Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

 Πριν από 50 χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1963, σχεδόν 300.000 άνθρωποι πήγαν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν σε μια πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Οίκο, μια πορεία που έγινε γρήγορα θρυλική και στη διάρκεια της οποίας ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του με τίτλο «Έχω ένα όνειρο».

Πριν από 50 χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1963, σχεδόν 300.000 άνθρωποι πήγαν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν σε μια πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Οίκο, μια πορεία που έγινε γρήγορα θρυλική και στη διάρκεια της οποίας ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του με τίτλο «Έχω ένα όνειρο».

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ | Ομιλία "Έχω ένα όνειρο..." | 28 Αυγούστου 1963

Στην αυτοβιογραφία του διαβάζουμε «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ακόμη και για όσους είναι προκατειλημμένοι, ότι η πορεία στην Ουάσινγκτον της 28η Αυγούστου ήταν η πιο σημαντική και συγκινητική διαδήλωση για ελευθερία και δικαιοσύνη στην ιστορία αυτής της χώρας».

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια στην οποία η αγάπη ήταν το επίκεντρο και οι σχέσεις αγάπης κυριαρχούσαν. Μου είναι πολύ εύκολο να αντιληφθώ το σύμπαν ως φιλικό, κυρίως λόγω της κληρονομιάς μου και του οικογενειακού μου περιβάλλοντος».

-Από το «Μια αυτοβιογραφία θρησκευτικής ανάπτυξης», φοιτητική εργασία  γραμμένη στη θεολογική σχολή του Κρόζερ,22 Νοεμβρίου 1950

Αποτέλεσμα των μη βίαιων εκδηλώσεων που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλοι οργάνωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν να αποκτήσουν οι μαύροι νέα πολιτικά δικαιώματα και να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους μετά από μια σκληρή περίοδο σκλαβιάς και διακρίσεων εις βάρος τους.

«Κάθε νόμος που εξυψώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα είναι δίκαιος. Κάθε νόμος που εξευτελίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα είναι άδικος.»

-Από το «Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ», στο Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε, 1963

Στις 8 βιογραφίες του πολιτικού ακτιβιστή που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μαθαίνουμε για τη ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τα κινήματα που οργάνωσε όπως το μποϋκοτάζ των λεωφορείων από την κοινότητα των μαύρων στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμας (1955) και τη μάχη της πόλης του Μπέρμιγχαμ στην ίδια πολιτεία που ήταν σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου η  «πιο φυλετικά διαχωρισμένη πόλη» .

“Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην δουλοκτητών θα μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι κάποια μέρα ακόμη και η πολιτεία του Μισισιπή, που φλέγεται από την αδικία, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους».

-Από την ομιλία «Έχω ένα όνειρο» που εκφωνήθηκε στην πορεία της Ουάσινγκτον για Εργασία και Ελευθερία, Μνημείο Λίνκολν, Ουάσινγκτον, 28 Αυγούστου 1963

Βιβλία για τον  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Βιβλιοθήκη

Claybourne, Anna. Martin Luther King, Jr. : civil rights hero. [London] :Hodder Wayland, 2004. [B KIN]

Ganeri, Anita και Nicola Barber. Martin Luther King, Jr. London :Franklin Watts, 2003. [B KIN]

Hatt, Christine. Martin Luther King. London :Evans, 2002. [B KIN]

King, Martin Luther, Jr. The autobiography of Martin Luther King, Jr. London :Abacus, 2000. [B KIN]

Levine, Ellen. ...if you lived at the time of Martin Luther King. New York, N.Y. :Scholastic, 1994. [323.1196073 LEV]

Morgan, Nina. Martin Luther King. Hove, East Sussex :Wayland, 1993. [B KIN]

Young, Andrew. An easy burden: the civil rights movement and the transformation of America. Norwalk, Conn. :Easton Press, c1996.  [B YOU]

DVD για τον  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Βιβλιοθήκη

The 10 most important people of the 20th century [DVD 920 10M]

Martin Luther King, Jr. [DVD B KIN]

Πηγές από το Διαδίκτυο

Freedom’s ring, ο διάσημος λόγος συνοδεία κινουμένων σχεδίων

Weston, Dre. “Great moments from the March on Washington” από το doyouremember.com

Ολόκληρη η ομιλία του της 28ης Αυγούστου 1963 απομαγνητοφωνημένη

Πληροφορίες για τον Martin Luther King από το americaslibrary.gov

Τα αποφθέγματα στα πλαίσια προέρχονται από το βιβλίο: Adelman, Bob (ed.). MLK: a celebration in word and image: Martin Luther King, Jr. Boston, Mass. :Beacon Press, c2011. [323.092 MLK]

Επιστροφή