Εικαστική έκθεση Βασιλικής Σπύρου για το Πρόγραμμα Υποτροφιών
02
ΣΕΠ
ΠΕΜ
09
ΣΕΠ
ΠΕΜ
ΩΡΑ: 10:00 ΠΜ - 11:59 ΜΜ

Εικαστική έκθεση Βασιλικής Σπύρου για το Πρόγραμμα Υποτροφιών

“Ticket”  Ατομική έκθεση της Βασιλικής Σπύρου
Δημιουργία έργων, χειμώνας 2020 έως καλοκαίρι 2021

Τα έσοδα της έκθεσης και των δράσεων θα διατεθούν προς ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών (Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα) με στόχο την οικονομική ενίσχυση μαθητών του Σχολείου μας.

Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης από τις συλλογικές δραστηριότητες λόγω των μέτρων για την ασφάλεια της υγείας, η δημιουργικότητα επέμενε παρά την αλλιώτικη ροή. Ο νους ξύπναγε ιδέες που έτρεφαν το σθένος που χρειάζονταν η ψυχή στις νέες συνθήκες. Η οικία έγινε το τοπίο για μια πολύμηνη διάρκεια. Τοπίο όπου αναλόγως των διαστάσεών του, των καταστάσεων και των αλλαγών, διέφερε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέσα στις ημέρες και στις νύχτες, η τέχνη εξακολουθούσε να παρακινεί τις προθέσεις. Εξακολουθούσε γιατί δεν έπαψε ποτέ. Για τον δημιουργό δεν παύει να υπάρχει στις προσωπικές απομονώσεις και στις μελέτες του. 

Η τέχνη ως εισιτήριο και οι μικρές στιγμές η κυρίαρχη έμπνευση. Τα έργα τεχνικών φωτογραφικής performance και ζωγραφικής με λαδοπαστέλ, υδατογραφίας και μελάνης που παρουσιάζονται στην ατομική έκθεση με τίτλο “Ticket” δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα όπου σε γενικότερη κλίμακα οι συνθήκες απευθύνονταν σε όλη την κοινωνία. Η εργασία του εικαστικού καλλιτέχνη δεν επηρεάστηκε από την ροή της επικαιρότητας αφού ο δημιουργός γνωρίζει να πειθαρχεί σε στιγμές απομόνωσης για να φέρει εις πέρας το έργο του, η ιδέα όμως και η έμπνευση έτειναν να αγγίξουν τα νέα δεδομένα. 

Διάρκεια έκθεσης: 2 – 9 Σεπτεμβρίου 2021, καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Λόγω των μέτρων για την προστασία της υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. 

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ζωγραφικής απεικόνισης του χώρου και πορτραίτων, σε πραγματικό χρόνο από την εικαστικό το Σάββατο 4 & την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 11.00 π.μ.

Λίγα λόγια για τη δημιουργό 

Η Βασιλική Σπύρου είναι εικαστικός, με κεντρικά καλλιτεχνικά πεδία στα έργα της τον συνδυασμό μέσων, τη ζωγραφική, την παραστατική και συμμετοχική τέχνη, τη σκηνογραφία, το κολλάζ. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με καθηγητή τον Κυριάκο Κατζουράκη (2011, Θεσσαλονίκη). Παρακολούθησε ζωγραφική πλάι στους ζωγράφους Βαγγέλη Γκόκα και Κώστα Τσώλη (2001-2002, Αθήνα). Σπούδασε Γραφικές τέχνες (1996-2000, Αθήνα). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Κίνα, στο Πουέρτο Ρίκο. Πραγματοποίησε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Ελλάδα). Διδάσκει εικαστικές τέχνες από το 2011 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2015 στο Κολλέγιο Αθηνών - Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Tο 2014, η αγάπη της για τη Συμμετοχική Τέχνη την παρακινεί να δημιουργήσει το Κινητό Εργαστήρι Εικαστικών δρώντας με εθελοντικό χαρακτήρα. Αρθρογραφεί, ενώ στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στη δισκογραφία. Για το έργο της έχει λάβει επαίνους (2021, Ίδρυμα Εικαστικών τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. 2015, Όμιλος Unesco Πειραιώς και νήσων), έχει διακριθεί (2018, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, έκθεση «Ένα Λεπτό Αθήνα»), έχει παρουσιαστεί το 2016, ως μέρος της διάλεξης “NOW, Performance Art in Greece - From the Mythical to the Political” απο τον καλλιτέχνη και επιμελητή Ανδρέα Πασιά στο Μουσείο Μπενάκη εν ήδη του προγράμματος AS ONE, ΝΕΟΝ και Marina Abramović Institute (MAI), έχει επιλεγεί να συμμετάσχει σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Επιστροφή