Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε

Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε

«Με φόντο µια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β΄ Παγκόσµιος πόλεµος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το "Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε" φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για µια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για µια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας.»
Συγγραφέας : Doerr, Anthony
Εκδοση : Πατάκη

Doerr, Anthony. Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε: μυθιστόρημα. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2016. (Μ DOE)

Doerr, Anthony. All the light we cannot see: a novel. London: Fourth Estate, 2015. (M DOE)

Βραβείο Pulitzer – Fiction 2015

«Η Μαρί Λορ Λεµπλάν ζει µε τον πατέρα της στο Παρίσι, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκείνος εργάζεται ως κλειθροποιός. Στα έξι της χρόνια τυφλώνεται κι ο πατέρας της φτιάχνει την τέλεια µινιατούρα της γειτονιάς τους για να της µάθει τον δρόµο για το σπίτι τους. Όταν εισβάλλουν οι Γερµανοί στη χώρα, τον Ιούνιο του 1940, πατέρας και κόρη φεύγουν για το Σαιν Μαλό, µεταφέροντας ένα επικίνδυνο µυστικό. Ο Βέρνερ Πφέννιχ είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Γερµανία που προορίζεται να δουλέψει στο ίδιο ανθρακωρυχείο που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Όµως βρίσκει και επιδιορθώνει ένα χαλασµένο ραδιόφωνο και ξαφνικά η ζωή του γεµίζει καινούριες δυνατότητες. Χάρη στο ταλέντο του κερδίζει µια θέση σε µια από τις καλύτερες στρατιωτικές ακαδηµίες, µπορεί όµως να κυνηγήσει το όνειρό του όποιο κι αν είναι το τίµηµα; Εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά, σε µια οχυρωµένη πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας γέρος ακούει µια φωνή χαµένη από καιρό και ανακαλύπτει νέους κόσµους χωρίς ποτέ να βγαίνει από το σπίτι του. Αλλά ο επικείµενος κίνδυνος δε θα του επιτρέψει να µείνει κλεισµένος µέσα για πάντα. Με φόντο µια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β΄ Παγκόσµιος πόλεµος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το "Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε" φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για µια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για µια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας.»  

- από το οπισθόφυλλο

Βιογραφικό του συγγραφέα

Anthony Doerr«Ο Άντονυ Ντορ γεννήθηκε το 1973 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή διηγηµάτων "The Shell Collector" (2002). Ακολούθησαν το µυθιστόρηµα "About Grace" (2004), το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Four Seasons in Rome" (2007) και η επόμενη συλλογή διηγημάτων του, "Memory Wall" (2010). Το δεύτερο μυθιστόρημά του, "All the Light We Cannot See" (2014, ελλ. "Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε", εκδ. Πατάκη), έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το National Book Award for Fiction και τιµήθηκε µε το βραβείο Πούλιτζερ, το 2015, φέρνοντάς του διεθνή αναγνώριση. Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων, διατηρεί μία στήλη για τα επιστημονικά βιβλία στην εφημερίδα "The Boston Globe" και συνεργάζεται με το online περιοδικό "The Morning News". Μένει στο Boise του Άινταχο µε τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους.»

- από τη Βιβλιονέτ


Κριτικές – Παρουσιάσεις

Νίκος Δαββέτας
, Εύθραυστοι ήρωες στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ευρώπης, "Η Καθημερινή", 8.10.2016

Μαριάννα Τζιαντζή, «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε»: Ένα βιβλίο ευπρόσωπης φυγής, "Πριν", 25.9.2016

Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, Προτού κλείσουν για πάντα, "amagi", 2.9.2016

https://www.theguardian.com/books/2014/may/17/all-the-light-we-cannot-see-anthony-doerr-review (Κριτική στην εφημερίδα The Guardian)

https://www.nytimes.com/2014/05/11/books/review/all-the-light-we-cannot-see-by-anthony-doerr.html (Κριτική στους The New York Times)

https://www.washingtonpost.com/entertainment/books/all-the-light-we-cannot-see-by-anthony-doerr/2014/05/05/c2deec58-cf14-11e3-a6b1-45c4dffb85a6_story.html?utm_term=.1575368a1356 (Κριτική στην The Washington Post)

Anthony Doerr 

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και video

http://www.anthonydoerr.com/ (Η προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα)

https://www.youtube.com/watch?v=IYBK3Lsx7aI (O Anthony Doerr μιλάει για το βιβλίο του)

https://www.youtube.com/watch?v=zkYPrbT3IQcAnthony Doerr  μιλάει σε εκπομπή του Idaho Public Television για το βιβλίο του)

http://therumpus.net/2014/05/the-rumpus-interview-with-anthony-doerr/ (Συνέντευξη του συγγραφέα στο The Rumpus)

https://www.youtube.com/watch?v=0VfzqpiKJFc (Unofficial trailer της ταινίας)

             

Επιστροφή