Λίγα λόγια για τον Κωστή Μαγκλάρα

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1987. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Imperial College London και έλαβε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Από το 1998, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις στο Columbia Business School, έχοντας μάλιστα βραβευθεί δύο φορές με το Dean’s Award για το διδακτικό του έργο (Teaching Excellence & Teaching Innovation Awards).

Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Columbia, ο Κωστής Μαγκλάρας εργάσθηκε ως ερευνητικός επιστήμονας στο Canon Research Center America στο Palo Alto και συγκεκριμένα στους τομείς της επεξεργασίας της εικόνας και της μηχανικής όρασης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στα στοχαστικά μοντέλα και τα επιστημονικά δεδομένα με έμφαση στα στοχαστικά δίκτυα, τη μηχανική οικονομία και διοίκηση, την ποσοτική τιμολόγηση και τη διαχείριση εσόδων. 

Έχει επιβλέψει πάνω από 20 διδακτορικές διατριβές φοιτητών που κατέχουν ηγετικές ακαδημαϊκές και επιστημονικές θέσεις. Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο και έχει διατελέσει συντάκτης σε γνωστά περιοδικά στον τομέα του. Είναι Fellow της INFOMRS και Fellow της Foreign Policy Association των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2007, ο Καθηγητής Κωστής Μαγκλάρας ίδρυσε την εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Mismi Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι Καθηγητής στην έδρα David και Lyn Silfen του Columbia Business School και από την 1η Ιουλίου 2019 Κοσμήτορας της Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κωστή Μαγκλάρα ως Κοσμήτορα, το Columbia Business School, εκτός από τη διαχείριση της πανδημίας, την καθοδήγηση και  την υποστήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διακρίθηκε για τη -σε μεγάλο βαθμό- διδασκαλία με φυσική παρουσία σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως, με έμφαση στη βιωματική μάθηση. Έδωσε, επίσης, σημαντική ώθηση στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ψηφιακού μέλλοντος των επιχειρήσεων.

Εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή, το οποίο, εκτός από το πρόγραμμα σπουδών για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, τις επενδύσεις με αντίκτυπο και τις παραμέτρους προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ευαισθησίας και εταιρικής διακυβέρνησης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, διερευνά τις καθαρές τεχνολογίες αιχμής και τη στρατηγική των επιχειρήσεων για  τη μετάβαση στη μηδενική επίδρασή τους στο περιβάλλον.

Διεύρυνε την εστίαση της Σχολής στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα διπλού πτυχίου σε συνδυασμό με τη Μηχανική. Ενίσχυσε σημαντικά την ποικιλομορφία του φοιτητικού σώματος με διασχολική εστίαση στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη.

Επιπλέον, υπό την ηγεσία του, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός νέου μετασχηματιστικού campus 500.000 τ.μ., όπου το Columbia Business School θα μεταφερθεί στα τέλη του 2021.

Είναι μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Κολλεγίου Αθηνών.

Ο Κωστής Μαγκλάρας '87 στο Βήμα του Κολλεγίου Αθηνών

O Κοσμήτορας του Columbia Business School και απόφοιτος του Σχολείου μας Κωστής Μαγκλάρας ’87, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Κολλέγιο, μιλά για τη δύσκολη πορεία του που οδήγησε στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, την αγάπη του για το Κολλέγιο και τις σχέσεις του με τους πρώην συμμαθητές του. Δίνει συμβουλές στους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τους προτρέπει να έχουν όραμα και θέληση.

Η ομιλία του Κωστή Μαγκλάρα στους μαθητές μας

Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 ο Κοσμήτορας του Columbia Business School  Κωστής Μαγκλάρας ’87, μίλησε σε μαθητές μας για την επιτυχημένη ακαδημαϊκή του πορεία πέρα από τα σύνορα της χώρας και τους συμβούλευσε για όλα όσα πρέπει να προσέξουν κατά τα πρώτα επαγγελματικά βήματά τους. Δείτε όλη την ομιλία του στο παρακάτω βίντεο.