Ο Γερμανός μουτζαχεντίν: ή, Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ

Ο Γερμανός μουτζαχεντίν: ή, Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ

"Ο Σανσάλ, ακολουθώντας τα χνάρια του Πρίμο Λέβι, συνθέτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και οξυδερκές μυθιστόρημα, μιλώντας με μιαν αφοπλιστικά ειλικρινή φωνή.”

Συγγραφέας : Sansal, Boualem
Εκδοση : Πόλις

Sansal, Boualem. Ο Γερμανός μουτζαχεντίν: ή, Το ημερολόγιο των αδελφών  Σίλλερ: μυθιστόρημα. Αθήνα: Πόλις, 2010. [M SAN]

“Οι αδελφοί Σίλλερ, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Αλγερινή, μεγαλώνουν σε προάστιο του Παρισιού. Οι γονείς τους ζουν σ' ένα χωριό στην Αλγερία. Ο πατέρας ασπάστηκε το Ισλάμ, αγωνίστηκε μαζί με τους Αλγερινούς εναντίον της γαλλικής αποικιοκρατίας, απολαμβάνει του σεβασμού των συμπολιτών του και ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου του χωριού. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που σπαράζει την Αλγερία, το 1994, oι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, μαζί και οι γονείς των δύο αδελφών, σφαγιάζονται.Καθώς τ' αδέλφια ερευνούν το θάνατο των γονιών τους έρχονται αντιμέτωπα με μια συνταρακτική αποκάλυψη. Την πραγματική ταυτότητα του πατέρα τους, ο οποίος ήταν ναζί εγκληματίας πολέμου. Μέσα από τα ημερολόγια των αδελφών Σίλλερ, του Ρασέλ, ιδιαιτέρως καλλιεργημένου και απολύτως ενταγμένου στη γαλλική ζωή, και του Μάλριχ, ατίθασου αγριμιού των προαστίων, ο Σανσάλ αναπτύσσει την ιστορία του, που βασίζεται σ' ένα πραγματικό γεγονός, σε τρία ανόμοια κι ωστόσο κοντινά επίπεδα. Το Ολοκαύτωμα, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Άραβα που ανακαλύπτει τη φρικτή πραγματικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τον βρώμικο πόλεμο της δεκαετίας του '90 στην Αλγερία μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστών, με τα χιλιάδες αθώα θύματα. Την κατάσταση που επικρατεί στα γαλλικά προάστια με τους νεαρούς Γάλλους αλγερίνικης καταγωγής να είναι εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και παραδομένοι στους φονταμενταλιστές ιμάμηδες και στη μνησικακία των φανατικών ισλαμιστών.Ο Σανσάλ, ακολουθώντας τα χνάρια του Πρίμο Λέβι, συνθέτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και οξυδερκές μυθιστόρημα, μιλώντας με μιαν αφοπλιστικά ειλικρινή φωνή.”              

                                                                                                  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Βιογραφικό του συγγραφέα

Boualem SansalΟ Μπουαλέμ Σανσάλ γεννήθηκε το 1949 στο Teniet-el-Haad της Αλγερίας. Σήμερα ζει στο Boumerdes, κοντά στο Αλγέρι. Μηχανικός, διδάκτωρ των οικονομικών, γενικός διευθυντής του υπουργείου Βιομηχανίας της Αλγερίας, απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2003 λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Στην Αλγερία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία πολλών βιβλίων του (ανάμεσα σε αυτά και ο "Γερμανός μουτζαχεντίν"). Ο Σανσάλ γράφει στα γαλλικά. Τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το βιβλίο του "Le Serment des barbares". Το βιβλίο του "Le village de l'Allemand ou Le journal des freres Schiller" (ελλ. μτφρ.: "Ο Γερμανός μουτζαχεντίν") τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο RTL-Lire, το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Societe des gens de lettres, το βραβείο Louis Guilloux, κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

                                                                                                               Από το αυτί του βιβλίου


Διακρίσεις – Βραβεία του βιβλίου

Grand Prix RTL – Lire (2008)Prix de la Societe des gens de lettresPrix Louis Guilloux (2008)


Κριτικές

Γιάννης Αντωνιάδης, Ο Γερμανός μουτζαχεντίν, http://www.culturenow.gr, 24.1.2014

Όλγα Σελλά, «Ο εμφύλιος με μεταμόρφωσε», "Η Καθημερινή", 14.5.2011

Librofilo, Οικογενειακές ιστορίες, "Librofilo", 21.9.2011

Μανώλης Πιμπλής, Ο γερµανός µουτζαχεντίν και η αραβική ασυνεννοησία, "Τα Νέα", 20.5.2011

Όλγα Σελλά, «Ο εμφύλιος με μεταμόρφωσε», "Η Καθημερινή", 14.5.2011

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Τζιχάντ και υπαρξιακές κρίσεις, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.2.2011

Βασιλική Χρίστη, Ενάντια στη σιωπή, www.diavasame.gr, Ιανουάριος 2011

Λίνα Πανταλέων, Εις το όνομα του πατρός, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 634, 18.12.2010

Σοφία Νικολαΐδου, Ιστορία και πολιτική, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 11.12.2010

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Από την αρχαία Ρώμη στην Αλγερία, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 632, 4.12.2010

Τιτίκα Δημητρούλια, Ναζιστική θηριωδία, φονταμενταλισμός και τρομοκρατία, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 21.11.2010

Ματούλα Κουστένη, Θανάσιμα μυστικά, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή", τχ. 469, 14.11.2010

Γιώργος Κορδομενίδης, Βιβλία στο κομοδίνο, Περιοδικό "Εντευκτήριο", τχ. 90, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010

 

 
Επιστροφή