Τα Nέα μας

Ο Παύλος Αλιβιζάτος x78 νέος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγου

Φεβ 27, 2021

Το Κολλέγιο Αθηνών είναι υπερήφανο για τον πρώην μαθητή του, τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας Παύλο Αλιβιζάτο, ο οποίος επελέγη ως ο 14ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγου (University of Chicago) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Ο Καθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος  φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών στα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Φυσική-Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, όπου από το 1988 εργάστηκε ως Καθηγητής, Αντιπρύτανης και Κοσμήτορας. Είναι επίσης Καθηγητής και διακεκριμένος Πρόεδρος της Samsung στην έρευνα Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Χημείας και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από επίσκεψη του Παύλου Αλιβιζάτου στο Κολλέγιο την σχολική χρονιά 2012 - 2013

Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters θεωρείται πέμπτος στον κατάλογο των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς, έχει τιμηθεί με 25 μεγάλα επιστημονικά βραβεία, ανάμεσά τους με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το ανώτατο επιστημονικό βραβείο στις ΗΠΑ, το Wolf Prize στην Χημεία και το Priestley Medal. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας  και πολλών άλλων επιστημονικών φορέων και οργανισμών.

Οι επιστημονικές του έρευνες απέδωσαν περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι εφευρέσεις του χρησιμοποιούνται ευρέως στη Βιοϊατρική και στην τεχνολογία των τηλεοπτικών οθονών QLED. Ίδρυσε επίσης δύο εξέχουσες εταιρείες νανοτεχνολογίας: Nanosys, Inc. και Quantum Dot Corp (τώρα μέρος της Thermo Fisher).

Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Το Κολλέγιο Αθηνών του εύχεται «καλή επιτυχία».Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Σικάγου


Επιστροφή