Παπούτσια με φτερά

Παπούτσια με φτερά

«Ένα βιβλίο για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο, δηλαδή, με κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται.»
Συγγραφέας : Παπαγιάννη, Μαρία
Εκδοση : Εκδόσεις Πατάκη

Παπαγιάννη, Μαρία. Παπούτσια με φτερά. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2016. [ΕΦΗΒΙΚΟ Μ ΠΑΠ]

«Η μικρή Ρόζα μεγαλώνει με τον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά στα κρυφά γράφει ποιήματα. Κάποια στιγμή, κυνηγημένη από κακές σκέψεις, θα ακολουθήσει τον Γκαμπίτο, τον γάτο με το ένα μάτι, στην Πολιτεία του Βυθού, που ετοιμάζεται για πόλεμο για τον πιο κουφό λόγο που μπορεί να φανταστεί κανείς: για τις γλώσσες που χάνονται. Ποτέ ως τότε η Ρόζα δεν είχε σκεφτεί ότι και οι γλώσσες πεθαίνουν και μαζί τους πεθαίνουν τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα όνειρα. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα τολμήσει να υψώσει το ανάστημά της και να δώσει κι αυτή τη δική της μάχη στις γειτονιές του κόσμου.
Ένα εφηβικό βιβλίο για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο, δηλαδή, με κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται.»


 

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως

Μαρία ΠαπαγιάννηΗ Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία της έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, ενώ το παραμύθι της Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες. Έγραψε λιμπρέτα και στίχους για τις παραστάσεις Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου, Παράξενο δεν είναι;, Πες το μ’ ένα παραμύθι σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Το έργο της Το αίνιγμα του Τρουλ παρουσιάστηκε με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε παιδιά που νοσηλεύονται σε ιδρύματα και νοσοκομεία.

 


 

Κριτικές - Παρουσιάσεις

http://diastixo.gr/kritikes/efivika/5551-papoutsia-me-ftera  (Κριτική της Ανθούλας Δανιήλ στο diastixo.gr)

http://www.patakis.gr/images/files/1164704.pdf (Κριτικές για το βιβλίο συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Πατάκη)

 


 

  Άλλα βιβλία της συγγραφέας διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη

Μαρία Παπαγιάννη

Παπαγιάννη, Μαρία. Το δέντρο το μονάχο: μυθιστόρημα. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2010. (ΕΦΗΒΙΒΚΟ Μ ΜΑΝ)

  • Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

  • Βραβείο του Λογοτεχνικού Περιοδικού Διαβάζω

Παπαγιάννη, Μαρία. Ως δια μαγείας. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2006. (ΕΦΗΒΙΚΟ Μ ΠΑΠ)

  • Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου

  • Βραβείο του Λογοτεχνικού Περιοδικού Διαβάζω 

    Παπαγιάννη, Μαρία, Φίλιππος Μανδηλαράς. Πιάστε τους! Αγώνες – μυστήριο στο δάσος των μουσώνων. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2003. (ΕΦΗΒΙΒΚΟ Μ ΜΑΝ)       

  • Έπαινος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου

Μαρία Παπαγιάννη


 
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες – video

http://www.mariapapayanni.gr/default.aspx (Η ιστοσελίδα της συγγραφέας)

http://tovivlio.net/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9/ (Συνέντευξη της Μαρίας Παπαγιάννη στη Β. Παπαστιφλικιώτη)
   
https://www.youtube.com/watch?v=kuYEU9iA8LA (Η Μαρία Παπαγιάννη μιλάει για το βιβλίο της Παπούτσια με φτερά)
Επιστροφή