Η Magna Carta στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Η Magna Carta στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Δεκ 1, 2015
Η Magna Carta είναι ένα μεσαιωνικό κείμενο, ένας καταστατικός χάρτης που υπογράφηκε το 1215 από τον Ιωάννη, βασιλιά της Αγγλίας και Άγγλους ευγενείς για να λυθεί η διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η Magna Carta είναι ένα μεσαιωνικό κείμενο, ένας καταστατικός χάρτης που υπογράφηκε το 1215 από τον Ιωάννη, βασιλιά της Αγγλίας και Άγγλους ευγενείς για να λυθεί η διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο πλευρές. Το κείμενο αυτό περιορίζει τις υπερβολικές εξουσίες του Άγγλου μονάρχη και τον δεσμεύει να σέβεται τους νόμους προστατεύουν τα προνόμια των Άγγλων πολιτών. Η Magna Carta θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου με διατάξεις αρκετά πρωτοποριακές ακόμη και για τη σημερινή εποχή. Η επιρροή της συναντάται στα Συντάγματα πολλών κρατών και κυρίως των Η.Π.Α.

Στις 15 Ιουνίου 2015 συμπληρώθηκαν 800 χρόνια από την υπογραφή της Magna Carta ανάμεσα στον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και τους Άγγλους ευγενείς. Η Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας εξασφάλισε, με αφορμή την επέτειο αυτή, ένα από τα 6 αυθεντικά αντίγραφα της Magna Carta και το προσέφερε στο Σχολείο μας ώστε να εκτεθεί και να τη γνωρίσουν οι μαθητές μας. Από τις 23 Νοεμβρίου ως και τις 29 Νοεμβρίου το έκθεμα αυτό φιλοξενούνταν στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Οι καθηγητές των Αγγλικών του Δημοτικού Σχολείου ετοίμασαν δραστηριότητες για τα τμήματά τους  αλλά και μια παρουσίαση στο Θέατρο του Σχολείου ώστε οι μαθητές του Δημοτικού, ιδίως της 5ης και της 6ης τάξης, να γνωρίσουν τη σημασία του εκθέματος αυτού.

 

Επιστροφή