Εξόρμηση Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στα Ελληνόφωνα Χωριά της Καλαβρίας 23/04/2013-27/04/2013

Μαϊ 7, 2013
Το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησε φέτος την Εξόρμησή του στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας στην Καλαβρία, από τις 23 έως τις 27 Απριλίου 2013.

Το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησε φέτος την Εξόρμησή του στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας στην Καλαβρία, από τις 23 έως τις 27 Απριλίου 2013. Στην Εξόρμηση συμμετείχαν 33 μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου. Συνοδοί-καθηγητές ήταν οι Α. Σπύρογλου (υπεύθυνος Εξόρμησης), Α. Αναγνώστου, Χ. Ζήκος, Ν. Τζανακάκης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού Αν. Παπακωστοπούλου. Την αποστολή του Σχολείου συνόδευσαν επίσης η Διευθύντρια του Θεάτρου Μ. Σωτηρίου και ο Επικεφαλής του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Δ. Καραμάνος.

Η αποστολή του Σχολείου παρέμεινε στο Ρήγιο, ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της πόλης και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τους περίφημους πολεμιστές του Ριάτσε. Επισκέφθηκε τα μεσαιωνικά χωριά Γεράκι και Στίλο και τους βυζαντινούς ναούς τους, καθώς και το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της σημαντικής ελληνικής αποικίας των Επιζεφύριων Λοκρών. Κατά την επίσκεψη στο χωριό Γκαλιτσανό, οι μαθητές μας συνομίλησαν με ελληνόφωνους κατοίκους και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την γκρεκάνικη γλώσσα από τους ηλικιωμένους που τη χρησιμοποιούν ακόμα στην καθημερινή τους επικοινωνία. Επίσης επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο του χωριού και παρακολούθησαν λειτουργία στην ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας των Ελλήνων. Στη Μπόβα την αποστολή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του ελληνόφωνου χωριού και ακολούθησε ξενάγηση σε βυζαντινό ναό. Κατόπιν στην Μπόβα Μαρίνα συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Salvatore Dieni, ο οποίος μας περιέγραψε τις δραστηριότητές του και μας μίλησε για την προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας μέσω της διδασκαλίας. Σε ημερήσια εκδρομή στη Σικελία οι μαθητές επισκέφθηκαν έκθεση βυζαντινών εικόνων στη Μεσσήνη, καθώς και τη γραφική Ταορμίνα με το αρχαίο θέατρό της.

Σημαντικό στοιχείο της Εξόρμησης ήταν η επίσκεψη στο Γυμνάσιο του χωριού Μέλιτο, με το οποίο αδελφοποιηθήκαμε. Αφού δεχθήκαμε τη θερμή υποδοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, ακολούθησε η τελετή της αδελφοποίησης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Γυμνασίου του Μέλιτο Antonino Nastasi και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού Αναστασία Παπακωστοπούλου. Οι μαθητές μας απήγγειλαν έργα Ελλήνων ποιητών προβάλλοντας ταυτόχρονα τους στίχους τους στα ιταλικά, τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, κάτι που ζητήθηκε από το σχολείο που μας φιλοξένησε. Επίσης παρουσίασαν βίντεο με τις φυσικές ομορφιές και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι μαθητές του Γυμνασίου του Μέλιτο μάς διάβασαν κείμενα στα ελληνικά και έψαλαν με ορχήστρα τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας. Τέλος ανταλλάξαμε δώρα και υπογράφηκε η πράξη αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Μετά την τελετή της αδελφοποίησης οι μαθητές συζήτησαν και έπαιξαν βόλεϊ, ενώ οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου.

Το τελευταίο βράδυ οι μαθητές παρακολούθησαν φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής με γκρεκάνικα τραγούδια και χόρεψαν τοπικούς χορούς. Σε όλη τη διάρκεια της Εξόρμησης μάς συνόδευσαν και μάς ξενάγησαν η Πρόεδρος και η Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας της Καλαβρίας «Μεγάλη Ελλάδα» Μ. Χαπαλόγλου και Β. Βούρδα.

Η Εξόρμηση κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και όλα τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Επιστροφή