Ποιοτικό και δημιουργικό καλοκαιράκι!

Ποιοτικό και δημιουργικό καλοκαιράκι!

 

Η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι.  Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και οι ειδικοί προτείνουν δημιουργικές ιδέες προκειμένου ο ελεύθερος χρόνος να αξιοποιηθεί ποιοτικά και συγχρόνως ξεκούραστα.

Εξερευνήστε το περιβάλλον γύρω σας

Το καλοκαίρι συνήθως βρισκόμαστε έξω για το περισσότερο μέρος της ημέρας. Εκμεταλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να εξερευνήσετε το περιβάλλον γύρω σας μαζί με τα παιδιά σας. Αυτή η εξερεύνηση μπορεί να αφορά τόσο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου στον οποίο βρίσκεστε. Το φυσικό περιβάλλον προκαλεί τα παιδιά να το εξερευνήσουν και να μάθουν μέσα από αυτό. Στην παραλία μην περιοριστείτε στην ξαπλώστρα σας πάνω στην άμμο, αλλά εξερευνήστε τα βραχάκια ή το μώλο για θαλάσσια φυτά ή ζώα, όπως πεταλίδες, καβούρια, σαλιγγάρια ή αχινούς.  Αν είστε στο βουνό, ελάτε σε επαφή με τη φύση, χωρίς να διστάσετε να λερωθείτε με χώματα και λάσπες. Μπορείτε να φτιάξετε σπιτάκια με κλαριά, να σκαρφαλώσετε σε δέντρα, να σκάψετε στο χώμα, να παίξετε σε ρυάκια. Το χώμα και τα έντομα προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στα παιδιά, τα οποία συχνά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει αρνητικά αισθήματα γι’ αυτά, όπως  πολλοί  ενήλικες. Ένας μεγεθυντικός φακός ή ακόμη και ένα διαφανές κουτί, μπορεί να μετατρέψει τα παιδιά σε μικρούς επιστήμονες! Όσον αφορά την εξερεύνηση από πολιτιστικής άποψης, τα χαλάσματα κάστρων ή αρχαίων ναών, ακόμη και τα λαογραφικά μουσεία, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνιδιού φαντασίας. Μπορείτε να αναβιώσετε με τα παιδιά σας ιστορίες πειρατών, βασιλιάδων και αρχαίων θεών! Η ιστορία και η παράδοση του τόπου μας, μπορεί έτσι πραγματικά να ζωντανέψει με έναν τρόπο αξέχαστο για μικρούς και μεγάλους.

Το Εξωσχολικό βιβλίο

Στις διακοπές το παιδί θα πρέπει να μάθει να διαχωρίζει το σχολικό βιβλίο προορισμένο για τη μαθησιακή λειτουργία από το εξωσχολικό βιβλίο που έχει κυρίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το εξωσχολικό βιβλίο θα το βοηθήσει να αισθανθεί πνευματικά παραγωγικό, θα το ξεκουράσει, θα αναπτύξει τη φαντασία του, θα μορφωθεί, θα ψυχαγωγηθεί.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Η ενασχόληση με ήπια άθληση – σύμφωνα πάντα με την ηλικία του παιδιού –κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είτε μέσα από το παιχνίδι π.χ. ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μήλα, κρυφτό, κυνηγητό ή μέσα από ήπια αθλητική δραστηριότητα, ποδήλατο, κολύμπι. Είναι για το παιδί μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσει νέα, διαφορετικά αθλήματα από αυτά που ενδεχομένως ακολουθεί. Η αθλητική δραστηριότητα εκτός από τις κινητικές δεξιότητες καλλιεργεί την ευρηματικότητα, ενισχύει τη δεξιότητα για επικοινωνία μέσω της κοινωνικοποίησης του παιδιού.

Πικ-νικ

Μπορείτε να οργανώσετε ένα οικογενειακό πικ-νικ διαλέγοντας από κοινού το μέρος που θέλετε να πραγματοποιηθεί. Συζητήστε με το παιδί σας τι προμήθειες θέλει να πάρει μαζί του. Ζητήστε του να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του καλαθιού και προμηθευτείτε αγαπημένους χυμούς, σνακ, φρούτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια κλπ. Καθίστε κάτω από τα δέντρα, ακούστε χαλαρωτική μουσική, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια και ζητήστε του να παρατηρήσει τη φύση γύρω του (έντομα, λουλούδια, πουλιά κλπ).

[Πηγές πληροφόρησης: http://www.infokids.gr/2015/06/kalokairi-me-poiotiko-xrono-gia-to-pai/

http://www.infokids.gr/2015/06/4-drastiriotites-gia-ena-dimioyrgiko-k/

http://paizontas.gr/articles.asp?id=9 ]Ημερομηνία πρόσβασης: 23 Ιουνίου 2016

Επιστροφή