Tο Κολλέγιο Αθηνών, η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο για αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, με θέμα:

«Η Κοινωνία της Γνώσης»

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Ψυχικό).

Κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι να δοθεί το βήμα στις/στους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια, ώστε να παρουσιάσουν στους συναποφοίτους τους ένα επιστημονικό θέμα του ενδιαφέροντός τους ή εντυπώσεις/προσδοκίες τους από τις σπουδές τους, καθώς και προτάσεις για βελτιώσεις, προσθήκες ή αλλαγές.

Στους σκοπούς του Συνεδρίου συγκαταλέγονται ακόμα, η συμμετοχή των νέων αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών σε επιστημονικές δράσεις που θα τους φέρουν σε επαφή με την επιστημονική κοινότητα. Οι εισηγητές θα συνομιλήσουν με μεγαλύτερους συναποφοίτους τους, διακεκριμένους επιστήμονες πανεπιστημιακούς δασκάλους, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα παρουσιάσουν εργασίες τους με διαδικασίες έρευνας, κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης με επιστημονική έκφραση που απαιτεί τεκμηρίωση, πληρότητα, ακρίβεια και σαφήνεια. Ομιλητές, απόφοιτοι του Κολλεγίου και κοινό, θα διευρύνουν την πληροφόρησή τους για περαιτέρω σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και για επαγγελματικές προοπτικές που συνδέονται με τα διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέλος, το Συνέδριο θα ενισχύσει τους δεσμούς των νέων αποφοίτων με την alma mater τους, το Κολλέγιο Αθηνών, και μεταξύ τους.

Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν με παρέμβαση/παρουσίαση/poster απόφοιτες και απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν στο 2ο, 3ο και 4ο έτος (5ο και 6ο για Πολυτεχνεία/Ιατρικές Σχολές) ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ οι πρωτοετείς είναι ευπρόσδεκτοι να το παρακολουθήσουν. Οι σύνεδροι θα  δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε ηλεκτρονική εφαρμογή.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 1. Το Συνέδριο είναι οργανωμένο σε τέσσερις επιστημονικές ενότητες/συνεδρίες.
 2. Κάθε συνεδρία/ενότητα καλύπτει θέματα συναφών επιστημονικών πεδίων. Θα προηγείται εισαγωγή Καθηγητή Πανεπιστημίου (διάρκειας 8΄), ειδικού στο θέμα της ενότητας και θα ακολουθούν οι εισηγήσεις των φοιτητών. 
 3. Κάθε παρέμβαση/παρουσίαση/εισήγηση –ατομική ή ομαδική– δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 12΄, αυστηρά. Η συνεδρία θα τελειώνει με ερωτήσεις/ απαντήσεις επί των εισηγήσεων.
 4. Κάθε φοιτήτρια/φοιτητής ή ομάδα που θα παρουσιάσει εργασία του θα πρέπει να εποπτεύεται από επιστημονικό σύμβουλο, μέλος ΔΕΠ.  
 5. Οι φοιτήτριες/φοιτητές υποχρεούνται να ενημερώσουν εκ των προτέρων την Οργανωτική Επιτροπή για τις τεχνικές ανάγκες της παρουσίασής τους.
 6. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των συνέδρων που μπορούν να συμμετάσχουν με εισήγηση, δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής των ενδιαφερομένων χωρίς εισήγηση, είτε με poster, είτε ως ακροατών.
 7. Μπορούν να συμπεριληφθούν και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά θέματα για σχετική εισήγηση:
  • Σχέση επιστημών-ηθικής
  • Επιστήμες και κοινωνία-περιβάλλον
  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Προετοιμασία για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση-αξιοκρατία
  • Οι κλασικές σπουδές σήμερα. Σημασία και αναγκαιότητά τους για την παιδεία των νέων
 8. Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η ελληνική.
 9. Το Επιστημονικό Συνέδριο θα καλυφθεί φωτογραφικά και θα μαγνητοσκοπηθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη των Διοργανωτών, με προοπτική επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από το Συνέδριο να περιληφθεί σε ειδικό ηλεκτρονικό αφιέρωμα (άρθρο/δελτίο τύπου) για την περιγραφή και αποτύπωση των δράσεων του Συνεδρίου, το οποίο και θα αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο των Διοργανωτών, εφόσον το επιθυμούν, καθώς και ενδεχομένως σε δελτία τύπου. Προβολή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών.
 10. Για την έκδοση των πρακτικών ή/και άλλων εντύπων, θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή οι εισηγήσεις στην Οργανωτική Επιτροπή, σε διάστημα ενός μηνός μετά το πέρας του Συνεδρίου.
 11. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.
 12. Ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.athenscollege.edu.gr/synedria/alumni-symposium/registration

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

 • Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος: έως 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Υποβολή πρότασης για εισήγηση/παρουσίαση/poster: έως 15 Ιανουαρίου 2024
 • Επιλογή των εισηγήσεων/παρουσιάσεων/posters από την Επιστημονική Επιτροπή: έως 29 Ιανουαρίου 2024
 • Υποβολή περιλήψεων: έως 16 Φεβρουαρίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κ.κ. Ε.Πασαλίδου ή Π.Τσίγκου (Κολλέγιο Αθηνών, τηλ. 210 6798126, 210 6798265)

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Με αλφαβητική σειρά)

 1. Γεράσιμος Αλιβιζάτος ’75, Διευθυντής Γ΄ Ουρολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
 2. Διονύσιος Φ. Κόκκινος ’57, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επ. Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών,  Πανεπιστημιακός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Πρόεδρος)
 3. Αριστείδης Πίττας ’78, Διευθύνων Σύμβουλος Euroseas and Eurodry, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού (ΣΑΚΑ)
 4. Σπύρος Πολλάλης, President Κολλεγίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Harvard
 5. Στέλλα Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής (Αντιπρόεδρος)
 6. Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 7. Πολυάνθη Τσίγκου, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σύμβουλος President Κολλεγίου Αθηνών
   

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Με αλφαβητική σειρά)

 1. Αθανασία Αναγνώστου, Υποδιευθύντρια Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού
 2. Παναγιώτης Γιαννουλάτος, Συντονιστής Κολλεγίου Ψυχικού και Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού
 3. Γιώργος Καραμπάτης, Υποδιευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών
 4. Διονύσιος Φ. Κόκκινος, ’57, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επ. Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, Πανεπιστημιακός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Πρόεδρος)
 5. Αλέξης Κομσέλης ’92, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρηματικότητας / Teaching Fellow Alba Graduate Business School, Υπεύθυνος δράσεων Mentoring του ΣΑΚΑ
 6. Χρίστος Κωνσταντόπουλος, Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών και Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών
 7. Στέλλα Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής (Αντιπρόεδρος)
 8. Πολυάνθη Τσίγκου, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σύμβουλος President Κολλεγίου Αθηνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών

 

08:30-09:00    Προσέλευση – Εγγραφές

09:00-09:30    Χαιρετισμοί - Έναρξη Εργασιών

09:30-11:15      Α΄ Συνεδρία

Διάλειμμα-καφές (15΄)

11:30-13:15      Β΄ Συνεδρία

Διάλειμμα ελαφρύ γεύμα (45΄)

14:00- 15:45    Γ΄ Συνεδρία

Διάλειμμα-καφές (15΄)

16:00-17:45    Δ΄ Συνεδρία

17:45-18:00    Κλείσιμο –Λήξη εργασιών

Κάθε συνεδρία θα περιλαμβάνει 5 ελεύθερες ανακοινώσεις, συζήτηση 15΄επί των ανακοινώσεων και μια γενική συζήτηση με προτάσεις 30΄.

 


Συντονισμός: Γραφείο President (Π. Τσίγκου, Ε. Πασαλίδου)

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ