Οκτώβρης 2016

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Άννα Παπαφίγκου

«Κάνε γρήγορα, Άλφονς!»

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Κάνε γρήγορα, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1ε σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη και ευγένεια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Άννα Παπαφίγκου

«Άπαπα, Άλφονς»

Ο Άλφονς αγαπημένος ήρωας των παιδιών στη Σουηδία έρχεται και στη χώρα μας για να μιλήσει για τις περιπέτειές του. Τα παιδιά του 1στ με το βιβλίο «Άπαπα, Άλφονς» και τη θεατρολόγο Άννα Παπαφίγκου παρακολούθησαν την προσπάθεια του Άλφονς να παίξει και να δημιουργήσει στον ελεύθερο του χρόνο με τη βοήθεια και την παρέα του μπαμπά του.    

 Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δέσποινα Τσελίκα

«Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας»

Η εμψυχώτρια Δέσποινα Τσελίκα παρουσίασε στους μαθητές των τμημάτων 4δ και 4ε το βιβλίο «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας». Tα παιδιά πήραν μέρος σε θεατρικό παιχνίδι και με απλά καθημερινά υλικά κατασκεύασαν σημαίες και μίλησαν για την αξία της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. 

 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη

«Μπελάδες με μουστάκια»

Η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη με τη βοήθεια των μαθητών του 1ζ και 2ζ μίλησε για την αγάπη και τη φροντίδα των ζώων, με αφορμή το βιβλίο της, «Μπελάδες με μουστάκια».

Τα παιδιά αναγνώρισαν πατημασιές και μέρη του σώματος των ζώων με εικόνες και παζλ και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα τους με αφήγηση προσωπικών ιστοριών και εμπειριών από το οικογενειακό και μαθητικό τους περιβάλλον.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μαριέττα Κόντου

«Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου»

Η συγγραφέας – ψυχολόγος Μαριέττα Κόντου μίλησε στο 3α για τα παλιά επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και τη χειρωνακτική δουλειά των μαστόρων που με αγάπη και μεράκι κατασκεύαζαν θησαυρούς.

Το βιβλίο της, «Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου», ήταν το κίνητρο και τα εργαλεία του τσαγκάρη που τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να γίνουν η αφορμή για την κατασκευή που ακολούθησε.

 

Νοέμβρης 2016

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Φρανκ Βίβα

«Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας»

Με αφορμή το βιβλίο, «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας» ο συγγραφέας και εικονογράφος Φρανκ Βίβα επισκέφτηκε τη χώρα μας και το σχολείο μας μαζί με το διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) της Νέας Υόρκης και παρουσίασαν σε όλα τα τμήματα της 2ας τάξης το βιβλίο. Ο Φρανκ Βίβα ζωγράφισε, συνομίλησε και παρουσίασε στα παιδιά τους ήρωες των βιβλίων του και τέλος απάντησε σε ερωτήσεις τους σε σχέση με το επάγγελμα του.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Θοδωρής Παπαϊωάννου

«Απέναντι»

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου παρουσίασε στο 1α το βιβλίο του «Απέναντι». Με τον Μέλιο του, το γνωστό στα παιδιά σκαθάρι, ξετύλιξε με θεατρικό παιχνίδι τις περιπέτειες του ήρωα του, που δεν σταματάει να προσπαθεί και να αγωνίζεται για να πετύχει με αγάπη και πίστη τις αξίες του. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Άννα Παπαφίγκου

«Παραμύθια με την Ξένια»

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου διάβασε στους μαθητές του 2ε παραμύθια από το βιβλίο της Ξένιας Καλογεροπούλου, «Παραμύθια με την Ξένια» και συζήτησε με τα παιδιά την αξία των λαϊκών παραμυθιών από διάφορα μέρη της γης.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Μαρία Ζαβάκου

«Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας»

Με αφορμή το βιβλίο της συγγραφέως Μαρία Ζαβάκου «Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας» που παρουσίασε στο 4β , τα παιδιά μίλησαν μαζί της για τα όνειρα, τους στόχους και το σχέδιο πραγματοποίησης τους. Το βιβλίο με τους ήρωες και την ιστορία του έθιξε τις αξίες της προσπάθειας, του αγώνα και της πίστης στα ιδανικά μας.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

«Το μυστικό Βελισσάριου»

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος ταξίδεψε μέσα από το βιβλίο του «Το μυστικό του Βελισσάριου» τους μαθητές του 6α και 6β στην Κυπαρισσία, τη Βενετία και τη Νάπολη ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα του, ζωγράφου Βελισσάριου Κορέντζιο, που με πείσμα και τόλμη υπηρέτησε την τέχνη που διδάχθηκε και ξαναγύρισε στην πατρίδα, που ποτέ δεν ξέχασε. 

 

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Λίλα Πατρόκλου

«Ο στρατηγός κι ο γάτος του»

Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου με το βιβλίο της, «Ο στρατηγός κι  γάτος του», μίλησε στα παιδιά του 3β για τη μοναξιά των ανθρώπων, τη ζωοφιλία, τους στόχους και τα όνειρα που κάποιος μπορεί να θέσει στη ζωή του και να παλέψει για αυτά. 

Δεκέμβρης 2016

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

«Δράκος Καλοκάρδιος»

Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη έχοντας μαζί της τον ήρωα του βιβλίου της, το δράκο, που δίνει μαθήματα αγάπης και καλοσύνης συζήτησε και τραγούδησε με τα παιδιά του 2δ για τη χαρά να σκορπάς γύρω σου γαλήνη και ομορφιά. 

Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

«Ο Λίνο Παπαγαλίνο και το μυστήριο του μπλε κουβά»

Η συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση- Τζιώτη παρουσίασε στα παιδιά του 1δ τον ήρωα του βιβλίου της «Ο Λίνο Παπαγαλίνο και το μυστήριο του μπλε κουβά» που αγωνίζεται για την ανακύκλωση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση γύρω από αυτήν.

 

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

«Μια ζαχαρένια συνταγή»

Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου με αφορμή το βιβλίο της, «Μια ζαχαρένια συνταγή», συζήτησε με τα παιδιά του 2α για την προσφορά, την αγάπη και την αλληλεγγύη, μηνύματα και αξίες διαχρονικές για τη ζωή μας.

Στη συνέχεια,  κάθε παιδί κατασκεύασε μια γιορτινή κάρτα χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ και την έστειλαν σε παιδιά προσφύγων εκδηλώνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον τους. Στο τέλος έγραψαν ευχές πάνω σε μπαλόνια που τα άφησαν να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν μηνύματα αγάπης και καλοσύνης.

 

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Πάνος Τσερόλας

«Ο Προϊστορικός Ζωγράφος (και ένα τερατάκι)»

Ο συγγραφέας Πάνος Τσερόλας μέσα από το βιβλίο του «Ο Προϊστορικός Ζωγράφος (και ένα τερατάκι)», οδήγησε τα παιδιά του 3ε και 3ζ στην προϊστορική περίοδο με τον προϊστορικό του ζωγράφο μέσα από πληροφορίες που καθιστούν την περίοδο αυτή ενδιαφέρουσα και γοητευτική.

Τα απολιθώματα που τους έδειξε και οι γνώσεις του στη γεωλογία εντυπωσίασαν και έδωσαν το ερέθισμα για συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές της σημερινής ζωής από αυτή της προϊστορίας καθώς και η πορεία του ανθρώπου για εξερεύνηση και ανακάλυψη μέσα στους αιώνες. 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τατιάνα Ζωγράφου

«Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης»

Η συγγραφέας Τατιάνα Ζωγράφου παρουσίασε στους μαθητές του 1β το βιβλίο της «Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης». Συζήτησαν και με την συνοδεία της κιθάρας έπαιξαν τραγούδια από το βιβλίο προσκαλώντας τους μαθητές να τραγουδήσουν μαζί της.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Άννυ Θεοχάρη

«Το μαγικό άγγιγμα»

Η εμψυχώτρια Άννυ Θεοχάρη παρουσίασε με θεατρικό παιχνίδι το βιβλίο, «Το μαγικό άγγιγμα», στους μαθητές του 2β εστιάζοντας στις έννοιες της αγάπης και του αλτρουϊσμού που βοηθούν να γίνουν τα όνειρα των ηρώων πραγματικότητα.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Πένυ Ραμαντάνη

«Το αστέρι κι ο Κωστής»

Η συγγραφέας Πένυ Ραμαντάνη μέσα από το βιβλίο της «Το αστέρι κι ο Κωστής» και με τη βοήθεια της κιθάρας της τραγούδησε και μίλησε με τα παιδιά του 3β για τον ήρωα της,  τον Κωστή,  που μέσα από τις περιπέτειες του ανακαλύπτει την αξία της φιλίας και της ελευθερίας. Την παρουσίαση πλαισίωσαν δραστηριότητες και παιχνίδια που στόχευαν να αναδείξουν τις έννοιες της συνεργασίας και της ομαδικότητας. 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Δον Κιχώτες

«Φιόγκος και κορδέλα»

Η θεατρική ομάδα «Δον Κιχώτες», παρουσίασαν στο θέατρο τη χριστουγεννιάτικη παράσταση, «Φιόγκος και κορδέλα», στους μαθητές της 1ης και 2ης τάξης εστιάζοντας στις αξίες του σεβασμού, της υπευθυνότητας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Βασίλης Κουτσιαρής

«Το θέλω τώρα»

Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής με παντομίμα και θεατρικό παιχνίδι ζωντάνεψε με τη βοήθεια των παιδιών του 1α το βιβλίο του, «Το θέλω τώρα!».

Επιμονή, πείσμα, παράλογη και τυραννική συμπεριφορά των παιδιών, που με τους κατάλληλους χειρισμούς από τους ενήλικες ανακαλύπτουν πως για όλα υπάρχει ένας ήρεμος και λογικός τρόπος αντιμετώπισης, ώστε να επιτυγχάνεται η γαλήνη, η χαρά και η συνεννόηση.

Φεβρουάριος 2017

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ελισάβετ Νάκου

«Όλα τα χρώματα του κόσμου»

H συγγραφέας Ελισάβετ Νάκου με το βιβλίο της, «Όλα τα χρώματα του κόσμου», μίλησε στους μαθητές του 2β για την ομορφιά της φύσης και την αξία του διαφορετικού.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Δήμητρα Ψυχογιού

«Μαζί»

Η συγγραφέας Δήμητρα Ψυχογιού μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού κι ενός πουλιού μίλησε με ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο στα παιδιά του 3δ για την έννοια της απώλειας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του παιδικού ψυχισμού.

Τα παιδιά εκφράστηκαν εικαστικά και συζήτησαν για την αγάπη, το μοίρασμα, τη θλίψη και την απόφαση να κάνεις βήματα μπροστά μετά από κάποια απώλεια. 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ελένη Κοντοπίδη

«Το ουράνιο τόξο που μπορεί να κελαηδά»

Η συγγραφέας Ελένη Κοντοπίδη με τη βοήθεια της μουσικής και του θεατρικού παιχνιδιού παρουσίασε στους μαθητές του 1ζ το βιβλίο της, «Το ουράνιο τόξο που μπορεί να κελαηδά», μιλώντας στα παιδιά για την δύναμη της ομάδας.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Έλλη Βασιλείου

«Έλλη»

Η μαθήτρια της 2ης τάξης του Γυμνασίου, Έλλη Βασιλείου παρουσίασε στους μαθητές του 4ε το βιβλίο της, «Έλλη» με τη βοήθεια της εικονογράφου, Θεανώ Πετρίδου, μιλώντας για τη συγγραφή, τις ιδέες, τον τρόπο και το ύφος της εικονογράφησης και δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν, ζωγραφίζοντας πορτρέτα ο ένας του άλλου και γράφοντας μικρές ιστορίες ή λογοπαίγνια με αυτά.

Μάρτιος 2017

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Βασιλική Νευροκοπλή

«Ως την άκρη του νερού»

Η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή παρουσίασε στους μαθητές του 3στ το βιβλίο της, «Ως την άκρη του νερού», που θίγει την αξία, τη δύναμη και το μυστήριο της μουσικής ανά τον κόσμο.

 

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Βασιλική Κατέρη

«Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;»

Η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη με το βιβλίο της, «Πετάει, πετάει τ’ αγριολούλουδο;», συζήτησε με τους μαθητές του 3γ για το ταξίδι που αποφασίζει να κάνει κάθε άνθρωπος στη ζωή του και τον τρόπο που αγωνίζεται για να εκπληρώσει τα όνειρα του.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Αργυρώ Πιπίνη

«Μελάκ, μόνος»

Η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη και ο ζωγράφος Αχιλλέας Ραζής παρουσίασαν το βιβλίο «Μελάκ, μόνος», σε όλα τα τμήματα της 6ης τάξης στο θέατρο, ως καταληκτική δράση στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που ακολουθήσαμε φέτος στη βιβλιοθήκη.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς για θέματα που τα απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης του βιβλίου, όπως μετανάστευση, προσφυγιά, αποξένωση, εθελοντισμός, ένταξη, φιλία, διαφορετικότητα.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Άννα Κουππάνου

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

Η συγγραφέας Άννα Κουππάνου με το βιβλίο της, «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε», μίλησε στους μαθητές του 5στ για το δίκαιο και το άδικο, τη δύναμη της επιστήμης, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, το ρόλο του περιβάλλοντος μέσα από την καταλυτική δράση του μυθιστορήματος και τη μαγεία του φανταστικού.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Έλλη Βασιλείου

«Έλλη»

Η μαθήτρια της 2ης τάξης του Γυμνασίου, Έλλη Βασιλείου παρουσίασε στους μαθητές του 4α το βιβλίο της, «Έλλη». Τα παιδιά, ζωγράφισαν πορτρέτα ο ένας του άλλου και έγραψαν μικρές ιστορίες ή λογοπαίγνια με αυτά.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κατερίνα Τζαβάρα

«Εγώ, εγώ κι ένα χωνάκι παγωτό»

Η συγγραφέας-εκπαιδευτικός Κατερίνα Τζαβάρα παρουσίασε το βιβλίο της «Εγώ, εγώ κι ένα χωνάκι παγωτό», στους μαθητές του 1α. Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και τις δραστηριότητες που ακολούθησαν δόθηκε έμφαση στην χαρά του να μοιράζεσαι, και μαζί βρήκαν τα υλικά της συνταγής που διώχνει τον εγωισμό.

Κατερίνα Τζαβάρα

«Η παπαρούνα της καρδιάς»

Η συγγραφέας-εκπαιδευτικός Κατερίνα Τζαβάρα παρουσίασε το βιβλίο της «Η παπαρούνα της καρδιάς», στους μαθητές του 3α. Μέσα από το βιβλίο έθιξαν τα θέματα της φύσης και του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη δύναμη της αγάπης.

 

Απρίλιος 2017

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Χριστίνα Φραγκεσκάκη

«Ζωγράφισε μου ένα σπίτι»

Η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη και η εικονογράφος Μάρια Μπαχά παρουσίασαν στα τμήματα 1ε και 1στ το βιβλίο «Ζωγράφισε μου ένα σπίτι». Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια της εικονογράφου τα παιδιά κατασκεύασαν ένα πόστερ με την τεχνική του κολάζ για να συνθέσουν το δικό τους χώρο – σπίτι σύμφωνα με τις εικόνες και τα βιώματα τους.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Αγγελική Δαρλάση

«Το παλιόπαιδο»

Η Αγγελική Δαρλάση συνομίλησε με τους μαθητές της 5ης τάξης στο θέατρο για το βιβλίο της, «Το παλιόπαιδο», βιβλίο που διαβάστηκε από τους μαθητές και επεξεργαστήκαμε στη βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με τη δημιουργό ήταν ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, η φτώχεια στις υποβαθμισμένες πόλεις και χώρες, η μουσική και η αξία της, η αγάπη και η ευγένεια, η μοναξιά και η απομόνωση, η παραβατική συμπεριφορά ανήλικων παιδιών. Τέλος, οι μαθητές της 5ης τάξης ξενάγησαν τη συγγραφέα στην έκθεση με τα έργα που δημιούργησαν με αφορμή το βιβλίο.

Μάιος 2017

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Άννα-Μαρία Βλάσση

«Ο κήπος του Ματίς»

 

Η εκδότρια Άννα-Μαρία Βλάσση παρουσίασε στους μαθητές του 3α το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ματίς”, βασισμένο στο βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς». Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ομαδικό κολλάζ με μοτίβα εμπνευσμένα από την τέχνη του.

 

 

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

«Ο Τυροκοφτερός»

 

Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου παρουσίασε το βιβλίο της «Ο Τυροκοφτερός» στους μαθητές του 3γ. Ο ήρωας του βιβλίου με χιούμορ μιλάει για την διατροφή παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους να τρέφονται υγιεινά και να μην σπαταλούν την τροφή.

Η συγγραφέας σχημάτισε μια τεράστια πυραμίδα στο πάτωμα της βιβλιοθήκης και τα παιδιά με τη βοήθεια του Τυροκοφτερού και των οδηγιών του τοποθέτησαν τρόφιμα (τυρί, λαχανικά, κρέας κλπ.) στη σωστή θέση σύμφωνα με τη διατροφική τους αξία.

 

 

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Χρήστος Χωμενίδης

«Καρπουζάκης»

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και η κόρη του, μαθήτρια της 1ης τάξης αφηγήθηκαν στο 1γ την περιπέτεια του «Καρπουζάκη», ενός ήρωα που επινόησαν πριν δύο χρόνια και πρωταγωνιστεί στην ιστορία τους.

Η ιστορία τους συνεχίζει να εμπλουτίζεται και ο συγγραφέας κάλεσε του μαθητές της τάξης να τη δραματοποιήσουν και κατόπιν να γράψουν το τέλος που θα επιθυμούσε ο καθένας.

Ιούνιος 2017

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Σοφία Δαρτζάλη

«Όταν η μαμά μου είπε ψέματα»

Η συγγραφέας Σοφία Δαρτζάλη μέσα από την ιστορία της «Όταν η μαμά μου είπε ψέματα», μίλησε στους μαθητές του 3στ για την πραγματικότητα που κάποιες φορές θα θέλαμε να αλλάξουμε γιατί πληγώνει.

Ακολούθησε συζήτησε των μαθητών με τη συγγραφέα για το ψέμα, τις συνέπειες του αλλά και την αγάπη που τελικά υπερισχύει.