«Εξόρμηση 2014» της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στην Κεφαλονιά

«Εξόρμηση 2014» της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στην Κεφαλονιά

Αυγ 19, 2014
Με την «Εξόρμηση 2014» της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2

Με την «Εξόρμηση 2014» της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2014, ολοκληρώθηκε για το τρέχον σχολικό έτος η κινητοποίηση των Σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) για την προσφορά βοήθειας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και ειδικότερα στους μαθητές των οποίων τα σχολεία υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Στο πλαίσιο της «Εξόρμησης 2014» του Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών στην Κεφαλονιά, δεκαοκτώ μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΙ,  ο κ. Δημήτρης Καραμάνος, μέλος του Σωματείου του ΕΕΙ και επικεφαλής του Προγράμματος Υποτροφιών, ο κ. Διονύσιος Τσελέντης, Συνδιευθυντής και Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, η κ. Αμαλία Τσιτσά, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου και ο κ. Δημήτρης Ζαζάς, Καθηγητής Σύμβουλος της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου.  

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, πρώτος σταθμός ήταν το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το οποίο λόγω των σεισμών έχει μεταστεγαστεί και λειτουργεί προσωρινά σε container. Την αποστολή του Κολλεγίου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη ο Διευθυντής κ. Νίκος Βουτσινάς, οι καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου. Ύστερα από μια γρήγορη περιήγηση στον χώρο, οι μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν έκθεση με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο νησί και διάβασαν κείμενα σχετικά με την παράδοση της Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια η αποστολή αναχώρησε για τα σχολεία του Ληξουρίου, αφού προηγουμένως οι Διευθυντές των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα και ευχές υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία που υπάρχει, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των δύο σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος μεντορείας.

Κατά τη διαδρομή προς το Ληξούρι, τα μέλη της αποστολής διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής από τους σεισμούς. Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικών Επιστημών του 2ου Γυμνασίου κ. Διονύσης Τσελέντης, που συνόδευε την αποστολή, αναδείκνυε με ιδιαίτερα γλαφυρή αφήγηση και ξεχωριστό χιούμορ τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του νησιού και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των Κεφαλήνων.

Στην περιοχή του Ληξουρίου έγιναν επισκέψεις σε τρία σχολεία: στο Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, στο ΕΠΑΛ και στο ΓΕΛ Ληξουρίου. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή. Οι Διευθυντές, κ. Ανδρέας Δρακονταϊδής, κ. Σπύρος Παγώνης και κ. Κωνσταντίνος Ρίζος αντιστοίχως, καθώς και οι καθηγητές των σχολείων ενημέρωσαν τα μέλη της ομάδας του Κολλεγίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και να ανταλλάξουν απόψεις. Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές. Ένας από τους τοίχους κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος των εργαστηρίων. Επιπλέον, το γειτονικό Γυμνάσιο στεγάζεται προσωρινά σε προκατασκευασμένα κτήρια και containers. Τέλος, η ομάδα του Κολλεγίου επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την παραλία. Οι υλικές φθορές του κτηρίου ανάγκασαν και σε αυτήν την περίπτωση τους μαθητές να μετακινηθούν σε containers.

Η συγκινησιακή ένταση όλων των μελών της αποστολής είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες μαθητές και δάσκαλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους είναι εξαιρετικά δύσκολες στην Κεφαλονιά. Ωστόσο, το μήνυμα: «Όλοι μαζί με αλληλεγγύη θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε», που με αποφασιστικότητα έστελναν μαθητές και καθηγητές, είναι ηχηρό και ξεπερνά τα όρια της Κεφαλονιάς και της «Εξόρμησης 2014».

 

Επιστροφή