Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing), 1919-2013 (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007)

Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing), 1919-2013 (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007)

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Νομπελίστρια συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ

Βρετανίδα συγγραφέας. Κερμανσάχ, Ιράν, 1919 - Λονδίνο, Αγγλία, 2013 

"Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα στα έργα της με τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα του 20 ού αι ., καθώς και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Γεννήθηκε στην Περσία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως διευθυντής Τράπεζας, αλλά όταν έγινε πέντε χρονών (1924) η οικογένεια πήγε στη Ροδεσία, όπου η Λέσσινγκ έζησε ως το 1949, οπότε και εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στην Αγγλία.

Αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων (στη νεότητα της ήταν στρατευμένη κομμουνίστρια), η Λέσσινγκ πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας το 1950 με το μυθιστόρημα της Το χορτάρι τραγουδά (The Grass is Singing), όπου υφαίνονται με χαρακτηριστική πυκνότητα τα βασικά θέματα, τα οποία έμελλαν να απασχολήσουν τη συγγραφέα στη μετέπειτα λογοτεχνική της δραστηριότητα. Με αφετηρία τη ζωή και τις εμπειρίες της στη Μαύρη Ήπειρο, η Λέσσινγκ μνημειώνει στη γραφή της την περιπέτεια του ανθρώπου, τον αγώνα και την αγωνία του. Στη μυθιστορηματική πενταλογία της Τα παιδιά της βίας (Children of Violence) που αποτελείται από τα έργα: Μάρθα Κουέστ (Martha Quest, 1952), Ο κατάλληλος γάμος (Proper Marriage, 1954), Ένα κυματάκι από την καταιγίδα (A Ripple from the Storm, 1958), Φυλακισμένος στη χερσαία χώρα (Landlocked, 1965) και Η πολιτεία των τεσσάρων πυλών (The Four-Gated City, 1969), που είναι και το σημαντικότερο, συγχωνεύονται κατά τρόπο άρτιο και αποτελεσματικό τα σημεία των προσανατολισμών και των ανιχνεύσεων της. Μέσα από το ψυχολογικό και γεωγραφικό οδοιπορικό της Μάρθας Κουέστ η Λέσσινγκ καταγράφει την ίδια την ιστορία της συνείδησης της τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φάσμα προβλημάτων: πολιτικών, κοινωνικών, φεμινιστικών και ερωτικών. Αυτή η πολυπρισματική θεματική ακολουθήθηκε με την ίδια επιτυχία και στο πολυδιαβασμένο αυτοβιογραφικό έργο της Το χρυσό σημειωματάριο (The Golden Notebook, 1962, ελλην. μετάφρ. 1980), όπου και πάλι η γραφή της βυθίζεται στα λεπτά ερωτικά προβλήματα της ανεξάρτητης γυναίκας τη στιγμή που δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα της γυναικείας φύσης της μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της «ιστορίας μέσα στην ιστορία», η Λέσσινγκ συντάσσει ένα κυκλικό έργο, όπου στροβιλίζονται όλα τα αγαπημένα της μοτίβα: η μοναξιά, ο ρατσισμός, η πολιτική συνείδηση, το χάσμα των γενεών κτλ. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Λέσσινγκ έγραψε άλλα τρία μυθιστορήματα, που κινούνται πάλι στους γνωστούς θεματικούς άξονες: Οδηγίες για μια κάθοδο στην Κόλαση (Briefing for a Descent into Hell, 1971), Καλοκαίρι πριν το σκοτάδι (Summer before the Dark) και Τα απομνημονεύματα κάποιου που επέζησε (The Memoirs of a Survivor, 1974).

Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται και οι συλλογές διηγημάτων της όπως: Πέντε (Five, 1953), Ένας άντρας και δύο γυναίκες (A man and Two Women, 1965), από τα πιο απαισιόδοξα έργα της όπου με θαυμαστό τρόπο δίνεται η οδυνηρή ρηχότητα των ανθρώπινων σχέσεων, και Ιστορία ενός άντρα που δεν παντρεύεται (The Story of a Non-marrying Man, 1972).

Από το 1979 άρχισε μια νέα περίοδος στη συγγραφική δραστηριότητα της Λέσσινγκ η περίοδος του «διαστημικού μυθιστορήματος». Χωρίς να δεσμεύει τη μυθιστορηματική γραμματική της με τον κώδικα των έργων επιστημονικής φαντασίας, ποδηγετεί μια δική της γραφή διανθισμένη με το όραμα της ελπίδας αλλά, πολλές φορές, και της καταστροφής. Στα έργα του τελευταίου αυτού κύκλου ανήκουν τα μυθιστορήματα: Σικάστα (Shicasta, 1979), Οι γάμοι ανάμεσα στις ζώνες τρία, τέσσερα και πέντε (The Marriages between Zones Three, Four and Five, 1980), Τα Σείρια πειράματα (The Sirian Experiments, 1981), Η δημιουργία του αντιπροσώπου για τον πλανήτη 8 (The Making of the Representative for Planet 8, 1982), Οι συναισθηματικοί πράκτορες (The Sentimental Agents, 1983) και Ο καλός τρομοκράτης (The Good Terrorist, 1985)".

(Πατσαλίδης, Σάββας. "Λέσσινγκ (Lessing), Ντόρις". Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό)

Μεταγενέστερα έργα της:

Η Ντόρις Λέσινγκ πήρε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007.

Έργα της Ντόρις Λέσινγκ στη βιβλιοθήκη

                   

 • Αναμνήσεις ενός επιζώντος: μυθιστόρημα. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996. [Μ LES]
 • Ένας άντρας και δύο γυναίκες. Αθήνα: Νέα Σύνορα, 1997. [Μ LES]
 • Ο Μπεν στον κόσμο: μυθιστόρημα. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, c2001. [Μ LES]
 • Το πέμπτο παιδί: μυθιστόρημα. Αθήνα: Καστανιώτης, c1988. [Μ LES]
 • ...Τραγουδάει το χορτάρι. Αθήνα: Γνώση, 1984. [Μ LES]
 • Το χρυσό σημειωματάριο. Αθήνα: Οδυσσέας, 1980. [Μ LES]
 • Α proper marriage. London: HarperCollins, 2002. [F LES]
 • Briefing for a descent into hell. New York, N.Y.: Alfred A. Knopf, c1971. [F LES]
 • The golden notebook. New York , N.Y.: HarperCollins, 1993. [F LES]
 • The golden notebook. New York , N.Y.: HarperPerennial, 1999. [F LES]
 • The grass is singing. London: Flamingo, 2000. [F LES]
 • The summer before the dark. London: Paladin, 1990. [F LES]

  Σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο

  Τελευταία ενημέρωση 11 Δεκεμβρίου 2013

  Επιστροφή