Ο απατεώνας

Ο απατεώνας

Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Συγγραφέας : Cercas, Javier
Εκδοση : Πατάκης

Cercas, Javier. Ο απατεώνας. Εκδόσεις Πατάκη, 2018. (M CER)

«Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο οποίος, µέχρι τον Μάιο του 2005, που αποκαλύφθηκε η απάτη του, είχε διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων, είχε παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις στον τύπο και στην τηλεόραση, είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε σχολεία, είχε τιµηθεί µε πολλές σηµαντικές διακρίσεις και είχε συγκινήσει µε την οµιλία του τους Ισπανούς βουλευτές (ορισµένους µέχρι δακρύων) που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιµής για πρώτη φορά στους Δηµοκρατικούς εκτοπισθέντες από το Γ΄ Ράιχ.Η είδηση της απάτης του έκανε τον γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντας τον Μάρκο από ήρωα στον µέγα απατεώνα, στον τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού και της ιστορίας των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ’ αλήθεια ο Ενρίκ Μάρκο; Ο συγγραφέας εφορµά µε πάθος καµικάζι στην αλήθεια της απάτης του Μάρκο για να καταδυθεί µε συνταρακτική τιµιότητα στα βάθη της ίδιας µας της ύπαρξης - στην ανεξάντλητη ικανότητά µας να τρέφουµε αυταπάτες, στον καθηµερινόκοµφορµισµό και στα ηρωικά ψέµατά µας, στην ακόρεστη δίψα µας για στοργή και κοινωνική αναγνώριση, στις αντιτιθέµενες ανάγκες µας για µυθοπλασία και πραγµατικότητα, στις πιο οδυνηρές περιοχές του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος µας.Το αποτέλεσµα είναι ένα βιβλίο που δε µιλάει για τον Ενρίκ Μάρκο αλλά για τον καθένα από µας. Είναι το πιο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό έργο του Χαβιέρ Θέρκας, ένα εκπληκτικό βιβλίο που διευρύνει µε πολύ µεγάλο θάρρος τα όρια του µυθοπλαστικού είδους και εξερευνά τα τελευταία σύνορα της σχέσης της ανθρωπότητας µε την εικόνα της.»              

 – από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Cercas«Ο Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Θέρκας γεννήθηκε το 1962, στο Ιμπαερνάντο, στην επαρχία του Κάθερες. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Χερόνα και τακτικός αρθρογράφος της "ΕΙ Pais". Το έργο του, μεταφρασμένο σε περισσότερες από 20 γλώσσες, περιλαμβάνει τα εξής: "Το κίνητρο" (1987), "Ο ενοικιαστής" (1989), "Η κοιλιά της φάλαινας" (1997) και "Στρατιώτες της Σαλαμίνας" (2001), βιβλίο που γνώρισε διεθνή απήχηση και δέχτηκε εγκωμιαστικά σχόλια από συγγραφείς όπως ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο Τζ. Μ. Κούτσι, η Ντόρις Λέσσινγκ, η Σούζαν Σόνταγκ και ο Τζορτζ Στάινερ, ο οποίος έγραψε: "Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας θα έπρεπε να κατατάσσονται στα κλασικά έργα". Ακολούθησε "Η ταχύτητα του φωτός" (2005, Athens Prize for Literature του περιοδικού "Δέκατα"). Το 2010 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ισπανίας για το βιβλίο του: "Anatomia de un instante". Ο "Ένοικος" πρωτοεκδόθηκε το 1989, θεωρείται το πρώιμο αριστούργημά του και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες.»             

- από τη Βιβλιονέτ


Cercas

Κριτικές - Παρουσιάσεις

Γιώργος Περαντωνάκης, Κατασκευάζοντας το παρελθόν, www.bookpress.gr, 9.11.2018

 

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη: Χαβιέρ Θέρκας, www.bookpress.gr, 21.9.2018

 

Νίκος Κουρμουλής, «Η ενωμένη Ευρώπη είναι η μόνη λογική ουτοπία», "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 25.8.2018

 

Φίλιππος Φιλίππου, Ο απατεώνας, diastixo.gr, 24.8.2018

 

Έμυ Ντούρου, Χαβιέρ Θέρκας: Τα μίντια δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, τη δημιουργούν, "Documento", 5.8.2018

 

Νίκος Δαββέτας, Ένας διεθνής εμφύλιος πόλεμος, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 22.7.2018

 

Τέσυ Μπάιλα, «Ο απατεώνας»: Το χρονικό μιας εξαπάτησης, http://www.culturenow.gr, 21.6.2018

 

Γρηγόρης Μπέκος, Χαβιέρ Θέρκας: «Εχουμε ιεροποιήσει τη μνήμη και τον μάρτυρα», "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 10.6.2018

 

Λένα Ματσιώρη, Χαβιέρ Θέρκας: Ζούμε στη δικτατορία του παρόντος, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 10.6.2018

Μικέλα Χαρτουλάρη, «Μαθαίνεις ποιος είσαι, τη μέρα που λες το μεγάλο “Όχι”», "Εφημερίδα των Συντακτών", 2.6.2018

Ron Rosenbaum, «Unmasking the Spanish ‘Impostor’ Who Lied About Surviving the Nazis», The New York Times, 3.10.2018 www.nytimes.com/2018/10/03/books/review/impostor-javier-cercas.html

Claire, Hopley, «A meditation on lies and fiction and the Spanish Civil War», The Washington Times, 3.10.2018 www.washingtontimes.com/news/2018/oct/3/book-review-the-impostor-by-javier-cercas/

Matthew Fishbane, «The Impostor», Tablet, 6.9.2018 www.tabletmag.com/jewish-arts-and-culture/269256/the-impostor


Άλλοι τίτλοι του συγγραφέα διαθέσιμοι στη βιβλιοθήκη

Cercas, Javier. Η ταχύτητα του φωτός: μυθιστόρημα. Εκδόσεις Πατάκη, 2007.  (Μ CER)

Cercas, Javier. Στρατιώτες της Σαλαμίνας: μυθιστόρημα. Εκδόσεις Πατάκη, 2002.  (Μ CER)

Cercas


Κυκλοφορούν στα ελληνικά

Cercas, Javier. Οι νόμοι των συνόρων. Εκδόσεις Πατάκη, 2015.

Cercas, Javier. Ο ένοικος. Εκδόσεις Πατάκη, 2011.

Επιστροφή