Ο πειρασμός της νοσταλγίας: σημειώσεις καθημερινότητας

Ο πειρασμός της νοσταλγίας: σημειώσεις καθημερινότητας

«Το βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου "Ο πειρασμός της νοσταλγίας: Σημειώσεις καθημερινότητας" αποτελείται από σημειώσεις που γράφτηκαν την περίοδο 1980-2014 και αφορούν διάφορες εκφάνσεις του βίου: την καθημερινή συμπεριφορά, τον έρωτα, την κοινωνική και την πολιτική ζωή, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Η αφετηρία τους, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου, είναι συχνά βιωματική: πρόσωπα, καταστάσεις, ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο συγγραφέας στη ζωή του. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν μια έμμεση αυτοβιογραφία. Ωστόσο, χάρη στην καθολικότητα των παρατηρήσεων, αποκτούν χαρακτήρα αφορισμών· η αυτογνωσία καταλήγει να γίνει ανθρωπογνωσία.»

Συγγραφέας : Πατρίκιος, Τίτος
Εκδοση : Εκδόσεις Κίχλη

Πατρίκιος, Τίτος. Ο πειρασμός της νοσταλγίας: σημειώσεις καθημερινότητας. Αθήνα: Εκδόσεις Κίχλη. 2015. [891.861 ΠΑΤ] 

«Το βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου "Ο πειρασμός της νοσταλγίας: Σημειώσεις καθημερινότητας" αποτελείται από σημειώσεις που γράφτηκαν την περίοδο 1980-2014 και αφορούν διάφορες εκφάνσεις του βίου: την καθημερινή συμπεριφορά, τον έρωτα, την κοινωνική και την πολιτική ζωή, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Η αφετηρία τους, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου, είναι συχνά βιωματική: πρόσωπα, καταστάσεις, ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο συγγραφέας στη ζωή του. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν μια έμμεση αυτοβιογραφία. Ωστόσο, χάρη στην καθολικότητα των παρατηρήσεων, αποκτούν χαρακτήρα αφορισμών· η αυτογνωσία καταλήγει να γίνει ανθρωπογνωσία.Οι αφορισμοί του Τίτου Πατρίκιου φέρουν έντονη τη σφραγίδα του διαλεκτικού τρόπου σκέψης. Δεν πρόκειται για ρήσεις γνωμολογικού περιεχομένου που αποσκοπούν στον ορθό προσανατολισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αντιθέτως, ο συγγραφέας προσεγγίζει τα θέματά του με αντικομφορμιστική ματιά, αντιπαραθέτοντας στη νωθρότητα του κοινού νου την αέναη κίνηση της σκέψης, που θέτει διαρκώς σε κριτικό έλεγχο τις κοινώς παραδεδεγμένες αλήθειες και τις υπονομεύει με όργανο τη διαλεκτική, αναποδογυρίζοντας το νόημά τους. Έτσι, πίσω από τη γλωσσική απλότητα και την καθαρότητα της διατύπωσης, προβάλλουν εύστοχες παρατηρήσεις -που υποκρύπτουν γόνιμο πειραματισμό με τις δυνατότητες της γλώσσας και της σκέψης-, απροσδόκητοι συνδυασμοί εννοιών, λεκτικά και λογικά παράδοξα και πολύ χιούμορ.Aπό τα μικρά πεζά του βιβλίου αναδύεται εντέλει ένας νέος ανθρωπισμός, που στηρίζεται στην ασεβή ελευθερία του πνεύματος αλλά και στην παραδοχή της ρευστότητας της αλήθειας, της σχετικότητας και της παροδικότητας των ανθρωπίνων πραγμάτων.»                     

- από τη Βιβλιονέτ


Απόσπασμα πό το βιβλίο:

«Το μεγαλύτερο κατόρθωμα της τέχνης είναι να γίνεται ταυτόχρονα στοιχείο συνοχής και στοιχείο ανατροπής μιας κοινωνίας.»«Όλοι μπορούν να ερωτευτούν με πάθος, όλοι μπορούν να φτάσουν ως τα άκρα. Λίγοι μέσα στον έρωτα βλέπουν να καθρεφτίζονται, ώρα πολλή πριν ξεκινήσει, ο θάνατος.»«Η ποίηση ξεκινάει σαν αυτοβιογραφία του ποιητή και ολοκληρώνεται σαν αυτοβιογραφία του αναγνώστη.»«Όταν ο χρόνος γίνεται άδειος, η παρουσία της ομορφιάς μπορεί να τον γεμίσει.»


Κριτικές - Παρουσιάσεις

Γιάννης Μπασκόζος, Ο πειρασμός της νοσταλγίας 2, www.oanagnostis.gr, 6.7.2015

Κατερίνα Σχινά, O πειρασμός της νοσταλγίας 1, www.oanagnostis.gr, 6.7.2015

Χρίστος Παπαγεωργίου, Ο πειρασμός της νοσταλγίας, diastixo.gr, 26.6.2015

Δημήτρης Μαρωνίτης, Γέρας και γήρας, "Το Βήμα", 17.5.2015

Χρύσα Σπυροπούλου, Πόρτα στη ζωή του ποιητή…, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 17.5.2015

Δημήτρης Μαρωνίτης, Γέρας γήρατος, "Το Βήμα", 10.5.2015

Ελένη Γκίκα, Η αρνητική κριτική είναι κι αυτή μια αναγνώριση, "Έθνος", 25.4.2015

Αριστοτέλης Σαΐνης, Βιωματικές σημειώσεις και θεωρητικοί αφορισμοί, "Εφημερίδα των Συντακτών", 25.4.2015

Δημήτρης Φύσσας, Οι πειρασμοί της καθημερινότητας του Τίτου, www.oanagnostis.gr, 18.4.2015

Μάκης Προβατάς, Τίτος Πατρίκιος: Στη ζωή μου κυριαρχεί η βαθμιαία απόρριψη των βεβαιοτήτων, "Το Βήμα", 11.4.2015

Γιάννης Μπασκόζος, Τίτος Πατρίκιος: «σκιάς όναρ άνθρωπος», www.oanagnostis.gr, 4.4.2015

Ασημίνα Ξηρογιάννη, «To παρελθόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν το τροφοδοτούσε μια συνεχής ροή παρόντος», "Fractal", Απρίλιος 2015

Γιώργος Δουατζής, Ο πειρασμός της νοσταλγίας, www.vakxikon.gr, Απρίλιος 2015

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Τίτου Πατρίκιου δείτε επίσης στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης το «Τι γνωρίζετε για τον Τίτο Πατρίκιο».

Επιστροφή