Συμμετοχή μαθητών του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο

Συμμετοχή μαθητών του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο

Μαρ 25, 2015
Μέλη του Ομίλου Οικουμενικών Σχέσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο με γενικό θέμα Η Θεολογία διαλέγεται μ

 

Μέλη του Ομίλου Οικουμενικών Σχέσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο με γενικό θέμα Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο, που διεξήχθη το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 750 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, διοργανώθηκε από το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος». Στόχος του Συνεδρίου ήταν να μελετήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές θρησκευτικές παραδόσεις, την τοπική θρησκευτική ιστορία, βίους αγίων και την ιστορία μοναστηριών του τόπου τους, προκειμένου να αποκομίσουν γνώσεις τις οποίες παρουσίασαν στο Συνέδριο με τρόπο που οι ίδιοι επέλεξαν.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν δώδεκα μαθητές του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών με τέσσερις εργασίες. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Θεόδωρος Μαγκλάρας, Ιωάννης Μελέτης και Παντελής Σαββάκης παρουσίασαν εργασία με θέμα Βυζαντινά αρχιτεκτονικά Μνημεία Αθηνών (Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Αρχαίας Αγοράς, Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Καπνικαρέας και Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών του ΕΕΙ στο Campus Ψυχικού). Οι μαθήτριες Κλαίρη Ζαβραδινού, Ελεάννα Ηλιοπούλου, Ελεάννα Κανδαράκη και Μάρα Σταμέλου παρουσίασαν σε video τις Δράσεις της τοπικής Εκκλησίας των Αθηνών για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι μαθήτριες πήραν συνέντευξη για τις ανάγκες της εργασίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Οι μαθητές Αριστοκλής Λαγός και Δημήτρης Μπαμίδης παρουσίασαν εργασία με θέμα Η ποιμαντική και διοικητική μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μια σύγχρονη προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραχωρήθηκε συνέντευξη για τις ανάγκες της εργασίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η οποία και προβλήθηκε στο Συνέδριο.  Οι μαθήτριες Ιωάννα Λιάρου, Παναγιώτα Παρασύρη και ο μαθητής Αναστάσης Ρουμελιώτης παρουσίασαν εργασία με θέμα Η Oσία Φιλοθέη η Αθηναία, η ζωή μιας φιλάνθρωπης μοναχής στην Αθήνα της Τουρκοκρατίας.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής, όπου υπάρχει και ο τάφος του προσφάτως ανακηρυχθέντος Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι Θεολόγοι του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Κώστας Τσιώρης και κ. Φίλιππος Τακόπουλος, Καθηγητής Σύμβουλος του Ομίλου Οικουμενικών Σχέσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.    

 

     

Επιστροφή