Οκτώβριος 2015 Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 Τούμπαλιν/ Χατζηγιαννάκη, Βάσια

Οι μαθητές του 2ζ με τη βοήθεια της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Τούμπαλιν», αλλά και του ήρωα του Βαγγέλη, ταξίδεψαν στα νερά του Καστελλόριζου ώστε να έρθουν πιο κοντά με θέματα όπως περιβάλλον, φιλία και κυρίως δύναμη για να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν τους φόβους τους με αισιοδοξία.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Κάνε γρήγορα, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Κάνε γρήγορα, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1α σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη και ευγένεια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Κάνε γρήγορα, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1ζ σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη και ευγένεια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ώρα για πάρτι, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Ώρα για πάρτι, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1β σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως ευγένεια, σεβασμός και καλοσύνη. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Νοέμβριος 2015

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σκληρό καρύδι/ Σβορώνου, Ελένη

Η συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο WWF Ελένη Σβορώνου με το βιβλίο της το «Σκληρό καρύδι» παρουσίασε στα παιδιά του 5β την Αισέ, ένα κορίτσι με τις ίδιες ανησυχίες, που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά της ηλικίας της αλλά και μία επιπλέον. Τη ζωή σε μια καινούρια χώρα και τη νοσταλγία για την πατρίδα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Έννοιες όπως νοσταλγία, φόβος, πείσμα, χιούμορ αλλά και σεβασμός, ευγένεια, καλοσύνη πλαισιώνουν τη ζωή της και τη ζωή αυτών που είναι γύρω. Οι μαθητές του 5β προβληματίστηκαν σε σχέση με τη ζωή αυτών των ανθρώπων, που βρίσκονται τόσο κοντά μας ή ανάμεσα μας.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κάνε γρήγορα, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Κάνε γρήγορα, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 2α σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη και ευγένεια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Ώρα για πάρτι, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Ώρα για πάρτι, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1στ σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως ευγένεια, σεβασμός και καλοσύνη. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στέλιος Κυριακίδης, ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό!/ Κοντού, Μαρία 

Η αγάπη, η αλληλεγγύη, το «ευ αγωνίζεσθαι» και η δύναμη που αποκτάς για να κατακτήσεις τους στόχους σου και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου ήταν όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τον Στέλιο Κυριακίδη, μαραθωνοδρόμο και σπουδαίο άνθρωπο, που με τα ελάχιστα εφόδια και μόνο οδηγό του την αγάπη για την πατρίδα του, κατάφερε το ακατόρθωτο σε δύσκολους καιρούς. Η εγγονή του και συγγραφέας του βιβλίου, Μαρία Κοντού παρουσίασε στα παιδιά της 3ης τάξης το βιβλίο της «Στέλιος Κυριακίδης» εστιάζοντας στις αξίες, που υπηρέτησε ο παππούς της και μεγάλος αθλητής. Την παρουσίαση συμπλήρωσε προβολή βίντεο με συνεντεύξεις και σκηνές από αγώνες της εποχής.

Κάνε γρήγορα, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Κάνε γρήγορα, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1δ σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως σεβασμός, αλληλεγγύη και ευγένεια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Ώρα για πάρτι, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Ώρα για πάρτι, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1ε σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως ευγένεια, σεβασμός και καλοσύνη. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ώρα για πάρτι, Άλφονς!/ Bergström, Gunilla

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου και ο ήρωας της ιστορίας «Ώρα για πάρτι, Άλφονς!» οδήγησαν τα παιδιά του 1γ σε ένα θεατρικό παιχνίδι που στόχο είχε την καλλιέργεια εννοιών όπως ευγένεια, σεβασμός και καλοσύνη. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Άλφονς, ζωγράφισαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη περιπέτεια.

 Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ο κουρσάρος της Πρώτης/ Χαλιακόπουλος, Γρηγόρης

Ο συγγραφέα και δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος φέρνει κοντά μας ένα νησί και την ιστορία του μέσα από την ιστορία δύο νέων παιδιών στο ταξίδι τους στην αυτογνωσία. Το νησί είναι η Πρώτη, νησί του Ιονίου, και η ιστορία του κουρσάρου που βοηθάει τους ήρωες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να βοηθηθούν με καλοσύνη, σεβασμό και ευγένεια. Το βιβλίο που έφερε κοντά στο 6γ τους ήρωες είναι «Ο κουρσάρος της Πρώτης».

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ριχάρδος ο ξεροκέφαλος/ Κυρίτση-Τζιώτη, Ιωάννα

Το 2δ γνώρισε τον «Ριχάρδο τον ξεροκέφαλο» και τις απίστευτες ξεροκεφαλιές του. Τα αγοράκια φοράνε μόνο μπλε χρώμα, τα κοριτσάκια μόνο ροζ, λέει ο Ριχάρδος και η συγγραφέας του Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη ρωτάει τα παιδιά αν συμφωνούν ξεκινώντας ένα παιχνίδι με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη φύση, τα χρώματα, την ευγένεια και την καλοσύνη, που όλα τα ρυθμίζουν μήπως και αλλάξουν με εξυπνάδα και αγάπη το μυαλό του βασιλιά. Τελικά μάλλον τα κατάφεραν!

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Τούμπαλιν/ Χατζηγιαννάκη, Βάσια

Οι μαθητές του 3α με τη βοήθεια της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Τούμπαλιν», αλλά και του ήρωα του Βαγγέλη, ταξίδεψαν στα νερά του Καστελλόριζου ώστε να έρθουν πιο κοντά με θέματα όπως περιβάλλον, φιλία και κυρίως δύναμη για να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν τους φόβους τους με αισιοδοξία.

Κυριακάτικη εκδήλωση

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

«Πού γεννιούνται τα παιχνίδια;»

Στην κυριακάτικη εκδήλωση της βιβλιοθήκης οι τάξεις 1η– 3η παρακολούθησαν την παράσταση κουκλοθέατρου «Πού γεννιούνται τα παιχνίδια;».  Ένας συνδυασμός θεάτρου και μαριονέτας: ο μικρός Άγγελος παρόλα τα παιχνίδια που έχει, δεν είναι ευτυχισμένος. Τα παιχνίδια τον οδηγούν στον τόπο κατασκευής τους. Η παράσταση έθιξε θέματα όπως παιδική εργασία, αλαζονεία, απληστία και τέλος αγάπη, αλληλεγγύη και συνεργασία. Μετά την παράσταση ακολούθησε εκπαιδευτική δραστηριότητα βασισμένη στον τρόπο κατασκευής της κούκλας και της μαριονέτας.

 

«Τέλος στα απορρίμματα με τρεις λέξεις»

Η ομάδα Πράκτορες του Πλανήτη έχει ένα στόχο: να προστατέψει τον πλανήτη. Τα παιδιά της 4ης – 6ης τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέλος στα απορρίμματα με τρεις λέξεις» . Ασχολήθηκαν με κατασκευές, αποκρυπτογράφησαν μηνύματα για το περιβάλλον και ανέλαβαν δράση προκειμένου να γίνουν πράκτορες στη διάσωση του πλανήτη.

 «Εισαγωγή στις δεξιότητες Gordon»/ Παπάγος, Αλέκος 

Οι γονείς των μαθητών την ημέρα της εκδήλωσης παρακολούθησαν διάλεξη από τον καθηγητή Αλέκο Παπάγο με θέμα «Εισαγωγή στις δεξιότητες Gordon». Ο κύριος Παπάγος παρουσίασε στους γονείς εναλλακτικούς τρόπους πειθαρχίας του μοντέλου Gordon, που όχι μόνο καθιστούν την τιμωρία άσκοπη και άχρηστη, αλλά θέτουν γερά θεμέλια ώστε τα παιδιά να γίνονται πιο υπεύθυνα.

 Δεκέμβριος 2015

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο νάνος δεν κοιμάται/ Lindgren, Astrid

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου με τη μοναδική ευαισθησία  και την ικανότητα προσέγγισης των παιδιών, που τη διακρίνει, παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο στο 2ζ το βιβλίο «Ο νάνος δεν κοιμάται» τονίζοντας την ανάγκη και το δικαίωμα κάθε πλάσματος για τρυφερότητα, αγάπη και ενδιαφέρον.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο νάνος δεν κοιμάται/ Lindgren, Astrid

Η εμψυχώτρια Άννα Παπαφίγκου με τη μοναδική ευαισθησία  και την ικανότητα προσέγγισης των παιδιών, που τη διακρίνει, παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο στο 2δ το βιβλίο «Ο νάνος δεν κοιμάται» τονίζοντας την ανάγκη και το δικαίωμα κάθε πλάσματος για τρυφερότητα, αγάπη και ενδιαφέρον.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα/ Isol

 

Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα: ένα βιβλίο μαγικό, που φωτίζει τα όνειρα των παιδιών και όχι μόνο, παρουσίασε η Άννα Παπαφίγκου, εμψυχώτρια των εκδόσεων Μάρτης, χρησιμοποιώντας έναν φακό και τη φαντασία κάθε παιδιού. Τα παιδιά του 2ε συμμετείχαν στο παιχνίδι «το βιβλίο που φωτίζει στο σκοτάδι» θαυμάζοντας κάθε φορά τις κρυμμένες εικόνες που ξεδιπλωνόντουσαν μπροστά τους.

 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά/ Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα

Το βιβλίο «Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά» παρουσίασε η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη στα παιδιά του 3α.  Ένα παραμύθι που μέσα από την ιστορία του Αντρέα και της μικρής ακατάδεκτης πριγκίπισσας του, θίγει το σοβαρό θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας, της αγάπης και της αλληλεγγύης. Η συγγραφέας έδειξε στα παιδιά βιβλίο με γραφή Μπράιγ (Braille) και μίλησε για τη δύναμη των χρωμάτων και εικόνων που μπορούμε οι υγιείς άνθρωποι να απολαμβάνουμε. 

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά/ Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα  

Το βιβλίο «Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά» παρουσίασε η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη στα παιδιά του 2γ.  Ένα παραμύθι, που μέσα από την ιστορία του Αντρέα και της μικρής ακατάδεκτης πριγκίπισσας του, θίγει το σοβαρό θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας, της αγάπης και της αλληλεγγύης. Η συγγραφέας έδειξε στα παιδιά βιβλίο με γραφή Μπράιγ (Braille) και μίλησε για τη δύναμη των χρωμάτων και εικόνων που μπορούμε οι υγιείς άνθρωποι να απολαμβάνουμε. 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Για πάντα Χριστούγεννα/ Θεοχάρη, Άννη

Η συγγραφέας του βιβλίου «Για πάντα Χριστούγεννα» Άννη Θεοχάρη οδήγησε τα παιδιά του 1α σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι παρέα με τον χιονάνθρωπο που προσπαθεί να βγει από τη χιονόμπαλα του γιατί νιώθει μόνος. Με αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι και πολύ κέφι το 1α βοήθησε τον χιονάνθρωπο να πάρει τις αποφάσεις του. 

Για πάντα Χριστούγεννα/ Θεοχάρη, Άννη 

Η συγγραφέας του βιβλίου «Για πάντα Χριστούγεννα» Άννη Θεοχάρη οδήγησε τα παιδιά του 1ζ σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι παρέα με τον χιονάνθρωπο που προσπαθεί να βγει από τη χιονόμπαλα του γιατί νιώθει μόνος. Με αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι και πολύ κέφι το 1ζ βοήθησε τον χιονάνθρωπο να πάρει τις αποφάσεις του. 

 

Το ταξίδι της Κυμοθόης/ Παπαδοπούλου, Εύη

Η αρχαιολόγος και συγγραφέας ΕύηΠαπαδοπούλου και ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης παρουσίασαν σε όλη την 4η τάξη στο θέατρο την ιστορία της Κυμοθόης ζωντανεύοντας  τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, το επάγγελμα του αρχαιολόγου και τη μαγεία της αρχαιοελληνικής επτάχορδης λύρας.


Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου/ Κόντου, Μαριέττα

Η συγγραφέας Μαριέττα Κόντου και τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου της κράτησαν συντροφιά στο 2γ χαρίζοντας μας τη γνώση, τη γαλήνη και τη αγάπη που μόνο το ενδιαφέρον για το διπλανό μας και η αγάπη για το επάγγελμα μας μπορεί να μας διδάξει. Ο τσαγκαράκος από κάθε τι παλιό προσθέτοντας αγάπη φτιάχνει κάτι καινούριο και δίνει ζωή σε δέρματα, υφάσματα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ζεστάνει τους ανθρώπους γύρω του.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου/ Βλασταρά, Λένα

Η συγγραφέας Λένα Βλασταρά με τη βοήθεια της εικονογράφου Λήδας Βαρβαρούση παρουσίασαν στο 2β το δράκο Κυριάκο και την παρέα του. Η Λήδα Βαρβαρούση έδωσε ζωή στο δράκο ζωγραφίζοντας τις περιπέτειες του σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης. Η αγάπη και η αλληλεγγύη βοήθησαν στο τέλος στη λύση των προβλημάτων και βγήκαν νικητές.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το Χειμωνόσπιτο/ Κάσσαρης, Δημήτρης

Ο μουσικός και συγγραφέας Δημήτρης Κάσσαρης προσκάλεσε τους μαθητές του 3γ με τη συνοδεία της κιθάρας του στο Χειμωνόσπιτο. Ένα σπίτι ανοικτό για όλους. Πάντα έχει να προσφέρει ζεστό κρεβάτι, γαλήνη, βιβλία, μουσική σε όποιον τα αναζητά. Μουσικό-ποιητικό βιβλίο που θίγει τις αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης.


 

 

 

 

Ιανουάριος 2016 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας/ Ζαβάκου, Μαρία

Η συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου παρουσίασε στο 5στ το πρώτο ελληνικό βιβλίο που κυκλοφορεί με crowdfunding (χρηματοδότηση από το κοινό) εξηγώντας τον όρο και την καινοτόμο δράση. «Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας» ήταν μια αφορμή για αναζήτηση και προβληματισμό πάνω στα όνειρα και τις προσδοκίες κάθε ανθρώπου καθώς και τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας μας να προσπαθεί και να αγωνίζεται για να τα πραγματοποιήσει.