Λίγα λόγια για τον Χρήστο Ζερεφό

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Από το 2007 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και από τον Νοέμβριο του 2020 έχει εκλεγεί Γενικός Γραμματέας. Διατελεί επίσης Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για την Κλιματική Αλλαγή και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής και Ατμόσφαιρας της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Ερευνητικά Κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και  επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης, της Μινεσότα και του Όσλο.

Είναι μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ), καθώς και μέλος επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Έχει λάβει διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο Όζοντος του ΟΗΕ (1997), το Blaise Pascal Medal της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2015), το Βραβείο Europa Nostra (2010) κ.ά.

Τα τελευταία 45 χρόνια έχει ιδρύσει αρκετά επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και έχει συγγράψει εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις με ευρύτατη διεθνή απήχηση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 δεκαετιών έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές.

Ο Χρήστος Ζερεφός στο Βήμα του Κολλεγίου Αθηνών

Ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών σε μια αποκλειστική συνέντευξη μιλά για την Κλιματική Αλλαγή και συμβουλεύει τους μαθητές του Σχολείου μας.

Ομιλία τoυ Χρήστου Ζερεφού στο Κολλέγιο

Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, ο Χρήστος Ζερεφός πραγματοποίησε ομιλία κατά την Τελετή «Τιμώντας τον Δάσκαλο» στο Μποδοσάκειο Διδακτήριο του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών στην Κάντζα με θέμα «Το Περιβάλλον και ο Δάσκαλος».