Τιμώντας τον Δάσκαλο

Τιμώντας τον Δάσκαλο

Φεβ 5, 2019
Με αφορμή την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, το Κολλέγιο πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση «Τιμώντας τον Δάσκαλο» την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου στο Θέατρο του

Με αφορμή την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, το Κολλέγιο πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση «Τιμώντας τον Δάσκαλο» την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Λατσείου Διδακτηρίου στην Κάντζα, προς τιμήν καθηγητών και υπαλλήλων του Σχολείου που συνταξιοδοτήθηκαν εφέτος.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΙ Νικόλαος Τσαβλίρης, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Richard Jackson και ο Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ Απόστολος Αθανασόπουλος.

 

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Κολλεγίου Ψυχικού κ. Δημήτρης Σιαμόπουλος παρουσίασε τους καθηγητές του Κολλεγίου που τιμήθηκαν εφέτος κ.κ. Κων. Κουκλάκη, Γεώργιο Δομεστίνη, Κων. Ζήκο, Διονύσιο Τσελέντη, αλλά και τον αποβιώσαντα Ηλία Μπίμπα, υπάλληλο του Λογιστηρίου.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο τέως Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών κ. Διονύσιος Τσελέντης ευχαρίστησε το Σχολείο και τη Διεύθυνση για τη μακρόχρονη συνεργασία και τη σχέση εμπιστοσύνης.

Ακολούθησε η ομιλία του ακαδημαϊκού και αποφοίτου του Κολλεγίου κ. Μιλτιάδη Χατζόπουλου υπό τον τίτλο: «Είμαι ότι εδιάβασα, θα είμαι ότι γράψω: Μια μαρτυρία».

 

Ο κ. Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1962. Σπούδασε αρχικά Οικονομικές Επιστήμες στην Νομική Σχολή και κατόπιν Κλασσικά Γράμματα στη Φιλοσοφική Σχολή (Σορβόννη) του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Έλαβε το πτυχίο Κλασσικών Γραμμάτων το 1967. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1971 με την διατριβή του Le culte des Dioscures et la double royauté à Sparte (Η λατρεία των Διοσκούρων και η διπλή βασιλεία στη Σπάρτη) και έλαβε τον τίτλο του υφηγητού του Πανεπιστημίου Παρισίων το 1988.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Δίδαξε ως καθηγητής Γαλλικών, Λατινικών και Ελληνικών σε γαλλικά λύκεια (1967-1970).

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στον γαλλικό στρατό (1970-1971).

Εργάσθηκε ως συντάκτης και κατόπιν αρχισυντάκτης στην Εκδοτική Αθηνών (1972-1979).

Διετέλεσε ερευνητής και κατόπιν διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνών (1979-2010), του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος (2006-2009) εκτελών χρέη προέδρου (2009-2010).

Έχει προσκληθεί να διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και συμποσίων και έχει διοργανώσει στην Ελλάδα διεθνή συνέδρια.

Έχει διευθύνει διατριβές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς

Διακρίσεις   

Χαλκοῦν μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών (1996).

Ἀντεπιστέλλον μέλος (1998) και κατόπιν ξένος εταίρος της Académie des Inscriptions et Belles Lettres (1999).

Ξένος εταίρος της Βρεττανικης Ακαδημίας (2016).

Τακτικὸ μέλος της Ἀκαδημίας Ἀθηνών (2015).

Ἐργογραφία

Έχει δημοσιεύσει 18 τόμους αυτοτελών έργων μόνος ή σε συνεργασία μὲ άλλον συνάδελφο, και 165 βραχύτερες μελέτες καὶ έχει διευθύνει τὴν έκδοση τεσσάρων συλλογικών τόμων. Οι εργασίες του αφορούν κατὰ κύριο λόγο τη Μακεδονία καὶ τις όμορες περιοχὲς Ἤπειρο, Μακεδονία καὶ Θράκη, καθὼς και την Κύπρο. Η τελευταία μονογραφία φέρει τον τίτλο La mort de Philippe II: une étude des sources (Ὁ θάνατος τοῦ Φιλίππου Β’: μία μελέτη τῶν πηγών)(Αθήνα 1918).

Έχει επίσης συγγράψει τρία μυθιστορήματα ποὺ έχουν εκδοθεί απὸ τις εκδόσεις της Εστίας.   

 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε η Athens College Ensemble, με Καθηγητές Μουσικής του Ωδείου, μαθήτριες και αποφοίτους του Κολλεγίου. Η βραδιά έκλεισε με το καθιερωμένο δείπνο στην τραπεζαρία του Λατσείου.

Επιστροφή