Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας

Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας

«Στη Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας ο John Sutherland, μελετητής που έχει διδάξει και γράψει σχεδόν για κάθε τομέα της λογοτεχνίας, οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ψυχαγωγικό ταξίδι «μέσα από την ντουλάπα» σε όλο το θαυμαστό εύρος της λογοτεχνίας, από τους αρχαιοελληνικούς μύθους μέχρι τα σημερινά graphic novels, έχοντας ως στόχο να μας βοηθήσει να συλλάβουμε τον μαγικό αυτό μηχανισμό με τον οποίο η λογοτεχνία, από κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορεί να μας μεταφέρει σε άλλους κόσμους και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τελικά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.»

Συγγραφέας : Sutherland, John
Εκδοση : Εκδόσεις Πατάκη

Sutherland, John. Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2014. (809 SUT)

«Στη Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας ο John Sutherland, μελετητής που έχει διδάξει και γράψει σχεδόν για κάθε τομέα της λογοτεχνίας, οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ψυχαγωγικό ταξίδι «μέσα από την ντουλάπα» σε όλο το θαυμαστό εύρος της λογοτεχνίας, από τους αρχαιοελληνικούς μύθους μέχρι τα σημερινά graphic novels, έχοντας ως στόχο να μας βοηθήσει να συλλάβουμε τον μαγικό αυτό μηχανισμό με τον οποίο η λογοτεχνία, από κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορεί να μας μεταφέρει σε άλλους κόσμους και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τελικά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ο Sutherland μας ξεναγεί, με χιούμορ, βαθιά γνώση και ένα σπάνιο μεταδοτικό πάθος για την ανάγνωση, στα μεγάλα έργα και τους μεγάλους δημιουργούς: από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια ως τον Oιδίποδα Τύραννο, από το Έπος του Γκιλγκαμές ως το Μπέογουλφ, από τον Σαίξπηρ ως τον Θερβάντες, από τους Ρομαντικούς ως τον Ντίκενς κι από τον Μόμπυ-Ντικ ως την Έρημη χώρα... Με δεξιοτεχνικές παρεκβάσεις σε ποικίλα θέματα - λογοκρισία, αφηγηματικά τεχνάσματα, αυτοέκδοση, γούστο, δημιουργικότητα και τρέλα - ο Sutherland προσφέρει την ιδανική εισαγωγή στη λογοτεχνία και στην απόλαυση της ανάγνωσης.»                  

- από το οπισθόφυλλο


 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο John Sutherland είναι ομότιμος καθηγητής της Νεότερης Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Univercity College του Λονδίνου.  Έχει διδάξει φοιτητές σε όλες τις βαθμίδες και έχει γράψει ή επιμεληθεί περισσότερα από είκοσι βιβλία. Το βιβλίο του Lives of novelists: a history of fiction in 294 lives (2011) απέσπασε εξαιρετικά εγκωμιαστικές κριτικές και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ η Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας (που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2013) μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Guardian κι είναι αρχισυντάκτης στην προσεχή έκδοση Oxford Companion to Popular Fiction.              

- από το εσώφυλλο

 


 

Κριτικές – Παρουσιάσεις

Βίκυ Βασιλάτου - Σαρρή, Μικρές & Παράξενες ιστορίες, www.oanagnostis.gr, 29.4.2015Δημήτρης Αργασταράς, Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας, www.diavasame.gr, Μάρτιος 2015Λαμπρινή Κουζέλη, Επισκόπηση της λογοτεχνίας, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 15.2.2015Λεωνίδας Καλούσης, Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας, www.bookpress.gr, 5.2.2015

 


Άλλα βιβλία του συγγραφέα στη βιβλιοθήκη

Sutherland, John. Is Heathcliff a murderer?: puzzle in nineteenth-century fiction. Oxford: Oxford University Press, 1998. (823.809 SUT)

 

Επιστροφή