Πώς να εξηγήσουμε τον κόσμο: το ταξίδι για την ανακάλυψη της σύγχρονης επιστήμης

Πώς να εξηγήσουμε τον κόσμο: το ταξίδι για την ανακάλυψη της σύγχρονης επιστήμης

Ο Νομπελίστας φυσικός Steven Weinberg μας καλεί να παρακολουθήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι της επιστημονικής ενηλικίωσης της ανθρωπότητας μέσα από μία δεξιοτεχνική αφήγηση που αφορά τη βαθιά κατανόηση των διεργασιών της φύσης. Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει πώς κατορθώσαμε να συλλάβουμε το ίδιο το νόημα της επιστημονικής γνώσης. Με αναζωογονητική ειλικρίνεια και λυρισμό, το "Πώς να εξηγήσουμε τον κόσμο" συνιστά ένα απολαυστικό εγκώμιο της άσβεστης επιθυμίας μας για κατανόηση.»

Συγγραφέας : Weinberg, Steven
Εκδοση : Ροπή

Weinberg, Steven. Πώς να εξηγήσουμε τον κόσμο: το ταξίδι για την ανακάλυψη της σύγχρονης επιστήμης. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ροπή, 2015. (509 WEI)

«Ο Νομπελίστας φυσικός Steven Weinberg μας καλεί να παρακολουθήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι της επιστημονικής ενηλικίωσης της ανθρωπότητας μέσα από μία δεξιοτεχνική αφήγηση που αφορά τη βαθιά κατανόηση των διεργασιών της φύσης. Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει πώς κατορθώσαμε να συλλάβουμε το ίδιο το νόημα της επιστημονικής γνώσης. Με αναζωογονητική ειλικρίνεια και λυρισμό, το "Πώς να εξηγήσουμε τον κόσμο" συνιστά ένα απολαυστικό εγκώμιο της άσβεστης επιθυμίας μας για κατανόηση.
Αναμφισβήτητα, ο Steven Weinberg συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους και αξιοσέβαστους θεωρητικούς φυσικού της εποχής μας. Καταλαμβάνει μία ξεχωριστή θέση στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας, χάρη στην αδιάλειπτη δράση του ως ακαδημαϊκού και συγγραφέα απαράμιλλης σαφήνειας. Τα γραπτά του αποτελούν πρότυπο για κάθε επιστήμονα που επιθυμεί να επικοινωνήσει με το ευρύτερο κοινό, καθώς προσεγγίζει με μοναδική ακρίβεια και διαύγεια είτε αμιγώς επιστημονικά ζητήματα είτε θέματα που αφορούν τη σχέση επιστήμης και κοινωνίας. Ο Weinberg δεν παρουσιάζει απλώς τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός φυσικού επιστήμονα, αλλά κυρίως δείχνει ότι ο τρόπος ενός φυσικού να βλέπει τον κόσμο είναι σαγηνευτικός και πολύτιμος.»  
                   

- από το οπισθόφυλλοΒιογραφικό του συγγραφέα

Steven Weinberg«O Steven Weinberg γεννήθηκε το 1933 στη Νέα Υόρκη. Είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Smithsonian. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Gravitation and Cosmology: Principles and Applications of the General Theory of Relativity" (1972), καθώς και πολλών άρθρων σχετικών με τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, την κοσμολογία και άλλα θέματα. Γνωστός για τη διατύπωση της θεωρίας πεδίου που ενοποιεί τις ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων, καθώς και για την όλη σημαντική συμβολή του στη Φυσική, έχει τιμηθεί με το βραβείο Heinemann για τη Μαθηματική Φυσική και με το βραβείο Oppenheimer. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale, του Πανεπιστημίου του Rochester, του Πανεπιστημίου του Chicago και του Knox College. Έλαβε το Νόμπελ Φυσικής το 1979.»              

- από τη Βιβλιονέτ

 Περιεχόμενα

Πρώτο μέρος: Αρχαιοελληνική φυσική

1. Ύλη και ποίηση
2. Μουσική και μαθηματικά
3. Κίνηση και φιλοσοφία
4. Φυσική και τεχνολογία της ελληνιστικής εποχής
5. Αρχαία επιστήμη και θρησκεία

Δεύτερο μέρος: Αρχαιοελληνική αστρονομία

6. Οι χρήσεις της αστρονομία
7. Υπολογίζοντας το μέγεθος του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης
8. Το ζήτημα των πλανητών

Τρίτο μέρος: Ο Μεσαίωνας

9. Οι Άραβες
10. Μεσαιωνική Ευρώπη

Τέταρτο μέρος: Η επιστημονική επανάσταση

11. Η λύση του προβλήματος του ηλιακού συστήματος
12. Η έναρξη διεξαγωγής πειραμάτων
13. Η αναθεώρηση της έννοιας της μεθόδου
14. Η νευτώνεια σύνθεση
Επίλογος: η μεγάλη αναγωγή

Άλλοι τίτλοι του συγγραφέα διαθέσιμοι στα ελληνικά

Τα πρώτα τρία λεπτά. Octavision, 2006.
Όνειρα για μια τελική θεωρία. Κάτοπτρο, 1995.

Steven Weinberg


Κριτικές - Παρουσιάσεις

Νίκος Ρομποτής, Οι αρχαίοι, η επιστήμη και ο κόσμος μας, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 15.1.2017

Σπύρος Μανουσέλης, Επιστημονικά βιβλία για τις γιορτές, "Εφημερίδα των Συντακτών", 10.12.2016

Μάρκος Καρασαρίνης, Στίβεν Γουάινμπεργκ: «Μια νέα επανάσταση σαν εκείνη του Αϊνστάιν είναι πιθανή στη Φυσική», Περιοδικό "BHmagazino", 29.10.2016

Steven Weinberg. To explain the world. “The New York Times”,  6.3.2015.
https://www.nytimes.com/2015/03/08/books/review/to-explain-the-world-by-steven-weinberg.html?mcubz=0

Tim Radford. To explain the world: The Discovery Science by Steven Weinberg.
The Guardian”, 14.3.2015
https://www.theguardian.com/books/2015/mar/14/to-explain-the-world-discovery-of- modern-science-steven-weinberg-review

Nicola Davis
. To Explain the World review – a dry study of history’s greatest scientists. “The Guardian”, 22.2.2015
https://www.theguardian.com/books/2015/feb/22/to-explain-the-world-steven- weinberg-history-great-thinkers

Lewis Dartnell. To Explain the World: the Discovery of Modern Science by Steven Weinberg, review: 'fascinating but unbalanced'. “The Telegraph”, 12.2.15
  
http://www.telegraph.co.uk/culture/books/bookreviews/11408156/To-Explain-the-World-the-Discovery-of-Modern-Science-by-Steven-Weinberg.html
Steven WeinbergΕνδιαφέρουσες ιστοσελίδες και βίντεο

https://www.nobelprize.org/search/?query=Steven+Weinberg (Βιογραφικό του συγγραφέα, συνεντεύξεις, φωτογραφίες κ.ά. στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ)

https://www.c-span.org/video/?325755-1/steven-weinberg-explain-world (Βίντεο στο οποίο ο συγγραφέας μιλάει για το βιβλίο του στο C-Span)

http://www.worldsciencefestival.com/participants/steven_weinberg/ (Διάφορα βίντεο του συγγραφέα στα πλαίσια της συμμετοχής του στο World Science Festival)

http://www.nytimes.com/2000/01/25/science/scientist-at-work-steven-weinberg-physicist-ponders-god-truth-and-final-theory.html?mcubz=0 (Άρθρο του James Glanz για τον συγγραφέα στοThe New York Times)

https://www.theguardian.com/science/2013/mar/03/steven-weinberg-interview-rational-heroes (Συνέντευξη / παρουσίαση του συγγραφέα στο Theguardian)

https://www.quantamagazine.org/steven-weinberg-on-the-history-of-physics-20150317/ (Συνέντευξη / παρουσίαση του συγγραφέα στο Quanta Magazine)


Steven Weinberg

Επιστροφή