Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα λειτουργούν οκτώ Σταθμοί Πρώτων Βοηθειών (“Ιατρεία”) καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Ιατρεία Ψυχικού: Μπενακείου, Τσολαϊνείου, Κλειστού Γυμναστηρίου, Κολυμβητικού Κέντρου, Νηπιαγωγείου

Ιατρεία Κάντζας: Μποδοσακείου, Λατσείου, Κολυμβητικού Κέντρου

 

Λειτουργία Σταθμών Πρώτων Βοηθειών 

Η λειτουργία των Σταθμών Πρώτων Βοηθειών δεν επιβάλλεται από τη νομοθεσία και αποτελεί προσφορά του Κολλεγίου Αθηνών προς τους μαθητές του.

Οι Σταθμοί Πρώτων Βοηθειών είναι στελεχωμένοι με έμπειρες νοσηλεύτριες, οι οποίες βρίσκονται σε αυτούς καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Ο ρόλος τους περιορίζεται στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών και την άμεση αντιμετώπιση απλών συμπτωμάτων. Στους Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών δεν παρέχεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, διάγνωση ή αιτιολογική θεραπεία.

 • Σε περίπτωση συμπτωμάτων τα οποία δεν υποχωρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα ή κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη ιατρικής αξιολόγησης, καλούνται οι γονείς να παραλάβουν τον μαθητή  από το Σχολείο.
 • Σε περίπτωση περιστατικών τα οποία χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής αντιμετώπισης, ο μαθητής μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο (με συνοδό) και ειδοποιούνται οι γονείς του. Από το σχολικό έτος 2022-2023, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς με ασθενοφόρο σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, κατόπιν επιθυμίας και σχετικής συγκατάθεσης των γονέων του μαθητή προς τούτο. 
  • Σε περιπτώσεις μαθητών που πάσχουν από χρόνια ή σοβαρά προβλήματα υγείας, οι γονείς προσκομίζουν γραπτές οδηγίες του θεράποντος ιατρού για την καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχομένων εκτάκτων περιστατικών σχετικών με την πάθησή τους.
  • Σε περιπτώσεις μαθητών που προσέρχονται με μεγάλη συχνότητα στα ιατρεία με σκοπό να αποφύγουν την παρακολούθηση μαθημάτων, ενημερώνονται οι γονείς τους.
  •  

  Καθήκοντα νοσηλευτριών

  Κάθε νοσηλεύτρια του Κολλεγίου Αθηνών παραβρίσκεται στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της ευθύνης της καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Υποδέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό μαθητών και αντιμετωπίζει περιστατικά, ποικίλης βαρύτητας, από ασήμαντα έως πολύ βαριά, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της παθολογίας και τραυματολογίας. Μεταξύ άλλων:

  • Παρέχει πρώτες βοήθειες στους μαθητές, το προσωπικό του Κολλεγίου Αθηνών αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο άτομο βρίσκεται στο χώρο του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει οξύ πρόβλημα υγείας.
  • Παραπέμπει τους πάσχοντες που χρήζουν ιατρικής φροντίδας προς οριστική αντιμετώπιση.
  • Σε περιπτώσεις βαρέων περιστατικών, συνοδεύει τους πάσχοντες μαθητές στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο.
  • Ενημερώνει τους γονείς και τον ιατρό που παρακολουθεί τον μαθητή ή τον ενήλικα, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
  • Συμμετέχει στην παρακολούθηση της υγείας μαθητών με χρόνιο πρόβλημα υγείας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία κτλ).
  • Παρέχει πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια αθλητικών και κολυμβητικών αγώνων και άλλων εκδηλώσεων στους χώρους του Κολλεγίου Αθηνών.
  • Συνοδεύει το Σχολείο σε περιπτώσεις εκδρομών και εξορμήσεων.
  • Συνεργάζεται με το Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα με σκοπό τον εντοπισμό και την υποστήριξη μαθητών που παρουσιάζουν σχετικά προβλήματα.
  • Τηρεί αυστηρά το ιατρικό απόρρητο.

   

  Ωράριο λειτουργίας

  Οι Σταθμοί Πρώτων Βοηθειών λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των Σχολείων και παρουσίας μαθητών σε αυτά.

  Το Ιατρείο του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Ψυχικό λειτουργεί επίσης τις απογευματινές ώρες καθημερινά και κάθε Σάββατο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων των αντιπροσωπευτικών ομάδων του Κολλεγίου και του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων «Άσκηση – Άθληση».

  Το Ιατρείο του Κολυμβητικού Κέντρου στην Κάντζα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες καθημερινά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αθλητικών του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών. Επίσης λειτουργεί τις πρωινές ώρες κάθε Σαββάτου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων των αντιπροσωπευτικών ομάδων των Δημοτικών Σχολείων.