Τα Nέα μας

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Εξοχότατος κ. George Tsunis, υποδέχεται μαθητές του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στην Πρεσβευτική Κατοικία

Μαϊ 11, 2023

 

Τη Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού «ΑΘΗΝΑΙΟΣ» του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών - ο αρχισυντάκτης Άρης Παναγιώτης Τσομώκος (Γ’ Λυκείου) και οι βοηθοί αρχισυντάκτη, Μαριλένα Λυκιαρδοπούλου (Γ’ Λυκείου) και Χρήστος Μούρτζινος (Β’ Λυκείου) - με τη συνοδεία του υπεύθυνου καθηγητή, κ. Νίκου Καλογερά επισκέφθηκαν την Πρεσβευτική Κατοικία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Jefferson House, στην Οδό Παναγή Κυριακού, στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο κεντρικό κτήριο της Αμερικανικής Πρεσβείας. Το καταπράσινο και γραφικό Jefferson House αποτελεί τον επίσημο τόπο διαμονής του εκάστοτε Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα. Τους μαθητές καλωσόρισε ο Υπεύθυνος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας, κ. Αλέξανδρος Ναυπλιώτης ’98, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Στη συνέχεια, τους μαθητές υποδέχτηκε ο ελληνικής καταγωγής Εξοχότατος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσούνης. Μετά από σύντομη ξενάγηση στην Οικία, ο κ. Πρέσβης παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές της Συντακτικής Επιτροπής, που θα δημοσιευθεί στο Μαθητικό Περιοδικό του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών «ΑΘΗΝΑΙΟΣ 2023».

 

Ο κ. Πρέσβης τόνισε την αγάπη του για την Ελλάδα, καθώς και την διαχρονική προσφορά των Ελλήνων στην πολιτική και στον πολιτισμό, για την οποία – όπως επεσήμανε - η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει ευγνωμοσύνη. Εντυπωσίασε τους μαθητές με τις γνώσεις του όσον αφορά την ελληνική γλώσσα, την ελληνική και παγκόσμια ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Θυμήθηκε τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια, όταν περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής του, τον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, έδωσε έμφαση στην Ελληνική του Παιδεία, η οποία διαμόρφωσε την προσωπικότητά του και καθόρισε την πορεία του.

 

Ο κ. Πρέσβης τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας και των Η.Π.Α. και εξέφρασε την πίστη του ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθερότητα και την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη. Προέβαλε την βεβαιότητά  του ότι  η εκπαίδευση είναι προϋπόθεση της δημιουργίας και της προόδου, και μίλησε για την σημασία και την αναγκαιότητα για την κατίσχυση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Τέλος, συμβούλευσε τους μαθητές να αγωνίζονται με καρτερικότητα και με πάθος για τους στόχους τους και να πορεύονται με ενσυναίσθηση και με αίσθημα ευθύνης στη σημερινή δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, πάντοτε με το βλέμμα στις ρίζες τους, αναγνωρίζοντας το χρέος τους στην Ελλάδα και στον Άνθρωπο.

Επιστροφή