Tο Κολλέγιο Αθηνών και το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν το 2ο Συνέδριο για αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με θέμα:

«Η Κοινωνία της Γνώσης - Πανεπιστημιακές σπουδές»

 

 Το Συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2025, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Ψυχικό).

 

Α. ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι να δοθεί το βήμα σε αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παρουσιάσουν θέμα σχετικό με την εισαγωγή και τη φοίτησή τους σε ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να μας μεταφέρουν τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις και τις προσδοκίες τους από τις σπουδές τους, καθώς και προτάσεις για βελτιώσεις, προσθήκες ή αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στους σκοπούς του Συνεδρίου συγκαταλέγονται ακόμα, η συμμετοχή των νέων αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών σε δράσεις, που θα τους φέρουν σε επαφή με την επιστημονική κοινότητα. Οι εισηγητές θα συνομιλήσουν με μεγαλύτερους συναποφοίτους τους, διακεκριμένους επιστήμονες πανεπιστημιακούς δασκάλους, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα παρουσιάσουν εργασίες τους με τεκμηρίωση, πληρότητα, ακρίβεια και σαφήνεια. Ομιλητές, απόφοιτοι του Κολλεγίου και κοινό, θα διευρύνουν την πληροφόρησή τους για περαιτέρω σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για επαγγελματικές προοπτικές που συνδέονται με τα διάφορα επιστημονικά πεδία. Τέλος, το Συνέδριο θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποφοίτων με την alma mater τους, το Κολλέγιο Αθηνών, και μεταξύ τους.

Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν με παρουσίαση/poster/παρέμβαση πάνω σε θέμα του ενδιαφέροντός τους απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών που φοιτούν σε  σχολές πανεπιστημίων της Ελλαδας και του εξωτερικού.  

Β. ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι απόφοιτοι-φοιτητές μπορούν:

1. Να μεταφέρουν τις σκέψεις και εμπειρίες τους σχετικά με την εισαγωγή και τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο αναπτύσσοντας θέματα σχετικά με:

o   Την προετοιμασία τους για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

o   Τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

o   Την υποστήριξη που δέχθηκαν από πρόσωπο/μέντορα/ σύμβουλο, με τη βοήθεια του οποίου έλαβαν σημαντικές αποφάσεις και ξεπέρασαν τις δυσκολίες.

o   Τις εντυπώσεις και προσδοκίες τους από τις πανεπιστημιακές σπουδές, καθώς και προτάσεις για βελτιώσεις, προσθήκες ή αλλαγές στις υπάρχουσες διαδικασίες, στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία μαθημάτων.

o   Τους τομείς ενδιαφερόντων τους (ακαδημαϊκούς και εξω-ακαδημαϊκούς) στα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν.

o   Τους τρόπους φοιτητικής έκφρασης στα πανεπιστήμιά τους.

o   Τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αγορά εργασίας σε σχέση με τις πανεπιστημιακές σπουδές.

o   Τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στη διαδικασία του συστήματος εισαγωγής.

2. Να αναπτύξουν επιστημονικό θέμα ελεύθερης επιλογής τους, συναφές προς τις σπουδές και τα επιστημονικά ενδιαφέροντά τους.

3. Να συνδυάσουν τα δύο παραπάνω, αρκεί να μην υπερβούν τα 10΄ ομιλίας.

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

1. Το Συνέδριο θα είναι δομημένο σε θεματικές συνεδρίες. Θα προηγείται εισαγωγή Καθηγητή Πανεπιστημίου (διάρκειας 5΄), ειδικού στο θέμα της ενότητας και θα ακολουθούν οι εισηγήσεις των φοιτητών. Η συνεδρία θα ολοκληρώνεται με ερωτήσεις/απαντήσεις επί των εισηγήσεων.

2. Κάθε παρέμβαση/παρουσίαση/εισήγηση –ατομική ή ομαδική– δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 10΄, αυστηρά.

3. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των συνέδρων που μπορούν να συμμετάσχουν με εισήγηση, δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής ενδιαφερομένων χωρίς εισήγηση, είτε με poster, είτε ως ακροατών.

4. Κάθε φοιτήτρια/φοιτητής ή ομάδα που θα παρουσιάσει εργασία θα πρέπει να εποπτεύεται από επιστημονικό σύμβουλο, μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Πανεπιστημίου.  

5. Οι φοιτήτριες/φοιτητές υποχρεούνται να ενημερώσουν εκ των προτέρων την Οργανωτική Επιτροπή για τις τεχνικές ανάγκες της παρουσίασής τους.

6. Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η ελληνική.

7. Το Επιστημονικό Συνέδριο θα καλυφθεί φωτογραφικά και θα μαγνητοσκοπηθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη των Διοργανωτών, με προοπτική επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από το Συνέδριο να περιληφθεί σε ειδικό ηλεκτρονικό αφιέρωμα (άρθρο/δελτίο τύπου) για την περιγραφή και αποτύπωση των δράσεων του Συνεδρίου, το οποίο και θα αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο των Διοργανωτών, εφόσον το επιθυμούν, καθώς και ενδεχομένως σε Δελτία Τύπου. Προβολή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών- Κολλεγίου Ψυχικού (ΣΑΚΑ).

8. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

9. Για την έκδοση των πρακτικών ή/και άλλων εντύπων, θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή οι εισηγήσεις στην Οργανωτική Επιτροπή, σε διάστημα ενός μηνός μετά το πέρας του συνεδρίου.

10. Ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.athenscollege.edu.gr/synedria/alumni-symposium/registration

Δ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

  • Δευτέρα,  15 Νοεμβρίου 2024: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή.
  • Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2024: Υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για εισήγηση/παρουσίαση/poster και περίληψη 250 λέξεων. Υποβάλλεται ταυτόχρονα το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας (email και τηλέφωνο) του επιβλέποντος καθηγητή/μελους ΔΕΠ.
  • Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2025: Επιλογή των εισηγήσεων/posters από την Επιστημονική Επιτροπή.
  • Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2025: Οριστικοποίηση της περίληψης προς δημοσίευση (250 λέξεις).

Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κ.κ. Ε.Πασαλίδου ή Π.Τσίγκου (Κολλέγιο Αθηνών, τηλ. 210 6798126, 210 6798265) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου:

https://www.athenscollege.edu.gr/synedria/alumni-symposium

Κολλέγιο Αθηνών: https://www.athenscollege.edu.gr

ΣΤ'. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Με αλφαβητική σειρά)

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ;

1. Γεράσιμος Αλιβιζάτος ’75, Διευθυντής Γ΄ Ουρολογικής Κλινικής, ΥΓΕΙΑ, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

2. Νικηφόρος Διαμαντούρος ’61, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (2003-2013), πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, μέλος του Ε.Ε.Ι.

3. Διονύσιος Φ. Κόκκινος ’57, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επ. Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών,  Πανεπιστημιακός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Πρόεδρος)

4. Νέστωρ Κουράκης ‘66, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικών Επιστημών Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικός Καθηγητής Ποινικών Επιστημών Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γεν. Γραμματέας Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικός Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

5. Αριστείδης Πίττας ’78, Διευθύνων Σύμβουλος Euroseas and Eurodry, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού (ΣΑΚΑ)

6. Σπύρος Πολλάλης, President Κολλεγίου Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Harvard

7. Στέλλα Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής (Αντιπρόεδρος)

8. Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

9. Πολυάνθη Τσίγκου, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σύμβουλος President Κολλεγίου Αθηνών

    ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Με αλφαβητική σειρά)

    1.  Αθανασία Αναγνώστου, Υποδιευθύντρια Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού

    2.  Παναγιώτης Γιαννουλάτος, Συντονιστής Κολλεγίου Ψυχικού και Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού

    3.  Γιώργος Καραμπάτης, Υποδιευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

    4. Διονύσιος Φ. Κόκκινος, ’57, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επ. Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, Πανεπιστημιακός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Πρόεδρος)

    5. Αλέξης Κομσέλης ’92, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρηματικότητας / Teaching Fellow Alba Graduate Business School, Υπεύθυνος δράσεων Mentoring του ΣΑΚΑ

    6.  Χρίστος Κωνσταντόπουλος, Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών και Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

    7. Στέλλα Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής (Αντιπρόεδρος)

    8. Πολυάνθη Τσίγκου, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σύμβουλος President Κολλεγίου Αθηνών

     

     

    Ζ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

    Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών

     

     

    08:30-09:00    Προσέλευση – Εγγραφές

    09:00-09:30    Χαιρετισμοί – Έναρξη Εργασιών

    09:30-10:30    Α΄ Συνεδρία

    10:30-11:30     Β΄ Συνεδρία

     

    11:30- 11:45   Διάλειμμα – καφές (15΄)

     

    11:45- 12:45   Γ΄ Συνεδρία

    12:45-13:45    Δ΄ Συνεδρία

     

    13:45- 14:15   Διάλειμμα – ελαφρύ γεύμα (30΄)

     

    14:15-15:15    Κεντρική ομιλία – Keynote speaker

    15:15-16:15    Συζήτηση:  Προβληματισμοί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

    16:15-17:00    Ερωτήσεις / Απαντήσεις – Λήξη εργασιών

     

    17:00-18:00    Δεξίωση

     

     

     


    Συντονισμός: Γραφείο President (Π. Τσίγκου, Ε. Πασαλίδου)