Οκτώβριος 2014

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 (Β΄τάξη στο θέατρο)

«Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας»

O Frank Viva βραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων και ιδρυτής της εταιρίας σχεδιασμού (design) Viva & Co στον Καναδά, επισκέφτηκε το σχολείο μας για να μας γνωρίσει τον ήρωα του βιβλίου του.

Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας ζει στη Νέα Υόρκη με τον παππού του, τον μεγάλο Φρανκ και τον σκύλο του Έντυ. Η επίσκεψη στο μουσείο ΜοΜΑ γίνεται εμπειρία για τον παππού και τον εγγονό. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου  τα παιδιά της Β΄τάξης είχαν την ευκαιρία να δουν εικόνες, να ανακαλύψουν εκθέματα, να φανταστούν και να δημιουργήσουν εικόνες από έργα τέχνης παρακολουθώντας βίντεο για το βιβλίο, το μουσείο και το συγγραφέα επίσης.

Η κυρία Άννα-Μαρία Βλάσση παρουσίασε και σύστησε το Μικρό Φρανκ στα παιδιά που καλέστηκαν να ανακαλύψουν κρυμμένα αντικείμενα, κρυμμένες λέξεις και να συνομιλήσουν με το συγγραφέα και δημιουργό του βιβλίου.

Ο Frank Viva στο τέλος με το μαγικό του πινέλο ζωγράφισε το "Μικρό Φρανκ" για να συντροφεύει τους μαθητές του σχολείου μας στη Βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 (Γ΄τάξη και Δ3  στο θέατρο)

«Στέλιος Κυριακίδης: ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό!»

Η συγγραφέας Μαρία Κοντού με ενθουσιασμό και αγάπη για τον παππού της, το μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, παρουσίασε τη ζωή και τον αγώνα που έκανε για να κατακτήσει το όνειρό του, που ήταν,  σε πολύ δύσκολους καιρούς,  να  βοηθήσει τη χώρα  και τους συνανθρώπους. Πήρε μέρος  στο Μαραθώνιο της Βοστώνης και κατέκτησε την πρώτη θέση. Τα τμήματα της Γ΄τάξης και το Δ3 παρακολούθησαν βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων του Στέλιου Κυριακίδη, εικόνες από τον τύπο της εποχής και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα εκφράζοντας τις απορίες, τις ανησυχίες αλλά και τη χαρά τους που πολύ μεγάλος αριθμός των μαθητών του σχολείου θα συμμετείχε στον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας δίνοντας το δικό τους παρόν στην κατάκτηση των ονείρων τους. Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας με ιδιαίτερο κέφι και ευαισθησία, αφιέρωσε σε όλα τα παιδιά που παρακολουθήσαν την εκδήλωση δυό λόγια στα βιβλία τους.

 

 

 

Νοέμβριος 2014

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014   

«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ελ Γκρέκο»

Η συγγραφέας και στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα μετέφερε τα παιδιά του Γ3 στο Χάνδακα, την πρωτεύουσα της Κρήτης στα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα για να γνωρίσουν ένα σπουδαίο παιδί που ζωγράφιζε στην άμμο κάστρα και καράβια και αργότερα ζωγράφιζε με πάθος και ιδιαίτερο ταλέντο στο ξύλο αγίους.

Το βιβλίο της Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ελ Γκρέκο ήταν η αφορμή για να γνωρίσουν αυτή τη σπάνια φυσιογνωμία, να δουν εικόνες από την Ιταλία και την Ισπανία, να συζητήσουν για το έργο του να ονειρευτούν και να προβληματιστούν για την τέχνη μέσα στους αιώνες.

 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 

 

« Το σιτάρι»

 

Η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη παρουσίασε στα παιδιά των τμημάτων Γ5 και Γ6 το βιβλίο της Το σιτάρι.

Με κέφι και θεατρική ανάγνωση ξεκίνησε από τον πολύ αγαπητό στα παιδιά κόσμο της μυθολογίας, περιπλανήθηκε μαζί τους στη λαϊκή μας παράδοση και ολοκλήρωσε την παρουσίασή της με όλη τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, μέσα από φωτογραφίες αλλοτινών καιρών, αλλά και ωραίες συνταγές και παιχνίδια δραστηριοτήτων με αφορμή το βιβλίο.

 

 

Δεκέμβριος 2014

 

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

« Γίνε πράκτορας του πλανήτη»

Η ομάδα Πράκτορες του πλανήτη από το Μάρκο Ζάγκα, εμψυχωτή-παιδαγωγό και τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη παρουσίασαν στα παιδιά των Δ2 και Δ4 τρόπους για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Τα παιδιά έφτιαξαν ταυτότητες πράκτορα, ανέλαβαν αποστολές, ανακύκλωσαν διαφορετικές κατηγορίες υλικών και μέσα από δράσεις ιδιαίτερα ελκυστικές, πήραν αποφάσεις και βοήθησαν με τον τρόπο τους με τους ήρωες του βιβλίου στην ευαισθητοποίηση για ότι πολύτιμο μας προσφέρει η φύση.

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

« Δωροβροχή»

Όλα τα τμήματα της Α΄τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση Δωροβροχή από τη θεατρική ομάδα του Omiros College στο θέατρο. Η ιδέα της προσφοράς και της αγάπης μέσα στο γιορτινό κλίμα των χριστουγέννων ήταν το θέμα του βιβλίου που βασίστηκε η παράσταση. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τη συγγραφέα του βιβλίου Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, όπως επίσης και με τους ήρωες του παραμυθιού προκειμένου το μήνυμα των χριστουγέννων να μιλήσει στις καρδιές όλων μας.

 

 

Ιανουάριος 2015

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

« Ο Πετίτ το τέρας»

Η θεατρολόγος Άννα Παπαφίγκου σύστησε στα παιδιά του Α5 και Α7 τον Πετίτ το τέρας, ή μήπως όχι και τόσο τέρας; Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες και αφήγηση μίλησαν για τον καλό αλλά και τον μερικές φορές ζαβολιάρη εαυτό τους προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.



 Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

« Θέλω πάντα να γελάς»

Η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη παρουσίασε στα παιδιά του Α2 το βιβλίο της Θέλω πάντα να γελάς περιγράφοντας τη σχέση δύο κοριτσιών από διαφορετικές χώρες. Το κορίτσι από την Ελλάδα βοήθησε και υποστήριξε το κορίτσι από την Ιαπωνία που του έλειπε τόσο η πατρίδα του και οι αγαπημένοι του. Η συγγραφέας παρουσίασε εικόνες από τη μακρινή αυτή χώρα, μίλησε για τον πολιτισμό της για τους ανθρώπους της και έπαιξε με τα παιδιά παιχνίδια γραφής και παρατήρησης. Στο τέλος συζήτησαν για τη φιλία και την αγάπη μεταξύ των λαών.

 

 

 

 


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

« Άπαπα, Άλφονς»

Ο Άλφονς αγαπημένος ήρωας των παιδιών στη Σουηδία έρχεται και στη χώρα μας για να μιλήσει για τις περιπέτειές του. Τα παιδιά των τμημάτων Α3 και Α4 με το βιβλίο Άπαπα Άλφονς και τη θεατρολόγο Άννα Παπαφίγκου παρακολούθησαν την προσπάθεια του Άλφονς να παίξει και να δημιουργήσει στον ελεύθερό του χρόνο με τη βοήθεια και την παρέα του μπαμπά του.    

 

 

Φεβρουάριος 2015

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015   

«Οι περιπέτειες του Πέρη»

Η ψυχολόγος-συγγραφέας Σμαρούλα Παντελή σύστησε στο Γ1 τον Πέρη τον μικρό ήρωα του βιβλίου της, που αγαπά τα γλυκά όπως και το γλυκό σιρόπι για τον πονόλαιμο.  Είναι άραγε το ίδιο άκακο; H συγγραφέας συζήτησε με τα παιδιά για τους κινδύνους από τις τοξικές ουσίες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τη σωστή χρήση τους.

 

 

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 

«Η παρέλαση των φρούτων»

(Όλα τα τμήματα της Β΄τάξης στο θέατρο)

Κάπου μακριά ή και κοντά μας στη χώρα των παραμυθιών δυό πριγκιπόπουλα αποφάσισαν να μην ξαναφάνε φρούτα. Τι συνέβη άραγε; Μήπως κάποια συνομωσία; H διατροφική αξία  των φρούτων παρουσιάστηκε θεατρικά από τη θεατρική ομάδα των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική» και με αφορμή το ευρηματικό παραμύθι της Σοφίας Τσιάμη στα τμήματα της Β΄ τάξης οδηγώντας τα παιδιά σε μοσχομυριστά περιβόλια γεμάτα φρούτα και φρουτολιχουδιές.

 

 

 

 

 

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015  

«Γίνε πράκτορας του πλανήτη» (Γ1& Δ5)

Η ομάδα Πράκτορες του πλανήτη από το Μάρκο Ζάγκα, εμψυχωτή-παιδαγωγό και τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη παρουσίασαν στα παιδιά των Γ1 και Δ5 τρόπους για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Τα παιδιά έφτιαξαν ταυτότητες πράκτορα, ανέλαβαν αποστολές, ανακύκλωσαν διαφορετικές κατηγορίες υλικών και μέσα από δράσεις ιδιαίτερα ελκυστικές, πήραν αποφάσεις και βοήθησαν με τον τρόπο τους με τους ήρωες του βιβλίου στην ευαισθητοποίηση για ότι πολύτιμο μας προσφέρει η φύση.

 

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Χάρτινη αγκαλιά»    

Η συγγραφέας Ιφιγένεια Μαστρογιάννη με το ΣΤ3 συζήτησε για τη δύναμη των βιβλίων, για τη δύναμη των συναισθημάτων που μας γεννούν και την παρηγοριά που μπορεί να προσφέρουν στις δύσκολες στιγμές. Η ηρωίδα της, η Θάλεια, γίνεται αφορμή να φανούν αξίες και υψηλά νοήματα για τη ζωή, τα όνειρα, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη ψυχής μέσα από τη χάρτινη αγκαλιά των βιβλίων της.

 

 

 

 

 

Μάρτιος 2015

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015  

«Θέλω πάντα να γελάς»

Η Χαρά και η Γιοσίμη είναι φίλες αλλά η Γιοσίμη από την Ιαπωνία είναι θλιμμένη… Άραγε η Χαρά θα την βοηθήσει; Μέσα από εικόνες, ήχους, αντικείμενα και μυρωδιές της μακρινής χώρας η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη καταφέρνει να αποδείξει την αξία της φιλίας και το σεβασμό στον πολιτισμό και τις διαφορές μεταξύ των χωρών και των ανθρώπων. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε για το Α1.

 

 

 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 (Όλη η Α΄ τάξη στο θέατρο)

«Παρέλαση των φρούτων»

Κάπου μακριά ή και κοντά μας στη χώρα των παραμυθιών δυό πριγκιπόπουλα αποφάσισαν να μην ξαναφάνε φρούτα. Τι συνέβη άραγε; Μήπως κάποια συνομωσία; H διατροφική αξία  των φρούτων παρουσιάστηκε θεατρικά από τη θεατρική ομάδα των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική» και με αφορμή το ευρηματικό παραμύθι της Σοφίας Τσιάμη στα τμήματα της Α΄ τάξης οδηγώντας τα παιδιά σε μοσχομυριστά περιβόλια γεμάτα φρούτα και φρουτολιχουδιές.

 

 

 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 

«Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία»

Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου ταξίδεψε τα παιδιά του Ε2 με καράβια περίεργα, που σαλπάρουν για άγνωστες θάλασσες και έχουν να αφηγηθούν χιλιάδες ιστορίες και να μας μεταφέρουν εικόνες από κόσμους μακρινούς.

 

 

 

 Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015    

«Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε!»

(Όλα τα τμήματα της Γ΄ τάξης στο θέατρο)

Η θεατρική ομάδα «Κάλτσες ριγέ» των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική» παρουσίασε το βιβλίο «Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε!» στο θέατρο. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης βοήθησαν τον Σερπαντίνο να ξεπεράσει το πρόβλημά του με το χρόνο και τα ρολόγια. Ο Σερπαντίνος φτιάχνει τη δική του ώρα, την ώρα χωρίς ρολόι. Ξεκινάει όμως η περιπέτειά του και η αναζήτηση. Θα αλλάξει η αντιμετώπισή του;

 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή»

Ο συγγραφέας Άγγελος Αγγέλου παρουσίασε στο Δ1 με θεατρική αφήγηση τον Ερμή, ένα κεφάτο παιδί με ένα μεγάλο ελάττωμα…προτιμάει το ψέμα από την αλήθεια. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των έργων του. Θα τα καταφέρει άραγε;

 

 

 

Απρίλιος 2015:μήνας αφιερωμένος στο Παιδικό Βιβλίο

Τετάρτη 1 Απριλίου2015     

«Χάρτινη αγκαλιά»    Η συγγραφέας Ιφιγένεια Μαστρογιάννη συζήτησε με το Ε2 για τη δύναμη των βιβλίων, για τη δύναμη των συναισθημάτων που μας γεννούν και την παρηγοριά που μπορεί να προσφέρουν στις δύσκολες στιγμές. Η ηρωίδα της, η Θάλεια, γίνεται αφορμή να φανούν αξίες και υψηλά νοήματα για τη ζωή, τα όνειρα, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη ψυχής μέσα από τη χάρτινη αγκαλιά των βιβλίων της.

 

 

 

 

Πέμπτη 2 Απρίλιου 2015  

«Μάγισσες γόμες»

Ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Βασίλης Κουτσιαρής με θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό παρέσυρε τα παιδιά του Β2 στην τάξη της Νικολέτας που με τρόπο μαγικό και ανεξήγητο μέσα στην τσάντα της βρίσκονται γόμες και άλλα «ξένα πράγματα». Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν γόμες και έπαιξαν το παιχνίδι του  κρυμμένου θησαυρού στα ράφια της βιβλιοθήκης.

 

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 

«Κερδιστανοί, Χανιστανοί και μια γαλάζια φάλαινα»

Η διαχείριση της Νίκης και της Ήττας ήταν η αφορμή για το διαδραστικό παιχνίδι του Β5 με το συγγραφέα Γιώργο Μπουμπούση που τόνισε το νόημα του Χάνω-Κερδίζω χωρίς να πληγώνω και να πληγώνομαι.

 

 

 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015  

«Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι;»

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Μαριέττα Κόντου με τα παιδιά του Δ6 γνώρισαν τον Όμηρο, το συνομήλικό τους ήρωα και παράλληλα τον εαυτό τους, τις ανησυχίες τους, τις σχέσεις τους με τους μεγαλύτερους και τους συμμαθητές τους. Ένα βιβλίο για όλες τις απορίες και τα συναισθήματα.

 

 

 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 

«Ξεχασμένα Παραδοσιακά Επαγγέλματα στη Νάξο»

Ο Γιάννης Βερώνης, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για τον τόπο του  και τις παραδόσεις του, τη Νάξο, παρουσίασε στα παιδιά του Ε5 επαγγέλματα του χθες. Αναφέρθηκε και παρουσίασε βίντεο για την παρασκευή του ψωμιού, το μάζεμα της ελιάς, έδειξε στα παιδιά εργαλεία από τεχνίτες αλλοτινών καιρών και μίλησε με πολύ αγάπη για να ζωντανέψουν μπροστά μας τα εργαστήρια της εποχής.

 

 

Μάιος 2015

Τρίτη 12 Μαΐου 2015 

«Το  καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου»

Η Μάρω Κατσίκα, αρχιτέκτονας και συγγραφέας, με αφορμή ένα ποίημα του Μιχαήλ Λέρμοντοβ και από τις γραμμές και τα χρώματα του ρώσικου μοντερνισμού έπλασε την ιστορία του μικρού καραβιού, που θέλει να ταξιδέψει στη φαντασία κάθε παιδιού. Τα παιδιά του Α4 είχαν τη δυνατότητα στο τέλος να συνθέσουν το δικό τους καραβάκι με πολύχρωμα σχήματα και να ταξιδέψουν στους δικούς τους φανταστικούς κόσμους.

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 

«Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ» 

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Μαριέττα Κόντου αναμετρήθηκε με αυτά που οδηγούν ένα παιδί να συνειδητοποιήσει ότι μεγαλώνει. Ψέματα από αγάπη, συμμαχίες με αυτά που μεχρι χθες αντιπαθούσες και όλα μέσα από την ιστορία του Γκρεγκουάρ που διδάσκει το νόημα της ζωής, το καλό και το κακό, το άσπρο και το μαύρο, το δίκιο και το άδικο. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε για το Ε3.

 

 

 

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 

«Τρύπωνας ο φαφαγάλος»  

Η συγγραφέας Άννα Κωσταλλά και ο Τρύπωνας ο φαφαγάλος μίλησαν στα παιδιά του Δ3 για φιλία, ζεστασιά και αγάπη που νιώθουμε όλοι μας με αγαπημένα πρόσωπα γύρω μας. Οι μαθητές του Δ3 παρουσίασαν στη συγγραφέα τη δουλειά τους βασισμένη στη σειρά των βιβλίων της με πρωταγωνιστή τον Τρύπωνα, που τους συνόδευσε στις δραστηριότητες της τάξης τους αλλά και έξω από αυτήν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Ακροβάτες της τύχης»

Η σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και στιχουργός Κέλλυ Σταμουλάκη παρουσίασε στο Γ5 μαζί με τους 5 συνεργάτες της ηθοποιούς, το παραμύθι «Ακροβάτες της τύχης», βασισμένο στην αντίστοιχη θεατρική παράσταση. Ένα μυθικό ταξίδι για τη σωτηρία μιας χώρας που τη σκιάζει η ματαιοδοξία, ο φθόνος και η απληστία. Ένα ταξίδι που υμνεί τη δύναμη της θέλησης και μας οδηγεί να ορίσουμε τη ζωή και την τύχη μας.

 

Τρίτη 26 Μαΐου 2015    

«Η γελαστή γέφυρα»

Η Ναντίνα Κυριαζή, συγγραφέας και θεατρολόγος, έπαιξε με τα παιδιά του Α2 και Α3 στη γελαστή γέφυρα ένα παραμύθι με τραγούδια και παιχνίδια. Είναι μια ιστορία για τη χαρά του παιχνιδιού, του μοιράσματος και της αγάπης.

 








Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα»

Η συγγραφέας Λέλα Στρούτση με το βιβλίο της «Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα» ταξίδεψε τα παιδιά του Δ5 στο μαγικό κόσμο των μαθηματικών μέσα από ένα μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής με το μονόφθαλμο Οκτάβιο Παζλ και τους συμμάχους του, τη λογική και το μαθηματικό δαιμόνιο. Τα παιδιά πήραν μέρος στην αναζήτηση της μίας και μοναδικής μαύρης θρούμπας σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στη βιβλιοθήκη.

 

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Τα μυστικά της βεντάλιας»

Η συγγραφέας Βέρα Πρατικάκη βάσισε το βιβλίο της στη βεντάλια ως χρηστικό αντικείμενο και μέσο επικοινωνίας, διαφήμισης αλλά και ανταλλαγής μηνυμάτων. Πρωταγωνίστρια η θεία Σάρλοτ και οι βεντάλιες της που τελικά θα τη σώσουν…τα παιδιά του Γ1 έμαθαν για την ιστορία της βεντάλιας και διασκέδασαν με τους ήρωες και τους γρίφους που είχαν να λύσουν.