Ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη

Ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη

Το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και καταγράφει τις προσπάθειες του Λιμενικού να διασώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές τις Λέσβου.

Τις υποψηφιότητές των βραβείων Όσκαρ ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων βρίσκονται και ελληνικά: εκείνα του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου για το σενάριο του «Αστακού» (στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου) και εκείνο της Δάφνης Ματζιαράκη για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «4.1 miles» για το Προσφυγικό.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται μία ημέρα από τη ζωή του μυτιληνιού κυβερνήτη σκάφους του Λιμενικού, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Το ντοκιμαντέρ της ελληνίδας σκηνοθέτιδος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου και παραγωγός είναι το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ -όπου η Δ.Ματζιαράκη έχει σπουδάσει δημοσιογραφία.

Σε ανάρτησή της στο Facebook μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, η σκηνοθέτις σημείωσε: «Πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στη Σχολή Δημοσιογραφίας, ο φανταστικός μου μέντορας Νταν Κράους με δίδασκε τις βασικές αρχές της κινηματογράφησης.

Την ώρα που οικογένειες προσφύγων και τα μωρά τους ακόμα φεύγουν από τον πόλεμο και τις μάχες με τον πιο θανατηφόρο τρόπο και την ώρα που τα παιδιά - πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο στους καταυλισμούς, τόσο το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Νταν, Extremis, όσο και το 4.1 miles είναι υποψήφια για Όσκαρ.

Δεν θα μπορούσα να αισθάνομαι πιο μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη. Επειδή αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μοιραστούμε με τον κόσμο αυτές τις εξαιρετικά σημαντικές ιστορίες, όπως την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του ηρωικού καπετάνιου του ντοκιμαντέρ "4.1 miles" και του πληρώματός του, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην λεπτή γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο».

Δείτε το 4.1 Miles:

 

Πηγή: in.gr 26/01/2017,

Αρθρογράφος: Αγγελική Στελάκη

Επιστροφή