεθόδους κατασκευής, αναπαράγουν τρόπους μεταφοράς και σύνθεσης δομικών υλικών, συνεργάζονται ανταλλάσσοντας ευρήματα και εξάγοντας συμπεράσματα, ώστε να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα διαχείρισης δεδομένων….

Β. Οικονόμου,
Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης ΚΑ

30

Σα, 14/05/22

09:15-11:45

Η ηγεσία στο σχολείο και στην ορχήστρα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους Μουσικής αλλά και Διευθυντές Ορχήστρας. Θα παρουσιαστεί η έννοια και τα είδη του Leadership και η εφαρμογή τους στην τάξη της μουσικής και όχι μόνο. Τι από όλα αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αναθεώρηση της στάσης μας στην τάξη; Στη συνέχεια θα επεκταθούμε στα κοινά σημεία ανάμεσα στην διδασκαλία και στη διεύθυνση ορχήστρας. Θα αναλογιστούμε τις κοινές γραμμές που υπάρχουν και θα διαπιστώσουμε τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορούμε να κρατήσουμε.

Ν. Μανωλικάκης,
M.Α., Καθηγητής Μουσικής ΔΚΨ

31

Σα, 14/05/22

12:00-14.30

Οι τρεις μορφές ακρόασης και οι κατάλληλες αφηγηματικές τεχνικές στο Δημοτικό Σχολείο

Η κατανόηση του προφορικού λόγου αποτελεί μια δεξιότητα κατά την οποία αναμειγνύονται τόσο φυσικές/σωματικές όσο και διανοητικές ψυχολογικές διαδικασίες, η ακρόαση και η κατανόηση (Turner, 1995). Τα τελευταία χρόνια συναντούμε όλο και πιο συχνά αναφορές για δυσκολίες από τους μαθητές όσον αφορά την πρόσληψη, αποκωδικοποίηση και επεξεργασία ακουστικών ερεθισμάτων κατά τη μαθησιακή. διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτής της δυσκολίας είναι να παρατηρείται συχνά η αδυναμία από τους μαθητές στην αποκωδικοποίηση και στον εντοπισμό των βασικών σημείων της προφορικής διδασκαλίας, με ανάλογη συνέπεια οι μαθητές να αδυνατούν να αξιολογούν τα πιο «σημαντικά» σημεία από αυτά που ακούν και να κρατούν σημειώσεις. Στο μάθημα αυτό θα παρουσιαστεί μια σειρά από δραστηριότητες ακουστικής κατανόησης, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Σκοπός του μαθήματος είναι :
• Να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί αντίληψη του προβλήματος της έλλειψης ακουστικής κατανόησης και μάθησης των μαθητών.
• Να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας, που έχουν έλλειψη αυτής τη δεξιότητας.
• Να έλθουν σε επαφή με στρατηγικές, που βοηθούν τους μαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να έχουν ενεργητική συμμετοχή, να αναπτύσσουν κριτική επίγνωση της γλώσσας, να είναι ικανοί να διακρίνουν τη στάση και τη θέση του ομιλητή απέναντι στο θέμα του. 19 Educate the Educators
• Να μπορούν να συνδέουν τις δεξιότητες που αναπτύσσονται στο μάθημα με την καθημερινή ζωή των μαθητών, αφού η δεξιότητα κατανόησης προφορικού λόγου συνδέεται άμεσα με άλλες, κυρίως παραγωγικές, δεξιότητες. Το σεμινάριο παρουσιάζει μια διδακτική προσέγγιση του προβλήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, με τις κατάλληλες αναγωγές μπορεί να είναι χρήσιμο και για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Π. Κουτσολιάκος,
M.Α., M.Ed., Εκπαιδευτικός ΔΚΨ

32

Σα, 28/05/22

09:15-11:45

Developing Oral Competency through the use of Impromptu Style Speaking Activities

Building learners’ oral competency is a key element of any language classroom. This is without a doubt a great challenge for language teachers as it is difficult to formally plan and assess within lessons. In addition, it is an even greater challenge to evaluate a learner’s oral competency and progress. Impromptu style speaking activities can help provide learners of all ages and aptitudes the guided practice necessary to embellish their speaking skills in an unobtrusive and fun way.

Key concerns addressed during the workshop:
Why is it important to teach ‘speaking’?
• Why is it important to encourage learners to speak?
• What are some of the challenges faced by teachers and learners alike?
• How can speaking be formally introduced into a curriculum?
• How can speaking activities be adapted to suit the varying needs and abilities of language learners?
• How can oral production be assessed?
• How can oral production assessment tools be adapted to suit the task and learners’ needs?

This workshop will primarily focus on providing teachers with numerous impromptu style speaking activities that can be used in any classroom and can be adapted to suit learner level and interest. Teachers attending the seminar will be provided with the opportunity to: reflect on authentic learners’ speech by listening to real students speaking; evaluate and assess different pupils’ oral proficiency; gain an in depth understanding of the significance of promoting this skill by planning it within the language course curriculum.

Language of instruction: English.

M. Mavrakis,
Bed English and English as a Second Language, Postgraduate Diploma in TESOL and ALBE, Masters in Educational Leadership, English Teacher at Psychico College Junior High School

33

Σα, 28/05/22

12:00-14.30

Τεχνικές δημιουργικής σκέψης: Τα 6 καπέλα του Μπόνο

Άσπρο, Κίτρινο, Μπλε, Μαύρο, Κόκκινο, Πράσινο, είναι τα διαφορετικά καπέλα του Edward de Bono, ο οποίος ανέπτυξε αυτή την τεχνική για να μας βάλει να σκεφτόμαστε ένα θέμα ή ένα πρόβλημα από 6 διαφορετικές οπτικές. «Υιοθετώντας» ένα-ένα καπέλο, οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, ανοιχτόμυαλα και κριτικά. Από τη στείρα αντιπαράθεση οδηγούνται σιγά-σιγά στην αποτελεσματική ανταλλαγή ιδεών, εστιάζοντας κάθε φορά σε συγκεκριμένες παραμέτρους του θέματος. Ερευνούν, λύνουν προβλήματα, διαχειρίζονται κρίσεις. Τα υπόλοιπα στο εργαστήρι! Ελάτε να παίξουμε με τα καπέλα!

Τζ. Νικολοπούλου,
M.Ed., Εκπαιδευτικός ΔΚΨ

34

Σα, 28/05/22

14:45-17:15

Διδάσκοντας Γαλλικά: Μια νέα διδακτική προσέγγιση του μαθήματος στο πλαίσιο του PYP (οργάνωση, σχεδιασμός μαθήματος, πρακτικές και ψηφιακές εφαρμογές)

Πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για την εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας στο πλαίσιο του PYP? Μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του μαθητή καθ’ όλη διάρκεια της διδασκαλίας; Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Από το πλήθος των ψηφιακών εργαλείων που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ποια είναι κατάλληλα για το μάθημά μας;

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι: να διευρύνει τη βεντάλια των δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών παρουσιάζοντας καινούργια μεθοδολογικά εργαλεία ψηφιακά και μη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη δια ζώσης, όσο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (πχ. δραστηριότητες «Σπασίματος του Πάγου» -ice breakers-, αφόρμησης, παρουσίασης-ανάλυσης-εφαρμογής ενός διδακτικού φαινομένου, καταληκτικές δραστηριότητες, ένταξη των bitmojis στο μάθημα, οργάνωση ενός virtual field trip).

Οι δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν είναι δομημένες ώστε να συμβαδίζουν με τις φάσεις της διδακτικής προσέγγισης μίας διαθεματικής ενότητας PYP καθώς και με τον τρόπο που είναι δομημένο ένα πλήρες σχέδιο μαθήματος και σε ψηφιακή μορφή. Το σεμινάριο απευθύνεται και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν και άλλες ξένες γλώσσες.

Μ. Παναγιωτοπούλου,
Ph.D, M.Ed., Καθηγήτρια Γαλλικών ΔΚΨ

35

Σα, 11/06/22

12:00-14:30

Κρίνω ή κατακρίνω την τέχνη;  (2ο μέρος)

Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή της βιωματικής διάλεξης. Απευθύνεται σε ενήλικες, ασχέτως επαγγελματικού προσδιορισμού. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, βιβλιογραφία, εικόνες και αφηγήσεις η ομιλήτρια συζητά, θέτει ερωτήματα και καλεί τους συμμετέχοντες να αναλύσουν, να προβληματιστούν για την τέχνη στην εποχή μας, ευελπιστώντας αυτές τις σκέψεις να τις μεταλαμπαδεύσει ο καθένας στις ερχόμενες γενιές όχι ως θεωρητικός αλλά ως παρατηρητής.

Β. Σπύρου,
Καθηγήτρια Εικαστικών ΔΚΨ

36

Σα, 11/06/22

15:00-17:00

MYP and PBL, promoting the SDGs (Sustainable Development Goals by UN)

During this course, we will introduce the strong connection between the MYP and PBL. The IBO focuses on implementing PBL thus MYP teachers must be able to understand this connection and adapt PBL in their everyday lessons creating authentic and interesting projects. To create meaningful projects, we will present the SDGs as well as examples of how to integrate them into our projects.

Filimon Diamantidis,
B.Ed. Engineering, Μ.Α., M.Ed. MYP Design Technology at Psychico College Junior High School

 

 

Σεμινάριο εκπαίδευσης επιμορφωτών που δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με συναδέλφους τους. Στόχος του μαθήματος είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να επιμορφώνουν άλλους εκπαιδευτικούς/ενηλίκους.

 

Εισηγήτρια: Dr. Sara Bubb, Senior Lecturer, UCL Institiute of Education, University of London.

Το μάθημα (συνολικά 7 1/2 διδακτικών ωρών) πραγματοποιείται στα αγγλικά

Σκοποί και περιεχόμενο (Aims):

Teachers will feel confident to train other professionals

- Περιεχόμενο

- Understanding professional development and how adults learn

- Setting clear aims and outcomes

- How to structure and plan training

- Training techniques and strategies

- How to evaluate professional development

 

Χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής.

 

 

 

 


Αποτελεί θεματική ενότητα του Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης, προσφέρεται όμως και αυτοτελώς σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, καθώς και σε μεσαία και ανώτερα στελέχη της διοίκησης του Σχολείου.

 

Η λέξη ‘μέντωρ’ είναι ελληνική, ωστόσο στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες για την αξιοποίηση του μέντορα στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, σε πολλές αναπτυγμένες χώρες το mentoring και coaching αποτελεί βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής κατάρτισης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.

 

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, η ουσία μιας τέτοιας διαδικασίας είναι ο αναστοχασμός του εκπαιδευτικού σε διδακτικές και παιδαγωγικές συμπεριφορές, που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της τάξης. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, ενώ διεθνώς θεωρείται σήμερα ένας τους αποτελεσματικούς τρόπους επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.

Ο τρόπος αξιοποίησης του mentoring και coaching ποικίλει από χώρα σε χώρα και από σχολείο σε σχολείο. Στο δημόσιο ελληνικό σχολείο δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Αντιθέτως πολλά από τα στοιχεία για τα οποία εμείς προβληματιζόμαστε, σε άλλες χώρες (π.χ. στην Αγγλία), είναι καθιερωμένα και θεσμοθετημένα.

Ο θεσμός του μέντορα υπάρχει στο Κολλέγιο από την ίδρυσή του. Από το 2008, το Μentoring/Coaching αποτελεί ξεχωριστό κύκλο σπουδών του προγράμματος ‘Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης’, που προσφέρει το Σχολείο μας. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν το πρόγραμμα, με τη θεωρητική κατάρτιση στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα με την πρακτική άσκηση στη σχολική τους μονάδα, σε συνεργασία με άλλον –πιο έμπειρο- συνάδελφό τους, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν την εκπαιδευτική αυτή πρακτική.

Διάρκεια του προγράμματος: (10 διδακτικές ώρες + 20 ώρες για εφαρμογή -peer-observation- στην τάξη από ζεύγη εκπαιδευτικών + report/παρουσιάσεις στην ολομέλεια)

Διδασκαλία (στα αγγλικά)

 

Dr. Sara Bubb, Senior Lecturer του Institute of Education, University of London.

Υλοποίηση του προγράμματος mentoring/coaching στο πλαίσιο του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης:

- Δημιουργούνται ζεύγη εκπαιδευτικών από έναν εκπαιδευτικό του προγράμματος και έναν πιο έμπειρο εκπαιδευτικό. Δεν είναι δεσμευτικό οι δύο εκπαιδευτικοί να προέρχονται από την ίδια σχολική μονάδα, παρόλο που η συνύπαρξη στην ίδια σχολική μονάδα δημιουργεί λιγότερα πρακτικής φύσης προβλήματα.

- Πραγματοποιείται εισαγωγικό μάθημα  σε ολομέλεια.

- Οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου που αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα (mentor) θα οργανώσουν και θα παρουσιάσουν ένα μάθημα, το οποίο θα παρακολουθήσει ο επιμορφούμενος εκπαιδευτικός (mentee).

α. Πριν από την παρουσίαση του μαθήματος θα προηγηθεί συνάντηση, στην οποία θα συμφωνηθεί ο χρόνος υλοποίησης του μαθήματος και θα συζητηθεί  η διδακτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί. Ο εκπαιδευτικός-mentor θα δώσει το σχέδιο του μαθήματός του στον εκπαιδευτικό-mentee. Ο επιμορφούμενος εκπαιδευτικός θα έχει έτσι τη δυνατότητα να προετοιμασθεί για τα στοιχεία του μαθήματος, στα οποία θα ήθελε να εστιάσει την προσοχή του, όπως π.χ. στόχοι, διαχείριση χρόνου, αξιολόγηση κ.ά.. Με αυτή την αρχική προετοιμασία δεν επιδιώκεται η δέσμευση, αλλά η διευκόλυνση του επιμορφούμενου.  

β. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο επιμορφούμενος θα πρέπει να κρατήσει σημειώσεις για τα σημεία στα οποία εστίασε την παρατήρησή του.  

γ. Μετά τo μάθημα θα πρέπει να γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών για τα σημεία που θα επισημάνει κυρίως ο επιμορφούμενος.

- Στη συνέχεια ο επιμορφούμενος εκπαιδευτικός με τη βοήθεια του μέντορα, θα οργανώσει και θα παρουσιάσει ένα μάθημα με την ίδια διαδικασία.

- Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και οι δύο θα καταγράψουν τα κύρια σημεία της αλληλεπίδρασής τους.

- Μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας γίνεται συνάντηση με το σύνολο των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, στην οποία παρουσιάζονται συνοπτικά τα reports. Στο τέλος της συνάντησης γίνεται σχολιασμός και αξιολόγηση της όλης διαδικασίας.

Όλη η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί  σε πλαίσιο εποικοδομητικό, συναδελφικό και σε καμιά περίπτωση προσβλητικό, επιδεικτικό ή ανταγωνιστικό. 


 • Παρακολούθηση μαθημάτων με ανατροφοδότηση/συμβουλευτική προς τους διδάσκοντες και εκπαίδευση των Προϊσταμένων/Συντονιστών στην παροχή ουσιαστικής και αποτελεσματικής ανατροφοδότησης.
 • Προγράμματα εξοικείωσης με τις τεχνολογίες και σχεδιασμού μαθημάτων με χρήση τεχνολογίας, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στη διδακτική πράξη με γνώμονα τις παιδαγωγικές αρχές.
 • Επιμόρφωση κλάδων ειδικοτήτων στο πλαίσιο των Ακαδημαϊκών Τμημάτων. Οι επιμορφωτικές δραστηριότητες των κλάδων ειδικοτήτων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων είναι σχετικές είτε με την θεωρητική κατάρτιση των εκπαιδευτικών του κλάδου είτε με τη διδακτική συγκεκριμένων μαθημάτων. Οργανώνονται από τις σχολικές μονάδες.
 • Tα μεσαία και ανώτερα διοικητικά στελέχη του Σχολείου και οι Προϊστάμενοι/Συντονιστές των Ακαδημαϊκών Τμημάτων περιοδικά παρακολουθούν σεμινάρια, ώστε να έχουν τη θεωρητική υποδομή και τις δεξιότητες για την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του τμήματός τους.
Επιμόρφωση
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
Teachers training Teachers
Educate the educators
08