Ένα μουσείο για όλους

Ένα μουσείο για όλους

Ιουλ 18, 2021

Σε μία σχολική χρονιά με τόσο διαφορετικές συνθήκες, όπου οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είχαν ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19, η δράση, «Ένα μουσείο για όλους», μας βοήθησε να «ταξιδέψουμε» μέχρι τη Θεσσαλονίκη και να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, κάνοντας καινούριους φίλους.

Η συγκεκριμένη δράση ήταν μία πρωτοβουλία του κ. Β. Οικονόμου, Διευθυντή της Πληροφορικής και της Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Αθηνών και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Διευθύνσεων του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών και του Δημοτικού Κολλεγίου Ψυχικού, σε συνεργασία με τον Διευθυντή των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Κορυφίδη.

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του 4στ του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών με τον δάσκαλό τους κ. Χρ. Λευτεράτο, καθώς και οι μαθήτριες και οι μαθητές του 4στ του Δημοτικού Κολλεγίου Ψυχικού, με τον δάσκαλό τους κ. Γ. Δουμένη. Από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης συμμετείχε ένα τμήμα της 4ης τάξης με τη δασκάλα τους κ. Χ. Ευθυμίου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης μας, τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν διαδικτυακά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (amth.gr) μέσω της εφαρμογής ZOOM. Oι μαθητές των τριών τμημάτων, αφού γνωρίστηκαν  πρώτα μεταξύ τους και αντάλλαξαν εμπειρίες, παρακολούθησαν την ψηφιακή ξενάγηση (https://www.youtube.com/watch?v=x5GMlhWRn_Y&feature=youtu.be)  της ξεναγού κ. Ζ. Δρεπανίδου, η οποία παρουσίασε τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κι έλυσε όλες τις απορίες των μαθητών μας, οι οποίες είχαν ήδη αναρτηθεί σε έναν κοινό χώρο στην εφαρμογή Padlet, που είχε δημιουργηθεί για τους μαθητές και των τριών τμημάτων (https://padlet.com/veconomou/pdf6o6am2fm35h5c).

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα. Ιδιαίτερη εντύπωση τούς έκαναν τα μπιμπερό, το χρυσό στεφάνι, οι στλεγγίδες και ο σκελετός της γυναίκας της οποίας διασώθηκαν, λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, τα μαλλιά της και τα φρύδια της. Ήταν ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό «ταξίδι», στο οποίο οι μαθητές μας διεύρυναν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, συνδυάζοντας όλα όσα είδαν με όσα είχαν διδαχθεί στο μάθημα της Ιστορίας.

Ελπίζουμε τα παιδιά μας να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονικής και να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα που γνώρισαν διαδικτυακά.

 

 

Επιστροφή